Majdan si kladie podmienky

Poslanci ukrajinského parlamentu si dožičili prestávku. Na utorok ohlásené zloženie vládnej koalície a následné zloženie dočasného kabinetu totiž odložili na štvrtok.

25.02.2014 21:00
samoobrana, Majdan, Ukrajina Foto:
Príslušníci tzv. sebaobrany pochodujú po kyjevskom Majdane.
debata (44)

Stihli však schváliť rezolúciu požadujúcu postaviť pred medzinárodný tribunál v Haagu stále nezvestného zvrhnutého prezidenta Viktora Janukovyča a jeho najbližších spolupracovníkov „nesúcich zodpovednosť za stovku obetí nedávnych bojov v Kyjeve“. Janukovyča však najprv musia zatknúť. Navyše v Haagu už upozornili, že „štát nemôže žiadať vyšetrovanie konkrétnych osôb“. Môže o tom rozhodnúť len prokurátor medzinárodného tribunálu, ktorý to v utorok potvrdil agentúre Interfax Ukrajina.

Problémy so zatykačom

Napriek tomu, že Arsen Avakov, poverený vedením ministerstva vnútra, už oznámil vystavenie zatykača na exprezidenta, oficiálny dokument o tom ešte ani v utorok neexistoval. Podľa portálu Kommersatnt Ukraina nik do utorkového podvečera zatykač v silových rezortoch nevidel.

„Štátna hraničná služba Ukrajiny dostáva oficiálne dokumenty a následne spomínané konkrétne osoby podliehajú kontrole …Sme najnižšie v pyramíde tvorenej generálnou prokuratúrou, Ukrajinskou bezpečnostnou službou a ministerstvom vnútra,“ vysvetľoval Sergej Astachov, poradca predsedu Štátnej hraničnej služby Ukrajiny, prečo Janukovyča nehľadajú. Generálna prokuratúra zároveň pripomenula, že možno síce robiť politické rozhodnutia, ale je z právneho hľadiska „nepochopiteľné, v rámci čoho ho (Janukovyča – pozn. red.) obvinili“. „Navyše skôr, ako vydáte na osobu zatykač, treba jej oznámiť, že je podozrivá,“ argumentovali v utorok na generálnej prokuratúre.

Situáciu zmenilo až rozhodnutie kyjevského Pečorského obvodného súdu. „Môžem vyhlásiť, že bolo rozhodnuté o oznámení bývalému prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi, že bol naňho vydaný zatykač na základe článku 115, časť prvá (úmyselná vražda) za osobitne závažných okolností,“ citovala večer agentúra UNIAN Olega Machnického, dočasne povereného vedením generálnej prokuratúry.

Niektoré sily nechcú čakať na súd s Janukovyčom a spol. Podľa agentúry Reuters v utorok popoludní neznámy útočník postrelil Janukovyčovho blízkeho spolupracovníka Andrija Kľujeva, šéfa prezidentskej kancelárie. Je vraj mimo ohrozenia života. Predpokladalo sa, že utiekol spolu so zvrhnutým prezidentom. Obaja sa stále nachádzajú na neznámom mieste.

Radikáli na Majdane pritvrdili

„Hlasovať o vláde národnej jednoty by sa malo vo štvrtok,“ cituje agentúra UNIAN Oleksandra Turčynova, povereného vedením snemovne i prezidentskými právomocami. Ako zdôraznil, vedenia poslaneckých klubov a výbory majú „vo dne v noci pracovať“ nad zložením nového kabinetu.

Na kyjevskom Námestí nezávislosti, na ktorom majú hlavné slovo radikálne sily, však rastie nespokojnosť s rokovaním poslancov o dočasnej vláde. Nepomohol ani signál z parlamentu, podľa ktorého aj predstavitelia Majdanu dostanú kreslá v kabinete.

„Prečo o vláde rozhoduje stará zostava snemovne a zástupcovia Majdanu nemajú do sály prístup. Žiadame verejné vysvetlenie od Oleksandra Turčynova a troch opozičných lídrov Jaceňuka, Klička a Ťahnyboka,“ konštatuje sa v oficiálnej výzve Majdanu poslancom. Andrej Parubij, poverený vedením národnej banky a tzv. veliteľ Majdanu, sa radikálov pokúšal upokojiť tvrdením, že rokovanie o vláde chce čas.

Nacionalistický Pravý sektor a Spoločná vec majú záujem o obsadenie silových rezortov v kabinete a chcú úplne zmeniť obsadenie ústrednej volebnej komisie. Zároveň sú proti tomu, aby v parlamente sedeli oligarchovia, čo je možné považovať za kritiku aj veľkopodnikateľa Petro Porošenka, ktorý má záujem o prezidentské kreslo. Po utorku, keď odštartovala predvolebná kampaň, je už jasné, že o post hlavy štátu bude bojovať Vitalij Kličko (Úder). V hre je aj kontroverzná expremiérka Julia Tymošenková (Vlasť) a nacionalista Oleh Ťahnybok (Sloboda). Obaja už vyhlásili, že o miesta v dočasnej vláde nemajú záujem.

Prezidentskú kandidatúru možno zaregistrovať do 4. apríla. Okrem príslušných dokumentov musí uchádzač zložiť aj kauciu vo výške 2,5 milióna hrivien (asi 199-tisíc eur). Hlasovanie sa má uskutočniť 25. mája tohto roku.

Stopy revolúcie na ukrajinskej ekonomike

Viac ako tri mesiace trvajúce udalosti v Kyjeve i v celej krajine sa odzrkadlili nielen na politickom živote spoločnosti, ale aj na celkovej ekonomickej situácii na Ukrajine. Na druhej strane súčasnú politickú situáciu vyvolala práve hospodárska kríza v krajine.

  • Priemyselná výroba v januári poklesla o 16 percent v porovnaní s decembrom minulého roku.
  • Počet registrovaných nezamestnaných vzrástol zo 487 700 na 525 100.
  • Zhoršuje sa sociálna situácia: mešká vyplácanie dôchodkov aj miezd pracovníkom v rozpočtovej sfé­re.
  • Kurz ukrajinskej hrivny stále klesá a v utorok sa dolár predával za 9,98 a euro za 13,72 hrivny. Klesá aj cena ukrajinských obligácií splatných v júni 2014.

    ZDROJ: UNIAN, ta

Vzájomné varovania EÚ, USA a Ruska

Rusko by sa malo správať k Ukrajine ako dobrý sused a malo by nechať ísť Kyjev cestou, ktorú si vybral po troch mesiacoch protestov, nepokojov a ozbrojených zrážok.

  • EÚ chápe potrebu silnej väzby medzi Ruskom a bývalou sovietskou republikou. Bolo by však treba vyslať z Moskvy silný signál ohľadne územnej celistvosti Ukrajiny.

    Catherine Ashtonová, šéfka diplomacie EÚ

  • Vladimir Putin sa môže pozerať na Ukrajinu ako na svoju sféru vplyvu, čo je poriadne zastaraný pohľad.
  • Prípadný ruský vojenský zásah na Ukrajine by bol hrubou chybou.
  • Rozdelenie Ukrajiny nie je v záujme Ruska, EÚ ani USA.

    Susan Riceová, poradkyňa prezidenta USA

  • Je nebezpečné a kontraproduktívne pokúšať sa prinútiť Ukrajinu, aby si vybrala podľa pravidla ste s nami, alebo proti nám.

    Sergej Lavrov, ruský minister zahraničia

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácie #Kyjev #Ukrajina #Majdan