Zo silného prezidenta sa stal vyhnanec

Obor v ukrajinskej politike sa zmenil na trpaslíka. Výraznou postavou neprehliadnuteľný Viktor Janukovyč prehral pravdepodobne posledný zápas so svojimi odporcami.

24.02.2014 09:00
Janukovyč Foto: ,
Pred štyrmi rokmi Viktor Janukovyč prežíval hviezdne chvíle. Viedol úspešnú volebnú kampaň, zvíťazil v prezidentských voľbách. Teraz nastal zlom, revolučné udalosti v Kyjeve ho obrali o funkciu hlavy štátu.
debata (30)

Bleskovo prišiel o moc, nachádza sa na neznámom mieste; možno už utiekol do zahraničia.

Prezidentom sa takmer stal už v roku 2004, ale zmietla ho oranžová revolúcia. Voľby sfalšoval, konali sa opakované a v nich vyhral Viktor Juščenko. Janukovyč, ktorý vyvoláva rešpekt výškou 195 centimetrov a hmotnosťou 115 kilogramov, sa úspešne vrátil do politického ringu najprv o dva roky neskôr. Jeho Strana regiónov zvíťazila v parlamentných voľbách, čo mu otvorilo cestu do kresla predsedu vlády.

Janukovyč si posilnil postavenie v roku 2010. Vo voľbách hlavy štátu uspel, porazil vyzývateľku Juliu Tymošenkovú. Bývalú premiérku, jeho úhlavnú nepriateľku, potom poslali za mreže z dôvodu nevýhodnej zmluvy o dodávkach plynu z Ruska.

Opozícia začala hovoriť, že Janukovyč sa správa ako diktátor, ktorý sa mstí politickým súperom. Za mrežami totiž skončila nielen Tymošenková, ale aj niektorí ďalší kritici novej vládnej garnitúry.

Janukovyč si upevňoval moc – parlament odhlasoval, aby sa prezidentovi vrátili silné právomoci, o ktoré hlava štátu prišla po zmene ústavy v roku 2004. Týmto postupom vyvolal protesty, podobne, ako keď jeho Strana regiónov, kde mal funkciu čestného predsedu, pretlačila návrh zákona, ktorý fakticky povýšil ruštinu na úroveň druhého oficiálneho úradného jazyka na Ukrajine. Vlna nespokojnosti však nebola taká, aby prerástla do násilností, ktorých bol Kyjev svedkom v poslednom čase.

Cesta k zvratu sa začala rodiť v novembri minulého roku. Pôvodne sa zdalo, že Janukovyč sa rozhodne podpísať asociačnú dohodu s Európskou úniou, ale v kľúčových momentoch v novembri odstúpil od tohto plánu, pričom si vybral smer ekonomického zbližovania s Ruskom. Odklon od európskej integrácie viedol k tomu, že kyjevské Námestie nezávislosti začal zaplavovať demonštranti.

Janukovyč možno predpokladal, že časom ochabne ich nesúhlas s jeho politikou. Nestalo sa. Naopak, keď parlament zaviedol prísne trestanie slobody prejavu a zhromažďovania, Janukovyč iba prilial olej do ohňa. Situáciu sa nepodarilo upokojiť, vyhrocovala sa, až nakoniec prerástla do stavu, že centrum Kyjeva vyzeralo nedávno ako vojnová zóna.

Janukovyč je odpísaný

Po dohode s opozíciou nastal strmý pád. Viktor Janukovyč a jeho politickí odporcovia našli v piatok kompromis, ale demonštranti požadujúci odchod hlavy štátu ovládli vládne budovy v Kyjeve. V sobotu odletel z hlavného mesta a poslanci ho následne zosadili z funkcie. „Janukovyč skončil, aj keby si to ešte neuvedomil. Parlament ho opustil. Dokonca elita na východe štátu, hoci je veľmi nešťastná z vývoja v Kyjeve, neplánuje Janukovyča znovu dosadiť do úradu,“ poznamenal pre Pravdu analytik Mark Galeotti z Newyorskej univerzity.

O politickom konci odstráneného prezidenta napovedá zmýšľanie vplyvných hráčov v jeho doterajších baštách, pokračoval Galeotti. „Skutočnosť, že hovoria o požiadavke na väčšiu autonómiu v rámci Ukrajiny, v krajnom prípade o ruskej ochrane, vyznieva ako jasný signál, že vzdali akúkoľvek nádej na návrat Janukovyča k moci,“ uviedol expert. „Myslím si, že ho odpísala aj Moskva. Šéf Kremľa Vladimir Putin z neho nikdy nebol nadšený,“ dodal Galeotti.

Janukovyč zjavne nezvládol vývoj v Kyjeve v posledných dňoch, keď sa centrum metropoly premenilo na vojnovú zónu. „V prvom rade čelí zodpovednosti za zlyhanie, že nedokázal predísť zabitiu desiatok ľudí, násilnej smrti demonštrantov aj policajtov. Stratil dôveryhodnosť ako hlava štátu,“ zdôraznil pre Pravdu expert Maksym Bugriy z Jamestown Foundation. Poznamenal, že počas vyhrotených chvíľ urobila chyby aj opozícia, ale prístup Janukovyča vyznel natoľko zle, že bol jednoznačne v nesúlade s postavením prezidenta. „Pred Ukrajinou stojí veľa vecí, ktoré tento štát musí vyriešiť, existuje však pritom nádej, že sa stane lepšou demokratickou krajinou, čo sa bude orientovať na EÚ a zároveň si zachová dobré vzťahy s Ruskom,“ podotkol Bugriy o budúcnosti.

Minulosť Viktora Janukovyča

  • Narodil sa 9. júla 1950 v baníckom mestečku Jenakijevo v robotníckej ruskojazyčnej rodine.
  • Stredné vzdelanie získal na baníckej škole. Potom vyštudoval na dvoch univerzitách (ako 30-ročný dostal diplom z polytechniky a z medzinárodného práva, keď mal už 51 rokov).
  • Pracovať začal ako 19-ročný, keď sa zamestnal ako šofér. Neskôr sa živil ako garážmajster,
  • Prvé kroky smerom k politickej kariére urobil v roku 1996. Vtedy začal pôsobiť v oblastnej administratíve Doneckej oblasti a už o rok ho vymenovali za gubernátora.
  • Mal záznamy v registri trestov. Ako mladistvého ho odsúdili na tri roky za krádeže, ale odpykal si len tretinu trestu, pretože ho predčasne prepustili v rámci amnestie k 50. výročiu boľševickej revolúcie. Za mreže sa znovu dostal v roku 1970 za ťažké ublíženie na zdraví. Podrobnosti sú nejasné, niektoré zdroje tvrdia, že ho potrestali za znásilnenie.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Janukovyč #Ukrajina