Vo Fukušime zaznamenali ďalší únik rádioaktívnej vody

Prevádzkovateľ jadrovej elektrárne v japonskej Fukušime vo štvrtok priznal ďalší únik silne kontaminovanej rádioaktívnej vody zo skladovacej nádrže, ktorá by sa však nemala dostať až do mora. Podľa vyhlásenia Tokijskej elektrárenskej spoločnosti (TEPCO) asi 100-tisíc litrov vody obsahujúcej izotop stroncium-90 vytieklo z nádrže vzdialenej asi 700 metrov od mora pre zle zatvorený ventil.

20.02.2014 09:49
jadrová elektráreň, Japonsko Foto:
Jadrová elektráreň vo Fukušime.
debata

Únik si v stredu večer všimol pracovník elektrárne. „Je nepravdepodobné, že by sa voda dostala až do mora, lebo v tej oblasti nie je odvodňovacie zariadenie,“ povedal hovorca spoločnosti Masajuki Ono s tým, že TEPCO prijala všetky nevyhnutné opatrenia a verejnosti sa ospravedlňuje.

Ide o najhorší únik od augusta minulého roku, keď z nádrží vytieklo približne 300-tisíc litrov ťažko znečistenej vody, ktorá sa pomiešala so spodnou vodou presakujúcou do mora. Rakovinotvorné Stroncium-90 vzniká pri jadrových reakciách a nebezpečným pre ľudí zostáva mnoho rokov.

Vlny vyvolané podmorským zemetrasením v marci 2011 vyradili chladiace systémy elektrárne vo Fukušime, čoho dôsledkom bola séria vážnych havárií. Pracovníci spoločnosti TEPCO na ochladzovanie poškodených reaktorov použili milióny litrov morskej vody, ktorá teraz čaká v nádržiach na zbavenie sa rádioaktívneho znečistenia. Úniky kontaminovanej vody patria medzi najvážnejšie problémy, s ktorými bojujú experti pri likvidácii elektrárne na severovýchodnom pobreží ostrova Honšu.

debata chyba
Viac na túto tému: #jadrová elektráreň #Fukušima #rádioaktívna voda #úniky