Na Ukrajine sa začala prezidentská kampaň a vzniká nová vláda

Na Ukrajine sa v utorok oficiálne začala kampaň pred predčasnými prezidentskými voľbami. Novú hlavu štátu majú Ukrajinci voliť 25. mája, ako rozhodol parlament po zosadení doterajšieho prezidenta Viktora Janukovyča. Jeho režim sa zrútil v dôsledku trojmesačných protestov; polícia teraz pátra po bývalom šéfovi štátu, aby mohol byť postavený pred súd za "hromadné vraždy" civilistov.

25.02.2014 13:00
Ukrajiana, Catherine Ashtonová, Júlia Tymošenková Foto: ,
Šéfka diplomacie EÚ Catherine Ashtonová pozdravuje ukrajinskú opozičnú líderku Júliu Tymošenkovú.
debata (25)

Ešte v pondelok parlament vyčlenil na usporiadanie volieb potrebné peniaze. Utorkom sa začína navrhovanie kandidátov na prezidenta, ktorí už môžu odovzdať príslušné dokumenty ústrednej volebnej komisii. Posledný termín podľa agentúry Interfax bude 4. apríla. K registrácii musí kandidát zložiť kauciu vo výške 2,5 milióna hrivien (takmer 200 000 eur).

Predpokladá sa, že parlament ešte upraví volebný zákon a tiež zmení zloženie ústrednej volebnej komisie. V tej existujúcej totiž majú väčšinu zástupcovia bývalej provládnej väčšiny, ktorým niekdajšia opozícia vyčíta, že vo voľbách pripúšťali manipulácie v prospech Janukovyčovho tábora.

Za možného uchádzača o prezidentskú funkciu sa pokladá boxerský šampión a predseda strany UDAR Vitalij Kličko, vplyvný poslanec a podnikateľ Petro Porošenko, predseda poslaneckého klubu Tymošenkovej strany Vlasť Arsenij Jaceňuk, predseda nacionalistickej strany Sloboda Oleh Ťahnybok, ako aj bývalá premiérka Júlia Tymošenková.

Niekdajšiu súperku zosadeného prezidenta Janukovyča v sobotu prepustili z charkovského väzenia, kde si odpykávala sedemročný trest za údajné zneužitie právomocí. Tymošenkovej advokát Serhij Vlásenko však upozornil, že expremiérka sa ešte nerozhodla, či bude na prezidentku opäť kandidovať.

Už v pondelok sa objavili správy, že o kreslo štátu sa bude uchádzať Charkovský gubernátor Michail Dobkin, ktorý v minulých dňoch pred revolučnou vlnou utiekol do Ruska, ale do Charkova sa zase prekvapivo vrátil. Dobkin je na západe Ukrajiny považovaný za proruského radikála, jeho politickým programom je federatívne rozdelenie krajiny.

Predvolebná kampaň má trvať do polnoci 23. mája. Samotné hlasovanie sa uskutoční 25. mája, od ôsmej ráno do ôsmej večer miestneho času.

Predseda strany UDAR Vitalij Kličko so šéfkou... Foto: SITA/AP, Andrew Kravchenko
Ukrajna, Vitalij Kličko, Catherine Ashtonová Predseda strany UDAR Vitalij Kličko so šéfkou únijnej diplomacie Catherine Ashtonovou.

Nová ukrajinská vláda má vzniknúť až vo štvrtok

Ukrajinský parlament odložil vytvorenie novej vlády na štvrtok. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na predsedu snemovne. Pôvodne sa predpokladalo, že poslanci sa budú vymenovaním koaličnej vlády zaoberať už v utorok.

„Hlasovanie o vláde národnej jednoty by malo byť vo štvrtok,“ vyhlásil Oleksandr Turčynov, ktorý po zvrhnutí prezidenta Viktora Janukovyča plní okrem funkcie predsedu parlamentu takisto úlohu dočasnej hlavy štátu. Vedenie poslaneckých klubov a výbory majú nad zložením nového kabinetu „pracovať dňom i nocou“.

Turčynov tiež uviedol, že sa chce stretnúť s predstaviteľmi bezpečnostných zložiek, aby s nimi rokoval o „nebezpečných známkach separatizmu“ v niektorých častiach krajiny.

V ukrajinských médiách sa objavili špekulácie, že ruský parlament sa chystá na urýchlené a masové rozdávanie ruských pasov obyvateľom Krymu. Ruskí poslanci sú vraj navyše pripravení zvážiť prípadnú žiadosť pripojenia polostrova k Rusku. To síce Moskva vzápätí poprela, avšak situácii ruskojazyčného obyvateľstva Ukrajiny chce ruský parlament venovať pozornosť.

Svoje požiadavky na zloženie novej vlády majú aj demonštranti z kyjevského Námestia nezávislosti, zvaného Majdan. Požadujú, aby sa členom kabinetu nestal nikto zo stovky najbohatších Ukrajincov, nikto z najvyššie postavených úradníkov doterajšieho režimu či spolupracovníkov bývalého prezidenta Janukovyča.

Každý z ministrov by pritom mal mať za sebou najmenej sedemročnú prax v odbore – s výnimkou ministrov vnútra, obrany a šéfa tajnej služby. Podmienkou má tiež byť, že uchádzač o kreslo sa nezaplietol ani do porušovania ľudských práv, ani do korupcie. „Preveríme podľa týchto kritérií každého kandidáta a výsledky ohlásime,“ sľúbili podľa agentúry Interfax opoziční aktivisti z Majdanu.

Ashtonová: Rusko by malo nechať Ukrajinu ísť vlastnou cestou

Rusko by sa malo správať k Ukrajine ako dobrý sused a malo by nechať Kyjev ísť cestou, ktorú si vybral po troch mesiacoch protestov, nepokojov aj ozbrojených zrážok. Uviedla to v utorok šéfka únijnej diplomacie Catherine Ashtonová.

Ashtonová, ktorá ako prvá vysoko postavená predstaviteľka zavítala do Kyjeva po zosadení prezidenta Viktora Janukovyča, podľa agentúry Reuters uistila, že EÚ chápe potrebu silnej väzby medzi Ruskom a bývalou sovietskou republikou. Šéfka únijnej diaplomacie však zároveň zdôraznila, že by bolo potrebné silné posolstvo z Moskvy ohľadom územnej celistvosti Ukrajiny.

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov v utorok v Moskve vyhlásil, že Ukrajina nesmie byť nútená vybrať si buď úzke vzťahy s Ruskom, alebo, naopak, príklon k Západu. „Je nebezpečné a kontraproduktívne snažiť sa prinútiť Ukrajinu, aby si vybrala podľa pravidla ‚ste buď s nami, alebo proti nám‘,“ povedal Lavrov. Agentúra Reuters označila Lavrovove slová za ďalší ruský pokus varovať Spojené štáty a Európsku úniu pred snahou formovať budúcnosť bývalej sovietskej republiky.

Ruská diplomacia tiež opakovane upozorňuje na to, že riešenie hlbokého štátneho rozkolu na Ukrajine musí uspokojiť aj ruskojazyčný Krym a východ krajiny. Na tlačovej konferencii Ashtonová vyjadrila silnú podporu novému ukrajinskému vedeniu a vyzvala na vytvorenie koaličnej vlády, ktorá by previedla krajinu cez krátkodobé ťažkosti.

Žiadne podrobnosti o zahraničnej finančnej pomoci neuviedla, aj keď uistila, že na tejto veci EÚ spolupracuje s Medzinárodným menovom fondom, ktorý si chce sám vyhodnotiť situáciu, poznamenala agentúra Reuters. Podľa Interfaxu Ashtonová vyhlásila, že EÚ zvažuje poskytnutie krátkodobých pôžičiek spolu s dlhodobými úvermi.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #kríza #kandidáti #prezidentské voľby #Catherine Ashtonová #Ukrajina