Janukovyčova prezidentská vila je výstava luxusu, má aj sprchu pre psy

Zvedavci si prezerajú golfový vak, v ktorom je pozlátená palica. Udivujú ich mramorové sochy nahých žien v starogréckom štýle. Hádajú, koľko peňazí mohli stáť fontány. Všade je prepych, niekedy prechádzajúci do gýču.

24.02.2014 11:00
Ukrajina, Viktor Janukovyč, vila, dom, luxus,... Foto: ,
Luxusná rezidencia Viktora Janukovyča v Mežigorí sa nachádza 30 kilometrov od Kyjeva. Areál zaberá rozlohu až 140 hektárov.
debata (105)

Radoví Ukrajinci prenikli do obrovského areálu v Mežigorí, kde sa nachádza luxusná vila, ktorú obýval Viktor Janukovyč. Bývalú štátnu rezidenciu si prenajímal za smiešnu sumu od spriaznenej firmy, ktorá ju získala do súkromného vlastníctva. „Pozemok má rozlohu 140 hektárov. Je taký veľký, že ochrankári sa museli presúvať na štvorkolkách,“ napísali noviny Komsomoľskaja Pravda. Do vily, čo aj s okolím stratila svojho pána, prúdia tisíce ľudí. Spoznávajú honosné prostredie, kde si Janukovyč užíval život. Mežigorie sa rozprestiera 30 kilometrov od Kyjeva.

Janukovyč si dal záležať na obrovskej ploche. Areál rozšíril o prenájom pozemkov v štátnom vlastníctve. „Za jeden hektár platí mesačne 314 hrivien,“ upozornil už v júni 2010 denník Ukrajinska Pravda. Pri súčasnom prepočte to bolo 25 eur. Nezodpovedalo to trhovej hodnote, vychádzalo sa z úradných tabuľkových cien.

O bezpečnosť bolo dôsledne postarané. Okolie rezidencie je obohnané vysokým plotom, nad areálom vytvorili bezletovú zónu. Za múrmi vily, ktorá veľkosťou pôsobí takmer ako palác, bije do očí komfort na každom kroku. Sauna má rozlohu ako väčší byt. „Má 100 štvorcových metrov, je v nej pozlátený bidet,“ uviedla stanica TSN. Janukovyč sa vedel postarať nielen o seba, ale aj o štvornohých miláčikov – vila má sprchu pre psy.

V rezidencii nechýba kinosála. „Janukovyč a jeho hostia mohli v kožených kreslách pozerať filmy v 3D rozlíšení,“ poznamenala TSN. Garáže mal bohato obsadené – limuzínami a tereniakmi, všetky automobily s čiernou metalízou. Pripočítať treba aj veterány ako vzácne zberateľské kusy.

Pri brehu umelého jazera sa nachádza veľká trojsťažňová plachetnica. Zrejme slúžila na posedenie a zábavu v krytých priestoroch aj na otvorenej palube. Športové vyžitie poskytovalo viacero plôch – futbalové ihrisko s umelým trávnikom, golfové ihrisko, tenisový kurt, plavecký bazén s dĺžkou 25 metrov.

Janukovyč myslel aj na zvieratá. Zriadil si zoologickú záhradu. „Je v nej dvadsať druhov bažantov. Od diamantových, čo je vzácny druh, až po bronzové, ktoré sa vyskytujú len na indonézskom ostrove Sumatra,“ napísala Komsomoľskaja Pravda.

Záujem o prienik do Janukovyčovho luxusu bol počas víkendu obrovský. Príjazdovú cestu upchali autá, mnohí zvedavci tak radšej prešli peši nemalú časť trasy. Na poriadok vo vile dohliadala domobrana. Po zosadení Janukovyča už parlament stihol odsúhlasiť návrh, aby sa vila vrátila do štátneho vlastníctva. „Mohla by sa zmeniť na sirotinec. Bude to symbol očisty Ukrajiny od korupcie,“ povedal pre portál RBK poslanec Andrej Iľjenko.

© Autorské práva vyhradené

105 debata chyba
Viac na túto tému: #vila #Viktor Janukovyč #Ukrajina