Pán Auto vypína svoj politický motor

John Dingell ako kongresman zažil jedenásť amerických prezidentov. Za člena dolnej komory parlamentu ho zvolili roku 1955, keď v Bielom dome ešte šéfoval legendárny Dwight Eisenhower.

26.02.2014 10:30
John Dingell Foto: ,
John Dingell s manželkou Deborah. Je možné, že najdlhšie pôsobiaceho člena Snemovne reprezentantov Kongresu USA, ktorý má 87 rokov, nahradí vo funkcii jeho 60-ročná žena.
debata (1)

Po šiestich desaťročiach strávených v Snemovni reprezentantov si 87-ročný Dingell povedal, že sa rozlúči s politikou. „Dovŕšil som vek, keď si ľudia nekupujú zelené banány,“ podľa agentúry AP poznamenal žartovne, keď oznámil, že sa už nebude uchádzať o ďalší mandát. Najdlhšie slúžiaci člen Kongresu USA tak odíde do dôchodku začiatkom budúceho roku.

Dingell patrí do tábora demokratov. Politiku takpovediac zdedil v génoch. Do Kongresu úspešne kandidoval v doplňovacích voľbách za štát Michigan po smrti svojho otca, ktorý zasadal v Snemovni reprezentantov nepretržite od roku 1933.

O možnom Dingellovom odchode do penzie sa špekulovalo už pred niekoľkými rokmi. „Aktívne však pokračoval v práci vo výbore snemovne, kde na rozdiel od rozvetvených otázok mnohých kolegov kládol rýchle a také, že sa na ne dalo odpovedať áno alebo nie,“ pripomenul denník The Guardian. So správou o zastavení svojho politického motora prišiel nakoniec až teraz. Občas sa síce musí pohybovať na invalidnom vozíku, ale hlava mu slúži veľmi dobre, takže ak mu bude zdravie slúžiť, bránu Kongresu za sebou naposledy zatvorí začiatkom spomínaného roku 2015.

Keďže Dingell zastupuje voličov z oblasti neďaleko Detroitu, vždy mu bol blízky automobilový priemysel. Tamojšia automobilka Ford bola kedysi najväčšia na svete. „Dingell má prezývku Pán Auto,“ poznamenal server The Christian Science Monitor. Keď sa roku 2008 počas hospodárskej krízy pripravoval v Kongrese návrh záchranného finančného balíka pre výrobcov automobilov General Motors a Chrysler, Dingell patril medzi hlavných tvorcov tohto plánu.

Veterána z Kongresu si váži nielen prezident Barack Obama, ale aj politickí rivali z republikánskeho tábora. „Niekedy sa nezhodneme, ale nikdy nie sme k sebe nepríjemní,“ zdôraznil pre portál Detroit Free Press republikán Fred Upton.

Po Dingellovom odchode zo Snemovne reprezentantov by sa mohla pokúsiť obsadiť uvoľnené kreslo jeho manželka Deborah. Je aktívna v Demokratickej strane, jej predkovia stáli pri zrode automobilky General Motors. Pôsobila ako podpredsedníčka rovnomennej nadácie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #John Dingell #Kongres USA