Orbán si Židov neudobril

Maďarská vláda sa rozhodla o dva mesiace odložiť vztýčenie sporného pamätníka k 70. výročiu obsadenia Maďarska nacistickým Nemeckom. Oznámil to premiér Viktor Orbán v liste adresovanom Zväzu maďarských židovských obcí, z ktorého v štvrtok citovala agentúra MTI. Zväzu samotný odklad nestačí.

21.02.2014 09:02
28-Horthy Hitler Foto:
Vojnoví spojenci Adolf Hitler a Miklós Horthy na dobovej fotografii.
debata (14)

Pomník mal byť podľa pôvodného rozhodnutia vlády odhalený 19. marca, na 70. výročie okupácie. Súsošie bude tvoriť archanjel Gabriel, symbolizujúci Maďarsko, na ktorého sa zhora vrhá nemecká ríšska orlica. Stáť má na peštianskom Námestí slobody. Iba o niekoľko desiatok metrov ďalej zdobí vchod do kostola busta regenta Miklósa Horthyho, vojnového spojenca Adolfa Hitlera, vztýčená vlani na jeseň.

Kritici považujú vztýčenie pamätníka okupácie za súčasť Orbánovej snahy zahmliť zodpovednosť horthyovského Maďarska za deportácie a smrť mnohých Židov počas holokaustu a za súčasť plazivej rehabilitácie regenta, ktorý krajne vládol do polovice októbra 1944. Štyri mesiace predtým maďarské úrady rozhodli o deportácii asi pol milióna Židov do nacistických táborov smrti, pričom o ich internáciu a odsun vo vagónoch pre dobytok sa postarali vo vlastnej réžii. „Maďarsko sa počas holokaustu rozhodne nesprávalo ako archanjel Gabriel,“ pripomína vojnové kolaborantstvo Horthyho Maďarska ľavicový denník Népszava, podľa ktorého je nečestné zvaľovať všetku vinu na Nemcov.

Zväz maďarských židovských obcí sa na protest proti pokusu falzifikovať dejiny pred dvoma týždňami rozhodol bojkotovať vládou pripravované oficiálne podujatia k výročiu holokaustu. Oznámil tiež, že neprijme pol milióna eur, ktoré vláda vyčlenila na spomienkové akcie. Vládu zväz súčasne vyzval na dialóg.

Orbán v liste navrhol rozhovory odložiť až na obdobie po Veľkej noci. Zdôvodnil to rozbehnutou kampaňou pred parlamentnými voľbami vypísanými na 6.apríla. „Táto chvíľa je sotva vhodná na to, aby sme si s empatiou a chladnou hlavou vzájomne povedali svoje názory,“ napísal s tým že, momentálne hrozí, že „ani pri najlepšej vôli nevypočujeme hlas toho druhého“.

To, že by sporný pamätník mal byť odhalený koncom mája, považuje Zväz maďarských židovských obcí i ľavicová opozícia stále za neprijateľné. „Tým, že vláda odložila vztýčenie pomníka nemeckej okupácie, sa nič nevyriešilo,“ povedal predseda zväzu András Heisler pre denník Népszabhadság a naznačil, že niet dôvodu na zrušenie ohláseného bojkotu vládnych spomienkových akcií. Ostro reagoval aj expremiér Gordon Bajnai, jeden z lídrov ľavicového bloku Zomknutie. „Falzifikácia dejín zostane falzifikáciou dejín aj o dva či tri mesiace,“ cituje ho MTI.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Nemecko #Viktor Orbán #židia #Pomník