Radikáli sa nezastavia pred smrťou

Krvavá kyjevská dráma má vinníkov na oboch stranách, pričom tí sa predbiehajú vo výčitkách, kto nesie zodpovednosť za násilnosti.

21.02.2014 11:00
Ukrajina, protest Foto: ,
Násilnosti v Kyjeve. Protivládni demonštranti bojujú proti policajným ťažkoodencom. Počas krviprelievania na Ukrajine sa množia vzájomné obvinenia, kto nesie zodpovednosť za nebezpečné provokácie a použitie sily, čo má za následok stovky zranených a už niekoľko desiatok zabitých.
debata (96)

Platení provokatéri, známi pod prezývkou titušky, podnecujú boje, ozývajú sa protivládni demonštranti. Radikáli medzi odporcami režimu vyvolávajú zrážky s policajnými ťažkoodencami, vyhlasuje opozičný tábor. Pravdivo pôsobia obidve tvrdenia.

Radikáli v akcii

Dmytro Jaroš je šéf voľného združenia Pravý sektor. Vláda prirovnáva jeho členov k teroristom a opozícia priznáva, že nemá kontrolu nad týmito bojovo naladenými maskovanými mužmi. Lopaty, palice, dlažbové kocky, fľaše so zápalnou zmesou a podľa polície už aj ostré náboje – to je arzenál, ktorý radikáli používajú v bojoch. „Sú to vojaci národnej revolúcie,“ opísal ich Jaroš v rozhovore pre týždenník Time ešte pred vypuknutím najnovšieho krviprelievania. Má povesť silného nacionalistu. Opoziční politici odmietli jeho nedávnu žiadosť, aby sa mohol zapojiť do rokovaní s predstaviteľmi štátnej moci. Odkázali mu, že presadzuje ideológiu, ktorá je príliš jedovatá.

Tábor Pravého sektora sa odlišuje od väčšiny demonštrantov v tom, že nevyšiel do ulíc pre nesúhlas s odklonom Ukrajiny od zblíženia s Európskou úniou. Za nepriateľa označuje samotný režim prezidenta Viktora Janukovyča. „Nemôžeme považovať za vládcov štátu zločinecko-oligarchické skupiny,“ povedal Jaroš pre portál Argument. Tvrdí, že chce Ukrajinu nezávislú od Moskvy aj od Bruselu.

Jaroš si často nedáva servítku pred ústa. Komunistov označuje doslova za dobytok, patria mu aj výroky ponižujúce Židov. Susediacu mocnosť obviňuje, že si chce podmaniť Ukrajinu. „Ak sa sem Rusi pohnú tak ako v roku 2008 do Gruzínska, dostanú do zubov,“ zdôraznil Jaroš pre Time v narážke na predstavu o krajnom scenári, že by sa Rusko nejakým spôsobom vojensky zaplietlo do konfliktu na Ukrajine.

Pravý sektor sa zrodil z podnetu radikálneho hnutia Trojzubec, ktorému Jaroš v minulosti šéfoval a dodnes si v ňom zachoval vplyv. Jeho slová svedčia o tom, že za vznikom združenia nebol nesúhlas s Janukovyčovým odstúpením od podpísania dohody o pridružení k EÚ. „Vytvorili sme Pravý sektor ako priestor pre spoluprácu revolučne naladených skupín, ľudí, ktorí nemôžu žiť v súčasnom štátnom režime,“ poznamenal Jaroš pre noviny Ukrajinskaja Pravda. Násilnosti spojené s možnosťou zabiť i rizikom prísť o život nie sú novinkou pre niektorých radikálov z tohto tábora. Jaroš pripustil, že sú medzi nimi takí, čo pred dvomi desaťročiami bojovali v čečenskej vojne.

Zaplatení provokatéri

Titušky je výraz, ktorý sa nenachádza v ukrajinskom slovníku. V poslednom čase však patrí medzi najviac skloňované slová. Titušky sú takpovediac žoldnieri v civile. Je jasné, že im platia zástancovia tvrdej línie Janukovyčovho režimu.

Televízne zábery napríklad odhalili, ako títo muži spoza policajných ťažkoodencov hádžu zápalné fľaše na pokojných demonštrantov. „Niektorí sa protivládnym aktivistom zdôverili, že dostávajú denne v prepočte od 25 do 50 eur,“ uviedla nemecká stanica Deutsche Welle.

Počet tituškov sa odhaduje na niekoľko tisíc v celej Ukrajine, pretože sú aktívni nielen v Kyjeve. Policajtom boli nápomocní aj mimo hlavného mesta. Napríklad vtedy, keď vytlačili demonštrantov z budov miestnej moci: najatí muži v civile ich zbili.

Titušky pochádzajú najmä z oblastí, ktoré sú baštami Janukovyča. Do Kyjeva ich zvážajú vlakmi a autobusmi. Nejeden z nich má kriminálnu minulosť. Sú zdatní, nájde sa medzi nimi veľa takých, čo sa športovo zaoberajú bojovým umením. „Z opozičného tábora najnovšie zaznievajú výzvy neprekračovať svoje bariéry, pretože niektorí z titušiek sa údajne dostali k ostrým nábojom,“ upozornil server Obozrevateľ.

Násilný extrémizmus obidvoch táborov

  • Vláda zvaľuje vinu za násilnosti na radikálov medzi demonštrantami, ale tí, naopak, vidia príčinu v postupe ozbrojených zložiek štátu. Ukázalo sa to aj včera, keď ukrajinský režim označil bojovo naladených odporcov vlády za vinníkov najnovšieho krviprelievania a protestujúci obvinili z porušenia prímeria policajných ťažkoodencov, ktorí sa podľa nich pokúsili vypáliť budovu konzervatória obsadenú opozíciou.
  • Protivládni radikáli pochádzajú hlavne z organizácie Pravý sektor, ktorú vedie Dmytro Jaroš (na snímke). Maskovaní bojovníci napádajú policajtov železnými tyčami, kameňmi a fľašami so zápalnou zmesou. Nehlásia sa k žiadnej politickej strane. Tvrdia, že sa postavili na odpor proti „okupačnému režimu“ prezidenta Viktora Janukovyča. Vyhlasujú, že chcú Ukrajinu, ktorá bude nezávislá od Ruska aj od Západu.
  • Titušky je prezývka najatých provokatérov v civile. Opozícia je presvedčená, že dostávajú peniaze od zástancov tvrdej línie Janukovyčovho režimu. Uchyľujú sa k podobným útokom ako radikáli z opačného tábora a vyvolávajú provokácie napríklad podpaľovaním automobilov. Je možné, že majú aj strelné zbrane (opozícia dokonca podozrieva titušky z toho, že sú medzi ostreľovačmi na strechách). Prezývka je odvodená od priezviska Vadima Titušku, športovca venujúceho sa bojovému umeniu, ktorý vlani zaútočil na dvoch reportértov nezávislej televízie Piaty kanál.

© Autorské práva vyhradené

96 debata chyba
Viac na túto tému: #nepokoje #Ukrajina #Dmytro Jaroš #Pravý sektor