Pussy Riot zverejnili video so zábermi útoku kozákov

Členky ruskej punkovej skupiny Pussy Riot umiestnili na internet hudobný klip s piesňou Putin ťa naučí milovať svoju vlasť kritizujúce Rusko za spôsob organizovania zimných olympijských hier a porušovanie ľudských práv. Video obsahuje aj zábery zo stredajšieho brutálneho útoku policajtov a príslušníkov dobrovoľníckej kozáckej hliadky na happening skupiny v Soči.

20.02.2014 12:46
Pussy Riot, tlačová konferencia, Soči Foto: ,
Členka Pussy Riot Nadežda Tolokonnikovová, v strede, rozpráva na tlačovej konferencii pred hotelom.
debata (42)

Dve a pol minúty dlhé video, umiestnené na webovej stránke Pussy Riot, zachytáva ženy s typickými farebnými kuklami stiahnutým cez tvár, ako hrajú a spievajú pred olympijskými symbolmi. Je na ňom tiež vidieť kozákov ako členky skupiny bijú bičmi.

„Olympiáda vytvorila priestor pre úplnú skazu ľudských práv v Rusku,“ povedala novinárom v Soči členka Pussy Riot Nadežda Tolokonnikovová. „Zakázali nám hovoriť. Sú zakázané práva všetkých – politických aktivistov, aktivistov LGBT (lesbičiek, gayov, bisexuálov a transsexuálov) a každého, kto má odlišný názor,“ dodala.

Tolokonnikovová a ďalšia členka kapely Marija Aljochinová strávili takmer dva roky vo väzení za protiputinovskú „punkovú modlitbu“, ktorú zaspievali v moskovskom pravoslávnom chráme. K dvojročnému trestu boli odsúdené v roku 2012 a na slobodu sa dostali na základe prezidentskej amnestie vlani v decembri krátko pred odpykaním trestu.

Video Pussy Riot Putin ťa naučí milovať svoju vlasť

Punkerky dopredu oznámili, že pôjdu do Soči natočiť videoklip k piesni Putin ťa naučí milovať svoju vlasť. Práve pri jej nakrúcaní ich napadli členovia kozáckej hliadky. Okrem bičov proti nim a ich sprievodu použili korenisté spreje.

Tolokonnikovová a Aljochinová zvolali na dnešné dopoludnie tlačovú konferenciu vo svojom hoteli. Početné bezpečnostné sily podľa agentúry DPA ale miesto konania zablokovali a hotel akciu zrušil. Punkerky nakoniec s novinármi hovorili vonku.

Krasnodarský gubernátor Alexander Tkačev sľúbil, že zásah „dôkladne prešetrí“ a útočníkov potrestá. Podľa agentúry Interfax povedal, že síce „väčšina ľudí v regióne postoje Pussy Riot neschvaľuje“, avšak je nutné vždy sa riadiť zákonmi.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Pussy Riot #videoklip #Soči