Ľudia evakuovaní po katastrofe vo Fukušime sa vrátia domov

Niektorí obyvatelia, ktorých v roku 2011 úrady v Japonsku evakuovali z okolia jadrovej elektrárne v prefektúre Fukušima, sa budú môcť konečne vrátiť domov.

24.02.2014 17:35
elektráreň Fukušima Foto: ,
Elektráreň vo Fukušime.
debata (1)

V pondelok o tom informuje spravodajská stanica CNN, podľa ktorej pôjde o prvý prípad, keď sa tak stane od katastrofy, v dôsledku ktorej prišlo k úniku rádioaktivity z nukleárneho zariadenia. Evakuácia sa vtedy dotkla desiatok tisíc Japoncov žijúcich v 20-kilometrovej zóne v okolí elektrárne Fukušima 1. V prvej fáze sa do svojich domovov bude môcť vrátiť asi 350 ľudí, pričom nasledovať by ich malo asi 30-tisíc ďalších Japoncov.

Vlny vyvolané podmorským zemetrasením v marci 2011 vyradili chladiace systémy elektrárne, čoho dôsledkom bola séria vážnych havárií. V auguste zaznamenali v elektrárni únik približne 300-tisíc litrov ťažko znečistenej vody, pričom sa predpokladá, že sa premiešala so spodnou vodou presakujúcou do mora. Experti Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) však ocenili „enormné“ úsilie o zmiernenie následkov havárií.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Fukušima