Protivládne demonštrácie v Thajsku majú ďalšie obete

Počas protivládnych demonštrácií v Thajsku zomreli cez víkend traja ľudia, z toho dve deti. Informovali o tom agentúry AP a Reuters. V sobotu večer zahynulo pri útoku na demonštrantov na východe krajiny osemročné dievča, vyše 40 ďalších ľudí utrpelo zranenia. Ďalších najmenej dvoch mŕtvych má na svedomí nedeľný výbuch granátu na zhromaždisku demonštrantov v Bangkoku.

23.02.2014 17:30
Thajsko, Jinglak Šinavatrová, demonštranti,... Foto: ,
Protivládni demonštranti sa modlia v Bangkoku.
debata (1)

Neznámi ozbrojenci zaútočili v sobotu streľbou a výbušninami na odporcov vlády premiérky Jinglak Šinavatrovej v provincii Trát, asi 300 kilometrov východne od metropoly Bangkok. Protivládny pochod sa konal v blízkosti trhoviska a útočníci zranili aj ľudí, ktorí sa im len priplietli do cesty. Ani zabité dievča sa demonštrácie nezúčastnilo.

Výbuch v Bangkoku sa odohral v nedeľu v centre metropoly pred veľkým nákupným strediskom. Podľa agentúry AP tam explodoval granát, ktorý zabil dvoch ľudí, vrátane dvanásťročného chlapca. Ďalšie dve desiatky ľudí utrpeli zranenia. Zatiaľ nie je jasné, kto výbušninu odpálil.

Protivládne nepokoje v Thajsku sú prevažne pokojné, občasné násilnosti si ale od novembra vyžiadali už skoro dve desiatky mŕtvych a vyše 550 zranených. Demonštranti už niekoľko týždňov blokujú dôležité križovatky v Bangkoku a niektoré ministerstvá. Priaznivci Šinavatrovej dnes varovali, že proti demonštrantom, ochromujúcim časti metropoly, tvrdo zakročia. Zvýšili sa tak obavy z možných násilných stretov, napísala agentúra Reuters.

Účastníci nepokojov obviňujú vládu Šinavatrovej z korupcie a tvrdia, že ju v skutočnosti z exilu riadi premiérkin brat Tchaksin Šinavatra, ktorý bol zvrhnutý pri vojenskom prevrate v roku 2006, a ktorý vo vlasti čelí obvineniu zo zneužívania moci a korupčného správania. Vodcovia protestov žiadajú rezignáciu ministerskej predsedníčky a chcú, aby bol do čela krajiny dosadený nevolený orgán, ktorý by prijal volebné a ďalšie politické reformy.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácie #Thajsko #Bangkok #Jinglak Šinavatrová