Špeciálne jednotky zastrelili známeho amerického väzňa

Izraelské špeciálne jednotky v nedeľu zastrelili amerického väzňa, ktorý si v jednej z miestnych väzníc odpykával dlhoročný trest za vraždu. Samuel Sheinbein v nápravnovýchovnom zariadení v centrálnom Izraeli najskôr postrelil troch strážcov a následne sa tam zabarikádoval.

25.02.2014 10:33
debata

Do väznice Izrael poslal špeciálne protiteroristické komando a vypukla tam prestrelka, ktorá si vyžiadala ďalších troch zranených. Američana špeciálne jednotky napokon zneškodnili, informuje spravodajský portál stanice CNN.

Sheinbein utiekol do Izraela po tom, ako v roku 1997 zavraždil 19-ročného muža v štáte Maryland. Prípad vtedy medzi Washingtonom a židovským štátom vyvolal diplomatickú roztržku. Muža pritom odmietali vydať do jeho vlasti, na čo Maryland pohrozil zastavením americkej pomoci Izraelu.

V roku 1999 ho napokon odsúdili na 24 rokov. Sheinbein vraždu spáchal, keď mal len 17 rokov, v Marylande mu napriek tomu hrozilo doživotie. Na Američana sa vtedy vzťahovala legislatíva, podľa ktorej Izrael nemôže vydávať svojich odsúdených občanov do tretích krajín. Američan síce nedisponoval izraelským pasom, jeho otec sa však narodil v židovskom štáte.

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #USA #mŕtvy #väzeň #Američan