Ugandský prezident podpísal prísny zákon proti gayom

Ugandský prezident Yoweri Museveni v pondelok podpísal kontroverzný zákon proti homosexualite, ktorý sa stal terčom veľmi ostrej kritiky Západu. Norma trestá homosexualitu, jej prejavy a propagáciu "za priťažujúcich okolností" až doživotným väzením.

24.02.2014 14:55
Yoweri Museveni, Uganda, zákon, homosexualita Foto: ,
Ugandský prezident Yoweri Museveni podpísal kontroverzný zákon proti homosexualite, ktorý sa stal terčom ostrej kritiky Západu.
debata (9)

Podľa agentúry AP Museveni pri podpisovom akte vyhlásil, že tento zákon je potrebný, pretože „arogantné západné skupiny“ sa snažia „verbovať“ ugandské deti pre homosexualitu.

Museveni pôvodne zákon podpísať odmietal kvôli jeho prílišnej prísnosti, pred pár dňami sa však po údajnej konzultácii s lekárskymi expertmi rozhodol, že tak urobí. Dokument dnes signoval vo svojej rezidencii za prítomnosti vládnych predstaviteľov, novinárov a ugandských vedcov, ktorých posudok – konštatujúci, že homosexualita nie je zakotvená v génoch – prezidenta presvedčil, aby zákon podpísal.

Ochrancovia ľudských práv považujú zákon za drastický. Niektoré západné štáty už skôr pohrozili ukončením finančnej pomoci vládam, ktoré prijmú takéto zákony proti sexuálnym menšinám. „My Afričania sa nikdy nesnažíme vnútiť náš názor ostatným. Jediné čo (západné štáty) môžu, je nechať nás na pokoji,“ odkázal dnes Museveni zahraničným kritikom.

Homosexualita je v afrických krajinách väčšinou tabuizovaná a v 37 z nich, vrátane Ugandy, je ilegálna. Len málo Afričanov sa otvorene k svojej homosexualite hlási. Obávajú sa uväznenia, násilia alebo straty zamestnania.

Za prvé porušenie zákona ugandská norma počíta so 14 rokmi väzenia, v prípade „homosexuality s priťažujúcimi okolnosťami“ hrozí až doživotie. Do tejto kategórie zaraďuje opakovaný styk medzi dospelými gaymi a lesbami, sex s maloletými a telesne postihnutými rovnakého pohlavia a sexuálne aktívnych homosexuálov nakazených vírusom HIV. Tresty väzenia sú v ňom však zakotvené aj za šírenie homosexuálnych ideí a tlačovín.

Podľa zákona, schváleného ugandským parlamentom vlani v decembri, je trestným činom aj nenahlásenie gaya úradom, čo podľa spravodajského serveru BBC znemožní, aby sa Uganďania verejne hlásili k svojej menšinovej sexuálnej orientácii. Pôvodný návrh zákona za niektoré prejavy homosexuality žiadal dokonca trest smrti, po medzinárodnej kritike však vláda najvyšší trest z normy odstránila.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #zákon #väzenie #homosexualita #Uganda #Yoweri Museveni