Tymošenková o vrcholné posty vraj nestojí

Líderka ukrajinskej opozície Júlia Tymošenková strávi najbližších niekoľko dní v rodnom Dnepropetrovsku na východe krajiny a politike sa venovať nebude. Oznámila to jej tlačová služba. Expremiérka chce predovšetkým navštíviť svoju matku, ktorú kvôli internácii v Charkove dva a pol roka nevidela. O úrad premiérky sa údajne uchádzať nebude.

23.02.2014 09:14 , aktualizované: 21:36
debata (341)

Hovorkyňa Tymošenkovej Maryna Soroková dementovala sobotňajšiu informáciu o tom, že Tymošenková už rozhodla o svojej účasti v tohtoročných prezidentských voľbách. „Táto otázka nie je na programe dňa,“ povedala Soroková. Podľa agentúry ITAR-TASS informáciu o svojej kandidatúre oznámila Tymošenková svojim priaznivcom krátko po sobotňajšom prepustení z nemocnice, kde si liečila chorú chrbticu.

Na svojich webových stránkach v nedeľu navyše Tymošenková oznámila, že sa nebude uchádzať ani o uvoľnené kreslo predsedu ukrajinskej vlády, ktoré parlament chce obsadiť do utorka. „Informácie o kandidatúre bola pre mňa prekvapením. Nikto o tom so mnou nerokoval. Som poctená, ale žiadam, aby sa s mojou kandidatúrou nepočítalo,“ napísala na webe.

Tymošenková bola považovaná za jedného z troch hlavných kandidátov na kreslo premiéra, uvoľnené koncom januára po demisii doterajšieho predsedu vlády Mykolu Azarova. Prekvapivú podporu jej dnes prejavil vplyvný poslanec ruskej Štátnej dumy Leonid Slucký. Šéf parlamentného výboru pre postsovietske štáty a európsku integráciu vyhlásil, že zvolenie Tymošenkovej na premiérsky post by pre stabilizáciu Ukrajiny „nebolo neužitočné“.

Za čo väznili expremiérku

Tymošenková ako premiérka bez schválenia vlády a v rozpore s vôľou prezidenta podpísala 19. januára 2009 kontrakty na plyn s Moskvou. Zmluva stanovila základnú cenu plynu pre Ukrajinu na 430 dolárov za 1 000 kubických metrov na celých desať rokov. Pritom celkový objem dodávok plynu na Ukrajinu nesmel byť menší ako 52 miliárd m3 ročne. Spoločnosť Naftogaz Ukrajina musela splácať 80 percent objednaných objemov, teda najmenej 41 miliárd kubických metrov, aj keď ich krajina nespotrebuje. Za neodobratý plyn boli pokuty až do výšky 300 percent z hodnoty neodobratého množstva paliva. (ta)

Tymošenková v nedeľu telefonicky rokovala s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, ktorá ukrajinskej opozičnej vodkyni zagratulovala k prepusteniu na slobodu. Expremiérka sa tiež stretla s niekoľkými zahraničnými diplomatmi, v dohľadnej dobe ale vraj radšej zamieri na východ do Dnepropetrovska.

Až po návrate z Dnepropetrovska sa vraj Tymošenková bude naplno venovať politickej práci. Po prepustení z Charkovskej väzenskej nemocnice sa síce pohybovala na invalidnom vozíku, na liečenie do Nemecka sa však podľa Sorokovej nechystá.

Predseda parlamentu Oleksandr Turčynov výkonáva Janukovyčovu funkciu

V centre Kyjeva bol v noci pokoj, ale demonštranti centrálne námestie Nezávislosti neopustili. Okupované objekty aj stany na Majdane sú stále plné ľudí, ktorí po vzrušených dňoch konfrontácie odpočívajú a dopĺňajú zásoby.

Barikády v strede mesta zostávajú, strážia ich ozbrojené hliadky domobrany. Krajinu podľa ukrajinských médií náhlivo opúšťajú členovia bývalej vlády a vysokí štátni úradníci z oblastí. Do Ruska podľa agentúry Interfax údajne odišiel bývalý premiér Mykola Azarov, stúpenec blízkych ekonomických vzťahov Kyjeva s Moskvou.

Svoje posty opustilo vedenie Ľvovskej a Charkovskej oblasti dosadené prezidentom. V Dnepropetrovsku, ktorý bol považovaný za jednu z opôr Janukovyčovej Strany regiónov, opustil stranícku radu starosta Ivan Kulyčenko. Názov v dôsledku revolučných udalostí zmenilo aj hlavné Dnepropetrovské námestie – skoršie Leninovo námestie teraz nesie meno Hrdinov Majdanu.

Juliu Tymošenkovú srdečne vítali jej priaznivci...
Ľudia nosia kvety na námestie Nezávislosti, aby...
+9Prvá reakcia Julie Tymošenkovej po tom, ako ju...

Po celej krajine demonštranti likvidujú sochy boľševického vodcu Vladimira Iľjiča-Lenina. Zmizol z námestia v Černihove, Dnepropetrovsku, Poltave a Žitomyre, v niekoľkých mestách podľa agentúry Unian stojí Lenin na podstavci v nohaviciach zafarbených modrou a žltou, teda národnými farbami krajiny.

Ukrajina sa v nedeľu oficiálne vrátila k ústave z roku 2004, ktorá obmedzuje právomoci prezidenta a prenáša ich na vládu a parlament. Zákon o ústavnej reforme, schválený v minulých dňoch, zverejnil úradný list Holos Ukrajiny. Parlament rozhodol aj o tom, že vzhľadom na absenciu hlavy štátu nadobúda reforma platnosti aj bez prezidentského podpisu.

Ukrajinský parlament, ktorý po úteku prezidenta a rozpadu vlády prevzal všetky ústavné právomoci v krajine, má v nedeľu rokovať o ďalších opatreniach, ktoré nastolia v krajine poriadok. V sobotu večer poslanci obsadili novými ľuďmi ďalšie kľúčové mocenské posty. Novým šéfom kontrarozviedky SBU sa stal Valentyn Nalyvajčenko, poslanec hnutia UDAR.

Generálnu prokuratúru riadi namiesto zosadeného Viktora Pšonku funkcionár nacionalistickej strany Sloboda Oleh Mochnyckyj, riadením ministerstva obrany bol poverený bývalý náčelník generálneho štábu Volodymyr Zamana. Doterajší minister obrany Pavlo Lebedev, ktorý koncom týždňa ušiel na Krym, v nedeľu zo Sevastopoľa do Kyjeva odkázal, že sa svojho postu nevzdá.

Ukrajina je pripravená rokovať s Ruskom, prioritou je ale Európa

Ukrajina je pripravená na rokovania s najvyššími predstaviteľmi Ruska a bude sa snažiť zlepšiť vzájomné vzťahy oboch krajín. Prioritou pre Kyjev je však návrat k európskej integrácii. Vyhlásil to vo svojom prejave k národu nový šéf parlamentu Oleksandr Turčynov.

Ukrajina si podľa Turčynova uvedomuje dôležitosť vzťahov s Ruskom a chce mať s Ruskom rovnocenné dobré susedské vzťahy. Ďalšou prioritou krajiny je však návrat „do rodiny európskych národov“.

Turčynov tiež upozornil na ekonomické problémy krajiny. Cieľom novej vlády bude podľa neho hlavne stabilizovať ekonomiku, ktorá je teraz blízko bankrotu. „Úlohou novej vlády je zastaviť pád krajiny do priepasti, stabilizovať výmenný kurz, garantovať včasné vyplatenie miezd, penzií a štipendií, znovu získať dôveru investorov a podporiť rozvoj podnikov a vznik nových pracovných miest,“ dodal.

Rusko oznámilo, že odvolalo do Moskvy na konzultácie svojho veľvyslanca na Ukrajine. „Vzhľadom na zhoršujúcu sa situáciu na Ukrajine a potrebu komplexnej analýzy situácie, rozhodli sme sa odvolať ruského veľvyslanca na Ukrajine na konzultácie do Moskvy,“ uviedlo vo vyhlásení ministerstvo zahraničia.

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov v rozhovore s americkým ministrom zahraničia Johnom Kerrym uviedol, že oponenti bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča nedodržali mierovú dohodu, ktorú podpísali v piatok a chopili sa moci. Najdôležitejšou vecou je teraz podľa neho zabezpečiť splnenie tejto dohody sprostredkovanej tromi najvyššími diplomatmi Európskej únie, napísala agentúra Reuters.

Ukrajinský parlament má o vláde a koalícii rozhodnúť do utorka

Ukrajinský parlament by sa mal do utorka dohodnúť na zložení budúcej vládnej koalície a vymenovaní koaličnej vlády. V snemovni to v nedeľu vyhlásil predseda parlamentu Oleksandr Turčynov. Poslanci tiež hlasovaním dočasne poverili Turčynova výkonom prezidentskej funkcie.

Poverenie Turčynova výkonom prezidentského úradu poslanci zdôvodnili absenciou hlavy štátu, ktorá sa zdržiava na neznámom mieste. Minister zahraničia Kožara podľa dnešných správ ukrajinských médií tiež utiekol a odviezol so sebou údajne aj všetku finančnú dokumentáciu svojho rezortu.

Hlasovanie o budúcej vláde bude závisieť od pomeru síl v parlamente, ktoré sa rýchlo menia. Dnes je v snemovni prítomných 315 zo 450 zvolených poslancov, z ktorých sa k Janukovyčovej Strane regiónov hlási zhruba len 130.

Nezaradená poslankyňa Inna Bohoslovská v nedeľu z tribúny parlamentu tvrdo kritizovala „amorálne čachre“, pri ktorých si jednotlivé frakcie preplácajú poslancov. Parlament podľa nej nesmie dopustiť, aby sa znovu stal „korupčným centrom politiky a biznisu“.

Ukrajinský parlament prediskutuje kandidatúry na post premiéra

Ukrajinský parlament zvažuje tri kandidatúry na post premiéra budúcej prechodnej vlády. Agentúre Interfax to v nedeľu oznámil poslanec strany Vlasť Mykola Tomenko. Do čela dočasného kabinetu sa podľa neho postaví buď expremiérka Julia Tymošenková, ktorá v sobotu vyšla z väzenia, šéf parlamentnej frakcie jej strany Vlasť Arsenij Jaceňuk alebo poslanec a vplyvný ukrajinský podnikateľ Petro Porošenko.

Kandidatúr je podľa Tomenka viac, šancu na zvolenie má vraj ale iba táto trojica. Zvažovala sa údajne aj kandidatúra bývalého vicepremiéra, skúseného bankára a podpredsedu Strany regiónov Sergeja Tihipka. Pretože sa ale na schôdzu parlamentu nedostavil, medzi kandidátmi na premiéra jeho meno nie je.

Poslanec Strany regiónov Jurij Mirošničenko novinárom oznámil, že stanovisko zástupcov tejto strany bude závisieť od rokovaní koalície," uviedol poslanec.

Debata o vládnej koalícii bude hlasovaniu o premiérovi predchádzať, jasnejšia situácia by podľa Tomenka mohla byť už na poludnie. Poslanci doteraz opozičných strán UDAR, Vlasť a Sloboda vraj ale nemajú veľa chuti sa so Stranou regiónov na koalícii dohodnúť. Tomenko však pripustil, že koalícia so Stranou regiónov je možná, ak ju opustia „odpudiví poslanci“.

Faktické rozloženie síl v parlamente nie je jasné. Stranu regiónov opustilo v minulých dňoch niekoľko desiatok poslancov, či sa ale pripoja k doterajšej opozícii nie je zrejmé. Žiadne informácie nie sú ani o politickej stratégii pomerne početnej skupiny nezaradených.

Situáciu môže skomplikovať návrh zákona, ktorý na prerokovanie navrhol nezaradený poslanec Oleh Ljaško. Obsahom návrhu je zákaz činnosti Strany regiónov a Komunistickej strany Ukrajiny na celom území štátu.

Nový šéf vnútra vyšetruje 30 úradníkov zodpovedných za represie

Nové vedenie ukrajinského ministerstva vnútra začalo vyšetrovanie približne tridsiatich vysokých ministerských úradníkov, ktorí sú podozriví z účasti na útokoch proti demonštrantom v centre Kyjeva. Oznámila to v nedeľu agentúra Interfax s odvolaním sa na vyhlásenie nového ministra vnútra Arsena Avakova. Násilnosti si od začiatku týždňa v ukrajinskej metropole vyžiadali vyše 80 mŕtvych a okolo 600 zranených.

Vnútorné vyšetrovanie podľa Avakova začalo v sobotu, podozrivé osoby podľa ministra zrejme prekročili svoje úradné právomoci. Ak sa podozrenie potvrdí, bude podľa Avakova nasledovať „príslušný postih“.

Nový šéf kľúčového rezortu podľa kyjevských médií obmenil celé vedenie ministerstva. Do vedúcich postov dosadil mimo iných aj zástupcov pravicových radikálov z hnutia Pravý sektor a aktivistov spojených so silami domobrany na námestí Nezávislosti.

Personálne zemetrasenie podľa všetkého čaká aj ukrajinské ministerstvo zahraničia, v ktorého čele stále stojí minister bývalej vlády Mykolu Azarova Leonid Kožara. Takmer 120 pracovníkov ministerstva vrátane niekoľkých desiatok veľvyslancov podľa agentúry Unian spísalo petíciu, v ktorej žiadajú Kožarovu demisiu. Minister podľa signatárov nemá morálne právo zotrvať vo svojej funkcii. Parlament by mal vymenovať splnomocnenca, ktorý bude nové ukrajinské vedenie na medzinárodnej scéne reprezentovať.

Kožara fakticky úraduje v demisii, pretože celá Azarovova vláda už koncom januára odstúpila. Zo silových rezortov už parlament obsadil novými ľuďmi funkcie ministra vnútra a obrany a šéfa tajnej služby SBU.

Strana regiónov sa dištancovala od Janukovyča

Vedenie ukrajinskej Strany regiónov sa v nedeľu verejne dištancovalo od svojho čestného predsedu Viktora Janukovyča. Obvinilo zosadeného prezidenta a jeho „bezprostredné okolie“ zo zodpovednosti za desiatky ľudských obetí.

Janukovyč podľa vyhlásenia strany nesie „všetku zodpovednosť“ za ukrajinskú tragédiu. „Ukrajinci sú oklamaní a okradnutí. Ani to ale nie je nič v porovnaní s žiaľom, ktorý prežívajú desiatky ukrajinských rodín. Ukrajina bola zradená, ľud poštvali proti sebe,“ uvádza sa v dokumente, o ktorom informovala agentúra Interfax – Ukrajina.

V parlamente podľa oznámenia jeho organizačného výboru opustil poslaneckú frakciu Strany regiónov už 72 zastupiteľov a každým dňom pribúdajú ďalší. O novom lídrovi strany sa údajne teraz radia ukrajinskí oligarchovia.

Podľa kyjevskej televízie silný muž Strany regiónov, Janukovyčov sponzor a najbohatší Ukrajinec Rinat Achmetov rokuje o budúcom vodcovi strany so skupinou ukrajinských plynárenských magnátov. Strana regiónov ako vplyvná „obchodná značka“ je na Ukrajine zavedená a oligarchovia sa jej vraj nehodlajú vzdať. Pre budúce prezidentské voľby, ktoré sa majú uskutočniť do konca roka, chcú postaviť silného kandidáta.

Ukrajinské médiá na túto úlohu tipujú známeho ukrajinského finančníka a bývalého vicepremiéra Sergeja Tihipka, ktorý v prezidentských voľbách v roku 2010 skončil na treťom mieste. Tihipko vstúpil do strany ešte len predvlani, zastáva funkciu jej podpredsedu. Politik má blízko k ukrajinskému miliardárovi Dmytrovi Firtasovi, majiteľovi energetických a plynárenských podnikov na Ukrajine a v mnohých európskych krajinách.

Niektoré ukrajinské médiá nevylučujú, že Strana regiónov zanikne a na jej troskách sa zrodí nový politický subjekt. Silná kyjevská organizácia strany sa zišla na mimoriadnej konferencii a odporučila obvodným straníckym bunkám, aby zvážili rozpustenie. Celé kyjevské vedenie už Stranu regiónov podľa agentúry Unian opustilo.

341 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštranti #Kyjev #Júlia Tymošenková #Ukrajina