Janukovyč neustúpi

Vyzerá to tak, že s prezidentom Viktorom Janukovyčom nie je možný politický kompromis, povedal pre Pravdu Balázs Jarábik, analytik Central European Policy Institute.

20.02.2014 08:00
Viktor Janukovyč Foto: ,
Viktor Janukovyč.
debata (56)

Bezpečnostná rada SR uviedla, že doteraz nezaznamenala žiadny pohyb migrantov z Ukrajiny ani zvýšený počet žiadostí o víza. Hrozí tento scenár?
Bude to závisieť od vývoja udalostí. Ak si však dávame do súvislostí, čo sa v Kyjeve udialo a ako sa to stalo, tak si myslím, že situácia smeruje k horšiemu.

Aký scenár predpokladáte?
Jedným z politických cieľov je, aby Janukovyč odstúpil. Lenže to sa nestane. Logicky z toho vyplýva, že dôjde k „vyčisteniu“ Majdanu.

Už to chce režim urobiť?
Podľa toho, čo vidíme, sa nezdá, že by mali ľudia na Majdane takú silu, že by mohli odolať. Prívrženci tvrdej línie v režime sú jednotní. Nevidíme náznaky, že by sa rozpadávali. Kľúčové bude sledovať dve veci. Regióny a armádu.

Prečo?
Majdan sám nikam neodíde, ale stopercentne ani Janukovyč neustúpi, ako som povedal. Znamená to teda vyhrotenie, ďalší zákrok proti Majdanu. Už si na to režim vyrobil dôvody. Krvavé dianie z utorka opisuje slovami, že násilnosti začali radikáli. Z našich analýz vyplýva, že to vyplynulo z frustrácie Majdanu, pretože sa neprijali žiadne politické riešenia. Zdá sa, že prezident nechce ani náhodou zobrať na seba časť zodpovednosti. Dalo sa to však očakávať. S Janukovyčom môžeme rokovať do nekonečna, ale vyzerá to tak, že politický kompromis nie je možný. Na základe tohto stavu očakávam zhoršenie situácie. Predpokladám, že ak armáda a prívrženci tvrdej línie zostanú jednotní, tak všetko potlačia.

Násilie sa môže rozšíriť?
V regiónoch sa začínajú vážne konflikty. Môže dôjsť k tomu, že protestujúci sa dostanú k zbraniam a najmä na západnej Ukrajine sa začne boj. V najhoršom prípade si viem predstaviť, že tam Janukovyč pošle armádu.

Akú úlohu ešte môže zohrať EÚ?
Nemá na výber, len ohlásiť sankcie. Otázkou je aké. Formálne, symbolické? EÚ si zobrala ponaučenie z Bieloruska, že to nebudú plošné sankcie. Budú namierené na tých, čo vydali rozhodnutia na policajné akcie. Nepredpokladám, že by sankcie zasiahli oligarchov. Ťažko sa im dá dokázať priamy podiel na násilí. Niektorí vydávajú výzvy na zastavenie krviprelievania. Politický tábor Janukovyča nie je úplné jednotný. On je však momentálne väčšia hrozba pre kohokoľvek na Ukrajine ako akékoľvek západné sankcie. My nedokážeme nikomu pohroziť tak, ako to môže urobiť Janukovyč.

© Autorské práva vyhradené

56 debata chyba
Viac na túto tému: #Kyjev #Viktor Janukovyč #Ukrajina