Bomba v Pakistane zabila 14 civilistov, nálety usmrtili 38 povstalcov

Najmenej 14 ľudí prišlo o život a ďalších 15 utrpelo zranenia pri bombovom útoku v meste Kohát na severozápade Pakistanu.

24.02.2014 08:31
debata

Nastražená výbušnina explodovala v nedeľu podvečer neďaleko autobusovej zastávky a policajnej stanice a jej obeťami sa stali aj tri ženy a jedno dieťa. K výbuchu sa zatiaľ niekto neprihlásil, no v tejto nepokojnej časti Pakistanu ich väčšinou pripisujú tamojšej vetve hnutia Taliban. Útok sa stal len pár hodín potom, čo vládne sily bombardovali povstalecké pozície pri hraniciach s Afganistanom. Pri nálete zahynulo najmenej 38 bojovníkov Talibanu. Operácie proti hnutiu schválil priamo premiér Naváz Šaríf potom, čo pre pokračujúce násilie skrachovali mierové rozhovory.

Militanti zo zoskupenia Tahrík-i-Taliban bojujú v Pakistane od roku 2007, pričom ich cieľom je nastolenie ich interpretácie islamského práva šaríja na celom území krajiny. Operujú predovšetkým v pohraničnej oblasti s Afganistanom, aj keď na afganský Taliban nie sú priamo napojení. Mierové rokovania sa začali 6. februára a ich cieľom bolo načrtnúť „cestovnú mapu“, ktorej výsledkom malo byť prímerie. Od začiatku rokovaní však už prišlo o život skoro 90 ľudí.

Premiér Šaríf sa pri nástupe do funkcie v roku 2013 zaviazal ukončiť povstanie Talibanu prostredníctvom mierových rokovaní, keďže politickú dohodu považoval za kľúč k udržateľnému mieru v regióne po odchode medzinárodných jednotiek z Afganistanu v roku 2014.

debata chyba
Viac na túto tému: #útok #obete #bomba #Taliban #Pakistan