Nezvestný Janukovyč je vraj už v zahraničí

Zvrhnutý prezident Viktor Janukovyč je podľa charkovského starostu Gennadija Kernesa už v zahraničí. Povedal to v nedeľu po návrate z víkendového pobytu vo Švajčiarsku a v Rusku.

23.02.2014 20:05
Viktor Janukovyč Foto: ,
Viktor Janukovyč.
debata (122)

V sobotu večer pasová a colná kontrola zabránila Janukovyčovi odletieť z Donecka. Dôvodom mali byť nesplnené formality Janukovyčovej ochranky.

Nezaháľali ani poslanci parlamentu. Rozhodli napríklad, že do 25. mája, teda do volieb, z ktorých má vzísť nový ukrajinský prezident, bude plniť funkciu hlavy štátu Alexandr Turčinov, ktorý je zároveň dočasne poverený vedením parlamentu. Za návrh hlasovalo 285 z 339 zare­gistrovaných poslancov. Turčinov je poverený aj plnením úlohy koordinátora vlády až do vymenovania nového premiéra a kabinetu.

Post premiéra je stále otázkou

Práve premiérsky post bol v nedeľu do poslednej chvíle otvorenou otázkou. Po tom, čo expremiérka Julia Tymošenková včera odmietla šéfovať novej vláde, v hre zostali dvaja ohlásení kandidáti – Arsenij Jaceňuk (Vlasť) a opozičný poslanec a podnikateľ Petro Porošenko. V kuloároch sa hovorilo aj o možnej kandidatúre Serhyja Tyhypka, uznávaného ekonóma zo Strany regiónov. Ten by sa však mal skôr stať predsedom "obrodenej“ Strany regiónov.

Sobotné rokovanie parlamentu sa napokon skončilo bez avizovaného vytvorenia vládnej koalície a s ňou spojenej kandidatúry na post premiéra.

Falošný koncert v parlamente

Napriek tomu parlament v nedeľu v chvate schválil množstvo personálnych i procedurálnych zmien. Ako v tejto súvislosti upozornila britská BBC, išlo o „tlačidlový koncert“ s falošnými tónmi. Na obrazovke bolo napríklad vidieť, ako jeden z poslancov pri hlasovaní o poste ministra zdravotníctva „obsluhoval“ svoj i susedov hlasovací prístroj.

Psychické lynčovanie porazených

V médiách sa pravidelne objavujú informácie o pokračujúcom odleve členov z donedávna vládnej Strany regiónov. Podľa poslanca Serhyja Tyhypka je to neraz výsledok tvrdého nátlaku na členov donedávna Janukovyčovej strany.

„V strednej a západnej Ukrajine sme v súčasnosti svedkami nielen psychického lynčovania členov Strany regiónov. Množia sa aj prípady podpaľovania ich príbytkov, ale aj hrubý nátlak, aby napísali žiadosť o odchode zo straníckych radov,“ vyhlásil v nedeľu z tribúny parlamentu Tyhypko. V tejto súvislosti požiadal Valentína Nalivajčenka, povereného vedením Bezpečnostnej služby Ukrajiny, aby zastavil spomínané odsúdeniahodné konanie časti demonštrantov. Do včera opustilo frakciu už 72 poslancov.

Nátlaku extrémistov sa nevyhol napríklad ani starosta Charkova Gennadij Kernes. Ako informoval portál Korrespondent, len za posledný deň a noc bol vystavený stovkám hrozieb. „Obsahovali vyhrážky o mučení, informácie o prichystanej šibenici či pripravených nožoch. Všetkým odpovedám jediným: budem tu do konca, budem pracovať vo svojej pracovni. Dovtedy, kým mi ľudia dôverujú,“ reagoval na nátlak charkovský starosta po návrate z víkendového pobyte vo Švajčiarsku a v Rusku. A „horúcim hlavám – opozičným lídrom“ odkázal: „Musíte pochopiť, že aj túto časť spoločnosti musíte nielen brať na vedomie, ale musíte si vypočuť každého občana tohto štátu.“

Ashtonová apeluje na Ukrajincov

„Vyzývam všetkých dodržiavať právo a ústavu,“ vyzvala Ukrajincov v nedeľu šéfka diplomacie EÚ Catherine Ashtonová. Vyjadrila nádej, že sa Ukrajinci budú správať „zodpovedne v záujme uchovania jednoty, suverenity, nezávislosti a územnej celistvosti krajiny“. Opätovne vyzvala všetky zainteresované strany na pokračovanie zmysluplného dialógu v záujme „realizácie zákonných demokratických požiadaviek ukrajinského ľudu“.

© Autorské práva vyhradené

122 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Viktor Jaunikovyč