Mnohé čínske oblasti opäť trápi smog

Čínske úrady mnohým školám zakázali používať vonkajšie ihrisko kvôli hustému smogu, ktorý sa v niektorých oblastiach vyskytuje už piaty deň. Pokračujú tak problémy so znečistením ovzdušia, pre ktoré si čínske hlavné mesto Peking v nedávnej správe Šanghajskej akadémie spoločenských vied vyslúžilo označenie "sotva vhodné" k životu, napísal spravodajský server USA Today.

25.02.2014 08:40
Čína, smog, Peking, znečistenie, rúška, masky,... Foto: ,
Čínske znečistenie je neuveriteľné, povedal Li Ťün-feng, generálny riaditeľ Národného centra pre strategické klimatické zmeny a medzinárodnú spoluprácu.
debata

Peking aj v pondelok nechal v platnosti oranžový stupeň znečistenia, čo je druhý najvyšší stupeň na oficiálnom varovnom systéme, ktorý krajina začala používať vlani v októbri. Mesto postrekuje ulice vodou, aby zmiernilo množstvo prachu pri smogovej kalamite, ktorá desaťnásobne prevyšuje hranicu, akú Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) považuje za bezpečnú.

Pod pokrievkou smogu sa dusí nielen Peking, ale aj ďalšie oblasti v severnej a centrálnej časti Číny. Odborníci odporúčajú, aby čínska vláda nechala v garážach všetky svoje oficiálne vozidlá a pripravila sa odvolať z ulíc polovicu všetkých áut. Rovnako to Čína urobila v roku 2008, keď sa snažila zabezpečiť modré nebo nad Pekingom v čase letných olympijských hier.

Za mimoriadne vysoký stupeň znečistenia zamorujúceho čínske mestá podľa expertov môže závislosť na lacnom uhlí s vysokým obsahom síry, čo je hlavný zdroj čínskej energie. Peking medzitým zakázal aspoň vonkajšie opekanie mäsa a obmedzil produkciu tovární a elektrární. V susednej provincii Che-pej, odkiaľ prúdi časť znečistenia zamorujúceho Peking, začali úrady likvidovať postrádateľné továrne, ktoré patria do najviac znečisťujúcich odvetví – napríklad betonárne. Napriek svojej povesti najznečistenejšej čínskej provincie Che-pej dúfa, že sa v roku 2022 bude podieľať s Pekingom na usporiadaní zimných olympijských hier.

„Čínske znečistenie je neuveriteľné,“ povedal v Pekingu Li Ťün-feng, generálny riaditeľ Národného centra pre strategické klimatické zmeny a medzinárodnú spoluprácu. „Sme ako fajčiar, ktorý okamžite musí prestať fajčiť, inak mu hrozí rakovina pľúc.“

V Pekingu nosí veľa ľudí masky chrániace tvár, mnohí sa s nimi ale neobťažujú. „Od minulého roka cítim, že znečistenie je také vysoké, že musíme nosiť masky,“ povedala šesťdesiat sedemročná Čang Šang, ktorá na cestu zo školy nasadila masku i svojej osemročnej vnučke. „Vláda a spoločnosť by toho mali urobiť veľa, ale čo môžu robiť obyčajní ľudia?“

Pred kancelárskymi budovami LG Twin Towers v centre Pekingu si dvadsaťročný člen ochranky zložil masku, aby si mohol zapáliť cigaretu. „Musíme nosiť masky kvôli nejakému smogu, ale nie je to vlastne len hmla?“ pýta sa Čang Siao-tchien a opakuje tak tvrdenie, ktoré Čína predkladala svojim obyvateľom celé roky. Až pred niekoľkými rokmi priznala, že má problém so smogom a začala – zatiaľ neúspešne – vysvetľovať, čo to vlastne smog je.

„Pre mňa smog nič neznamená,“ krčí ramenami päťdesiat štyriročný fajčiar Pcheng Č'-sien, ktorý masku nenosí, pretože vraj sa mu cez ňu zle dýcha. „Keď som pracoval v oceliarňach, zvykol som si na zlý vzduch,“ citoval muža USA Today.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #znečistenie #smog #Peking