Únia použije sankcie pre Ukrajinu, ktoré veľa nezmenia

Je to krok, ktorý prišiel neskoro a situáciu na Ukrajine pravdepodobne nedokáže výraznejšie ovplyvniť. Sankcie proti predstaviteľom režimu Viktora Janukovyča mali na stole ministri zahraničných vecí Európskej únie. Podľa agentúry Reuters by mali zasiahnuť tých, čo zodpovedajú za násilie. Zároveň by EÚ mala na Ukrajinu uvaliť zbrojné embargo.

20.02.2014 21:18
Ukrajina, Kyjev, demonštrácie Foto: ,
Protivládni demonštranti na Námestí nezávislosti v Kyjeve.
debata (19)

Viacerí odborníci sa však zhodli, že aj keď Brusel využije sankcie proti Kyjevu, nedá sa očakávať, že by to zásadne zmenilo dianie.

"Ukrajinská vláda od začiatku vnímala EÚ tak, že je na strane opozície,“ upozorňuje odborník na východnú Európu Dominik Tolksdorf z Francúzskeho inštitútu pre medzinárodné vzťahy. Podľa neho jej to sankcie potvrdia. "Únia bude teraz hrať rolu zlého policajta spolu s USA. Možno by mohla úlohu sprostredkovateľa prevziať Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe alebo Rada Európy,“ povedal pre Pravdu autor štúdie EÚ, Rusko a východná Európa.

"Únia príliš dlho vysielala nejasné odkazy smerom k Ukrajine. Bola to najväčšia chyba v prístupe EÚ,“ myslí si aj Sean Roberts, expert na postsovietsky priestor z Fínskeho inštitútu pre medzinárodné vzťahy. "Čo sa týka sankcií, tak situácie na Ukrajine je taká vážna, že únia aj Spojené štáty sú pod čoraz väčším tlakom, že niečo musia urobiť. Môže sa stať, že vytvoria tlak na Janukovyčov režim, čo závisí aj od toho, koho v skutočnosti zasiahnu.

Sankcie však nie sú dobrý nástroj, ako cielene ovplyvniť jednotlivcov. Vyžadujú si tiež čas. A pokiaľ nie sú také zdrvujúce, že by podlomili režim, tak situáciu nezmenia,“ povedal Roberts pre Pravdu.

"Sankcie cielené na osoby môžu byť do istej miery efektívne. Ako však ukázal aj príklad Bieloruska, je relatívne, ako rýchlo pôsobia a aký majú dosah,“ hovorí aj Maksym Bugriy, ukrajinský analytik z Jamestown Foundation. "Najväčším problémom je, že Ukrajine chýba perspektíva členstva v EÚ. Uľahčilo by to riešenie krízy a otázku poskytnutia pomoci pre makroekonomickú stabilizáciu pre Ukrajinu a podpísanie asociačnej dohody,“ uviedol pre Pravdu Bugriy.

Je však takmer nepredstaviteľné, aby teraz ponúkol Brusel Kyjevu členstvo v únii. Pred ostatnými násilnosťami na Ukrajine ani nebolo jasné, či EÚ vôbec nejakým spôsobom dokáže reagovať na dianie.

"Členovia únie sa v uplynulých týždňoch nevedeli zhodnúť na hrozbe sankcií. Teraz sa zdá, že je na ne príliš neskoro,“ myslí si Ulrich Speck z Carnegieho nadácie pre medzinárodný mier. Expert tvrdí, že Janukovyč už aj tak prerušil kontakty so Západom. "Jeho osud je úplné v rukách Kremľa. Len Moskva má skutočné páky na Janukovyča, aby sa zmenilo jeho správanie. Lenže sa nezdá, že by k tomu Rusko pristúpilo. Cez Janukovyča má Rusko politický vplyv na Ukrajine. A udržať si ho je, samozrejme, cieľom Kremľa,“ uviedol Speck.

Moskva tak vo štvrtok odsúdila hrozbu sankcií zo strany EÚ a zopakovala výhrady, že ukrajinská opozícia je v spojení s radikálmi. "Nevie alebo sa nechce odpútať od extrémistov. USA zo všetkého obviňujú ukrajinskú vládu. Je to dvojaký štandard,“ citovala ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova ruská televízia RT. "EÚ sa tiež snaží diskutovať o uvalení sankcií a v rovnakom čase prichádzajú na Ukrajinu nevítané návštevy. Pripomína to vydieranie,“ tvrdí šéf diplomacie.

Okrem kritiky Západu však Rusko neurobilo nič pre upokojenie situácie. Ruský premiér Dmitrij Medvedev jasne naznačil, že Janukovyč by sa mal s nepokojmi porátať. "Budeme rokovať len s legitímnou a efektívnu vládou. S lídrami, do ktorých si ľudia neutierajú nohy ako do rohožky,“ citoval Reuters Medvedeva.

Z kyjevského letiska vraj odlietajú bohatí hodnostári do cudziny

Ukrajinskí hodnostári a zbohatlíci blízki režimu prezidenta Viktora Janukovyča si už vraj balia kufre s cennosťami a odlietajú do zahraničia. Takéto informácie z ukrajinských zdrojov sa objavili aj v servisoch ruskej agentúry Interfax a spravodajského serveru BBC. Agentúra ITAR-TASS s odvolaním sa na dispečing kyjevského letiska Žuľana informovala o „64 mimoriadnych letoch pre veľmi významné osoby".

„Zdroj agentúry informuje o čulom ruchu obchodného letectva pri Kyjeve. Podľa jeho údajov sa večer zaregistrovalo na odlet z kyjevského letiska už okolo 60 letov,“ uviedol Interfax, podľa ktorého kyjevská televízia informovala o odlete niekoľkých vysoko postavených úradníkov aj s rodinami.

Podľa serveru Newsru.ua, ktorý sa odvoláva na nemenovaných očitých svedkov, mimoriadnym letom odletel vraj aj predseda ukrajinského parlamentu Volodymyr Rybak a to v spoločnosti vnučky a jej manžela, ako aj s veľkým počtom batožiny, privezenou dodávkou pre prepravu peňazí.

BBC zase zverejnila správu novinárky Anny Babinecovej, že z letiska „v týchto minútach odlietajú ženy s deťmi a psíkmi“ a očití svedkovia na letisku videli aj mikrobusy na prepravu peňazí so strážcami vyzbrojenými automatickými zbraňami. „Za posledných desať minút odštartovali tri lietadlá,“ uviedla novinárka.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #protesty #sankcie #Viktor Janukovyč #Ukrajina