Oslobodená Tymošenková na Majdane: Bojujte až do konca!

Líderka ukrajinskej opozície a bývalá premiérka Julija Tymošenková, ktorú v sobotu prepustili z väzenia, chce kandidovať na prezidentku. Podľa agentúry ITAR-TASS to uviedla po tom, čo opustila väznicu v Charkove. Pred nemocnicou na 53-ročnú Tymošenkovú čakali davy jej priaznivcov. Na otázku novinárov, čo plánuje do budúcnosti, odpovedala: "Budem kandidovať na prezidentku."

22.02.2014 08:17 , aktualizované: 22:55
Julia Tymošenková, Ukrajina, Kyjev Foto: ,
Julia Tymošenková počas príhovoru k davu na námestí Nezávislosti.
debata (933)

„Naša vlasť oddnes znova uvidí slnko a oblohu, pretože diktatúra je na konci,“ vyhlásila Tymošenková. „Diktatúra nepadla vďaka politikom a diplomatom, ale vďaka ľuďom, ktorí sú na ulici a ktorí dokázali chrániť svoje rodiny a svoju krajinu,“ dodala opozičná líderka, ktorá sa už nachádza v Kyjeve.

Tymošenková vyzvala Majdan, aby pokračoval v protestoch

Prepustená bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková v sobotu vyzvala v Kyjeve protivládnych aktivistov na pokračovanie v protestoch aj napriek tomu, že parlament zosadil prezidenta Viktora Janukovyča. Demonštrantov, ktorí sa tri mesiace stavali na odpor jeho režimu, pritom označila za hrdinov Ukrajiny. Ukončiť protesty v Kyjeve nechcú ani opoziční radikáli z hnutia Pravý sektor.

Juliu Tymošenkovú srdečne vítali jej priaznivci...
Ľudia nosia kvety na námestie Nezávislosti, aby...
+9Prvá reakcia Julie Tymošenkovej po tom, ako ju...

„Bojujte až do konca!“ vyzvala Tymošenková zástup demonštrantov na kyjevskom námestí Nezávislosti, kam večer priletela z Charkova. V tamojšej väznici strávila dva a pol roka pre odsúdenie za údajné zneužitie právomocí.

„Nemáte právo z Majdanu odísť. Neprestávajte!“ apelovala v emotívnom prejave na stúpencov opozície. Tí podľa nej musia zostať v uliciach, kým nebudú zvolení politici, ktorí si zaslúžia ich dôveru. „Musíme to dokončiť. Zaslúžite si novú krajinu. Nedovoľte, aby vznikla taká krajina, ktorú nechcete,“ vyhlásila Tymošenková.

Ocenila pritom úlohu demonštrantov v Kyjeve, ktorí posledné tri mesiace protestovali proti Janukovyčovmu politickému kurzu. „Vy ste hrdinovia, vy ste to najlepšie na Ukrajine,“ zdôraznila. Po prílete do Kyjeva novinárom povedala, že je presvedčená, že jej krajina v blízkej budúcnosti vstúpi do Európskej únie.

S výzvou proti ukončeniu protestov v sobotu prišiel aj radikálny nacionalistický Pravý sektor, ktorý chcel demisiu prezidenta Janukovyča dosiahnuť napríklad aj násilnou cestou a plánoval zadržať členov jeho vlády. „My sa nerozídeme,“ uistili ukrajinskí pravicoví extrémisti. „Nie je čas na oslavy. Musíme byť teraz ešte jednotnejší ako predtým,“ vyzvalo hnutie Dmytra Jaroša vo vyhlásení.

Prezident Janukovyč chcel vraj opustiť krajinu

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč a niekoľko jeho politických prívržencov sa v sobotu pokúsilo odletieť z krajiny z letiska v Donecku na východe. Hraničná polícia im v tom však zabránila. Uviedla to v sobotu agentúra Interfax.

Okrem Janukovyča chceli opustiť krajinu bývalý minister vnútra Vitalij Zacharčenko, bývalý generálny prokurátor Viktor Pšonka a jeden z bývalých ekonomických ministrov Oleksandr Klimenko. Zacharčenko a Pšonka sú označovaní za osoby, ktoré mali významný podiel na potláčaní protivládnych demonštrácií v Kyjeve.

Interfax citoval jedného z úradníkov, ktorý uviedol, že ozbrojení muži z ochranky Janukovyča sa pokúsili podplatiť zamestnancov hraničnej polície na doneckom letisku, aby povolili vzlet charterového letu. Tí to však odmietli a Janukovyč následne na to vystúpil z lietadla a odišiel do čakajúcej opancierovanej limuzíny.

Zacharčenkovi k povoleniu opustiť krajinu chýbali potrebné dokumenty. „Prišiel na donecké letisko a pokúšal sa charterovým spojom odletieť do zahraničia,“ povedal hovorca letiska. Potom, čo mu nebolo umožnené nastúpiť do lietadla, letisko opustil.

Zatiaľ nie je jasné, kam chceli politici odletieť, napísala agentúra Reuters. Opustiť krajinu sa v sobotu podarilo dvom politikom z Charkovskej oblasti na východe krajiny. Z miestneho letiska odleteli do zahraničia šéf Charkovskej oblastnej správy Michail Dobkin a starosta Charkova Gennadij Kernes. „Potvrdzujeme, že Dobkin a Kernes odišli z Ukrajiny,“ uviedol hovorca hraničnej polície.

Janukovyča parlament v podstate zbavil reálnej moci

Ukrajinský parlament v sobotu fakticky zosadil prezidenta Viktora Janukovyča a na 25. mája vyhlásil nové prezidentské voľby. Informovali o tom zahraničné tlačové agentúry. Poslanec Mykola Katerynčuk novinárom povedal, že s prezidentom hovoril telefonicky vodca opozičnej strany Vlasť Arsenij Jaceňuk. „Požiadal ho, aby odstúpil a Janukovyč to sľúbil. Teraz čakáme na písomnú správu,“ povedal poslanec. Správu o údajnej prezidentovej rezignácii už oslavujú demonštranti na kyjevskom námestí Nezávislosti, odkiaľ sa ozýva skandovanie „Víťazstvo “.

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč však hodnotí terajší vývoj udalostí na Ukrajine ako štátny prevrat a demisiu nepodá. Prezident, ktorého piatkový náhly odchod z Kyjeva vyvolal špekulácie o rezignácii, to povedal ukrajinskej televízii UBR. V súčasnosti je vraj „na ceste po juhovýchodnej Ukrajine“, kde chce besedovať s občanmi.

Opustená rezidencia ukrajinského prezidenta... Foto: SITA/AP, Efrem Lukatsky
Viktor Janukovyč, Ukrajina, rezidencia, vila Opustená rezidencia ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča.

„Zostávam na Ukrajine,“ odkázal Janukovyč svojim odporcom. „Nikdy z krajiny neodídem, som zákonne zvoleným prezidentom. Záruky bezpečnosti som dostal od medzinárodných sprostredkova­teľov,“ povedal. Akcie radikálnej opozície, ktoré v Kyjeve viedli k faktickému prevratu, prirovnal k vyčíňaniu nacistov v 30. rokoch minulého storočia. Opozícia podľa neho v krajine vypálila 500 kancelárií Strany regiónov, ktorej je prezident čestným predsedom.

Všetky sobotné a piatkové rozhodnutia ukrajinského parlamentu sú podľa Janukovyča nezákonné. Poslanci sú vystavení bitiu, hádžu po nich kamene. „To, čo sa teraz deje v parlamente, je banditizmus. Nie je to opozícia, sú to banditi. Všetky rozhodnutia, ktoré schválili, sú protizákonné,“ konštatoval. Janukovyč ukrajinskej televízii povedal, že jeho vozidlo ostreľovali neznámi útočníci. Kedy a kde k incidentu došlo, nespresnil. „Strach ale nemám, cítim zodpovednosť za štát“, povedal prezident.

Dodal, že pri odchode z Kyjeva sa k nemu pripojil bývalý šéf parlamentu Volodymyr Rybak, ktorému sa údajne vyhrážajú smrťou. „Vzal som ho so sebou, teraz sa lieči v Donecku,“ povedal o Rybakovi, ktorý v sobotu ráno zo zdravotných dôvodov rezignoval. Janukovyč vyhlásil, že pred rezignáciou ktosi Rybaka zbil. To isté sa vraj prihodilo aj Janukovyčovmu kancelárovi Andriyovi Kljujevovi.

Janukovyč očakáva, že medzinárodné spoločenstvo splní voči Ukrajine svoje záväzky. „Zachováme sa podľa reakcie medzinárodného spoločenstva, podľa toho, ako budú plniť svoje záväzky,“ vyhlásil. Bývalých poslancov Strany regiónov, ktorí hromadne opúšťajú prezidentský tábor, označil Janukovyč za zradcov. „Ponechám to na ich svedomí. Sú to ľudia, ktorí sa o seba a o svoje rodiny boja, sú to aj zradcovia,“ povedal. Podľa agentúry Unian sa počet prebehlíkov z vládnych poslaneckých lavíc za posledné dva dni priblížil k tridsiatke.

Tymošenkovej prepustenie bolo emotívne

Väznená vodkyňa ukrajinskej opozície Julija Tymošenková v sobotu podľa ukrajinskej agentúry TSN vyšla z charkovského väzenia. Za Tymošenkovej oslobodením má byť rozhodnutie ukrajinského parlamentu, ktorý zmenil trestnú kvalifikáciu údajného prekročenia právomocí, za ktoré bola v roku 2011 odsúdená na sedem rokov väzenia. Väzenská správa ani rodina ale zatiaľ oslobodenie expremiérky nepotvrdili. Informovali o tom zahraničné tlačové agentúry a potvrdila to aj strana bývalej ukrajinskej premiérky.

Jej oslobodenie umožnilo rozhodnutie kyjevského parlamentu, ktorý zmenil trestné kvalifikáciu údajného prekročenia právomocí, za ktoré bola v roku 2011 odsúdená na sedem rokov väzenia. Zrušenie trestu už privítal manžel Tymošenkovej aj jej niekdajší blízky spolupracovník Bohdan Danylyšyn, ktorí získali azyl v Česku.

Správy o prepustení Tymošenkovej sa objavili už v priebehu dňa, väzenská správa ani rodina ich ale nepotvrdili. Napriek tomu sa očakávalo, že ešte počas soboty vyjde na slobodu.

„Je to výnimočná, skvelá správa. Neveril som tomu, že sa to môže stať práve dnes. Je to veľký deň,“ povedal serveru Aktuálně.cz Oleksandr Tymošenko. Manžel expremiérky nepredpokladá, že by jeho žena po prepustení na slobodu odcestovala za ním do Česka, ale pravdepodobne sa vydá za opozičnými demonštrantmi na kyjevské námestie Nezávislosti, kde „sú do nej vkladané veľké nádeje“.

Potešenie nad zrušením trestu nad Tymošenkovou vyjadril aj bývalý ukrajinský minister hospodárstva Danylyšyn. " Modlil som sa celý čas za to, aby Julija Volodymyrivna bola voľná. Som veľmi rád, nielen ako politik a minister jej vlády, ale aj úprimne ľudsky, ako človek," povedal Aktualne.cz druhý prominentný ukrajinský azylant v ČR a nevylúčil, že sa v najbližšom čase vráti aj do Kyjeva.

Stretnutie matky s dcérou, Julie a Eugenie... Foto: Reuters, Maks Levin
Julia Tymošenková, Eugénia Tymošenková, Ukrajina, Kyjev Stretnutie matky s dcérou, Julie a Eugenie Tymošenkových na letisku v Kyjeve.

Za Tymošenkovou sa už do Charkova vypravila jej dcéra Eugénia a delegácia členov Európskeho parlamentu, ktorá mala v Kyjeve pomáhať riešiť vnútropolitickú krízu. „Moja matka je podľa uznesenia parlamentu, podľa medzinárodných i ukrajinských zákonov slobodným človekom,“ povedala novinárom Eugénia Tymošenková.

Juliu Tymošenkovú poslal súd na sedem rokov do väzenia v októbri 2011 za údajné prekročenie právomocí pri podpise zmluvy o dovoze ruského zemného plynu v roku 2009. Na výkon trestu Tymošenková nastúpila v decembri 2011 v Charkovskej Kačanivskej väznici. Od mája 2012 bola vodkyňa ukrajinskej opozície hospitalizovaná v Charkovskej železničnej nemocnici pre ochorenie chrbtice. Dlho sa bezvýsledne snažila o prevoz na odbornú neurologickú kliniku v Berlíne.

Osud Janukovyča je neistý

O osude prezidenta a jeho úmysloch sa v ukrajinských médiách horúčkovito špekuluje, jeden z dramatických scenárov v sobotu čitateľom predložil regionálny denník Doneckije vesti. Podľa jeho verzie sa Janukovyč ukrýva v rezidencii jedného z vplyvných charkovských politikov a hľadá spôsob, ako bezpečne opustiť krajinu. Hlavným problémom je vraj fakt, že mnohé krajiny už poskytnutie azylu pre ukrajinského prezidenta odmietli.

Podľa pôvodných plánov mal vraj Janukovyč v sobotu prehovoriť na zjazde prorusky orientovaných poslancov z juhovýchodných regiónov krajiny, ktorí sa zišli v Charkove. Z tribúny mal ohlásiť vznik novej „juhovýchodnej republiky“ a jej oddelenie od zvyšku krajiny ovládaného opozíciou.

Janukovyč podľa denníka počítal s tým, že garantom bezpečnosti nového štátneho útvaru sa stane ruský prezident Vladimir Putin, ktorý mal nový štát podporiť aj „obmedzeným vojenským kontingentom“.

Oproti očakávaniam, ale Putin Janukovyčov plán zhodil zo stola a odmietol nový štát uznať, nehovoriac o vojenskej podpore. Ukrajinský prezident sa nakoniec divokého plánu vzdal a odmietol aj prehovoriť na Charkovskom zjazde. Ten síce spochybnil legitimitu kyjevského parlamentu, samostatnosť ale priamo nevyhlásil.

Pohotovostné jednotky Berkut možno čoskoro rozpustia

Namiesto tvrdo kritizovaného ministra vnútra Vitalija Zacharčenka, ktorý post stratil už v piatok, vymenovali do čela kľúčového silového rezortu opozičného politika Arsena Avakova. Podľa nového šéfa snemovne Oleksandra Turčynova novovymenovaní šéfovia ministerstiev budú zastávať svoje posty len do času, než bude vymenovaná koaličná vláda národného porozumenia.

Z postu generálneho prokurátora poslanci odvolali Janukovyčovho stúpenca Viktora Pšonku, ktorý v roku 2011 stál za odsúdením Tymošenkovej. Podľa šéfa strany Sloboda Oleha Ťahnyboka poslanci pripravujú zákon o rozpustení pohotovostných jednotiek Berkut. Sľub „neprotiviť sa ľudu“ dali poslancom veliteľ pohotovostných jednotiek Berkut, zásahového komanda Alfa, vojsk ministerstva vnútra a kontrarozviedky.

Ukrajinský parlament má nového šéfa, chce hlasovať aj o vláde

Vplyvného poslaneca strany Vlasť Oleksandra Turčynova, blízkeho spolupracovníka väznenej expremiérky Julie Tymošenkovej, v sobotu zvolili do funkcie šéfa ukrajinského parlamentu. Päťdesiatročný ekonóm, ktorý ako prvý námestník Tymošenkovej v čase jej väznenia stranu Vlasť riadil, nahradil vo vedení snemovne Volodymyra Rybaka, ktorý v sobotu z funkcie zo zdravotných dôvodov odstúpil.

Okrem Rybaka zložil svoju funkciu aj podpredseda snemovne Ihor Kaletnik, parlamentnú schôdzu riadi jeho kolega Ruslan Košulynskyj. Ako Turčynovho protikandidáta navrhla časť poslancov vplyvného podnikateľa a stúpenca opozície Petra Porošenko, ktorý ale svoju kandidatúru stiahol. Poslanecké torzo Strany regiónov, z ktorej už údajne niekoľko desiatok zástupcov prešlo k opozícii, svojho kandidáta na post šéfa snemovne nenavrhlo.

Janukovyča možno v budúcnosti postavia pred trestný tribunál v Haagu

Vodca nacionalistickej strany Sloboda Oleh Ťahnybok v sobotu zo snemovne tribúny vyzval k ústavnej žalobe na prezidenta Janukovyča, takzvanému impeachmentu. Vyslovil názor, že v prípade úspechu žaloby by sa mimoriadne prezidentské voľby mohli konať 25. mája. Tento termín podporil aj ďalší z opozičných vodcov Vitalij Kličko.

Poslanci tiež chcú odhlasovať návrh zákona, ktorý uzná právomoci Medzinárodného trestného súdu (ICC) v Haagu, ktorého poslaním je trestný postih páchateľov vojnových zločinov. Podľa kyjevskej televízie ide o jasný náznak, že poslanci nevylučujú stíhanie prezidenta Janukovyča a jeho spojencov. Právomoci haagskeho tribunálu doteraz vo svete neuznáva niekoľko desiatok štátov, medzi nimi USA, Izrael, Rusko a Čína.

Protivládne sily už od rána ovládli celý Kyjev

Situácia v ukrajinskej metropole je napriek piatkovému podpisu dohody medzi prezidentom a opozičnými lídrami o ukončení násilností ďalej napätá. Centrum mesta bolo podľa záberov televízie Espreso po celú noc zaplnené ľuďmi.

„Majdan má teraz pod kontrolou celý Kyjev,“ uviedol Parubij. „Žiadame okamžité odstúpenie prezidenta, " dodal. "Siedma sotňa domobrany je v Najvyššej rade (parlamentu), ktorej veliteľom sa stal Maxim Burbak. Objekt stráži jednotka Pravého sektora,“ uviedol ďalej Parubij. Označenie „sotňa“, čo je jednotka približne o veľkosti roty a o sile stovky mužov, má korene v historickom názve bojových útvarov Ukrajinskej povstaleckej armády Stepana Banderu.

„Oddiely Majdan“ podľa Parubija ovládli aj úrad vlády, sídlo prezidenta a objekt ministerstva obrany. „Povedali sme policajtom, že všetci môžu prejsť na stranu Majdanu. Všetci, ktorí sú usporiadaní a čestní, sa môžu postaviť do našich radov,“ vyhlásil Parubij.

Vojenský štáb povstalcov je na bulvári Chresčatyk neďaleko námestia Nezávislosti. Sily domobrany s ním podľa Parubija všetky svoje kroky konzultujú.

Kyjevský rozhlas nevylúčil, že scenár udalostí na Majdane (námestí Nezávislosti) diktuje radikálne zoskupenie Pravý sektor, ktoré sa vodca opozičného hnutia UDAR Vitalij Kličko márne snaží prinútiť k zdržanlivosti. Vodca Pravého sektora Dmytro Jaroš v sobotu na Facebooku označil vládnu Stranu regiónov a komunistickú stranu za zločinecké organizácie, ktoré musia byť „všetkými dostupnými prostriedkami“ postavené mimo zákon. Zosadený minister vnútra Vitalij Zacharčenko, jeden z hlavných terčov opozičnej kritiky, sa údajne uchýlil do bieloruského azylu.

Sobota na Ukrajine: Zosadený prezident, Tymošenková na slobode

  • Americký prezident Barack Obama a jeho ruský náprotivok Vladimir Putin v telefonickom rozhovore privítali piatkovú dohodu na Ukrajine a vyzvali k jej okamžitému plneniu.
  • Opozičný poslanec Andrij Parubij, označovaný za politického vodcu Majdanu (námestie Nezávislosti), ráno oznámil, že povstalci ovládli Kyjev, vrátane vládnej štvrti a parlamentu.
  • Po ostatných západoukrajinských regiónoch sa k opozícii pripojila aj Zakarpatská oblasť s centrom v Užhorode.
  • Predseda ukrajinského parlamentu Volodymyr Rybak odstúpil z funkcie, údajne zo zdravotných dôvodov. V čele parlamentu ho nahradil poslanec strany Vlasť Oleksandr Turčynov. Demisiu podal aj podpredseda snemovne Ihor Kaletnik.
  • Poslanci rozhodli, že prezident Janukovyč už nie je schopný vykonávať svoje ústavné povinnosti a na 25. mája vyhlásili nové prezidentské voľby. Janukovyč ale už predtým všetky rozhodnutia kyjevského parlamentu označil za nezákonné a odmietol rezignovať. Terajší vývoj udalostí označil za štátny prevrat.
  • Parlament tiež schválil zákon umožňujúci prepustiť z väzenia expremiérku Juliu Tymošenkovú bez súhlasu prezidenta. Tak sa aj stalo. Potom, čo opustila väznicu v Charkove, Tymošenková novinárom oznámila, že chce kandidovať na prezidentku.
  • Parlament tiež začal zostavovanie novej prechodnej vlády. Do čela ministerstva vnútra poslanci vymenovali opozičného politika Arsena Avakova. Z postu generálneho prokurátora poslanci odvolali Janukovyčovho stúpenca Viktora Pšonku, ktorý v roku 2011 stál za odsúdením Tymošenkovej.
  • Poslanci tiež veľkou väčšinou hlasov schválili rezolúciu o neprípustnosti separatizmu. Rezolúcia takéto konanie označuje za zločin, ktorý bude potrestaný.
  • V Charkove začal zjazd volených zástupcov z rusky hovoriacich oblastí Ukrajiny. Zjazd spochybnil legitimitu ústredného parlamentu v Kyjeve a rozhodol o tom, že prevezme zodpovednosť za „dodržiavanie ústavného poriadku“ na juhovýchode krajiny.
933 debata chyba
Viac na túto tému: #Kyjev #Viktor Janukovyč #Ukrajina