Potrestá EÚ štáty idúce nedemokratickou cestou?

Európska únia to už raz skúsila. Roku 2000 uvalila na Rakúsko na pár mesiacov symbolické sankcie, lebo do vlády sa dostala krajne pravicová Slobodná strana Rakúska, ktorú vtedy viedol Jörg Haider.

26.02.2014 12:54
debata (6)
Na stole by mohla byť možnosť formálne... Foto: SITA/AP, Yves Logghe
Viviane Reding Na stole by mohla byť možnosť formálne upozorniť členské štáy na nedostatky, keď Európska komisia vidí porušenie pravidiel právneho štátu, myslí si podpredsedníčka Európskej komisie Viviane Redingová.

Európska komisia teraz chce na základe iniciatívy europarlamentu nájsť cestu, ako zatlačiť na členské štáty, ktoré porušujú demokratické hodnoty. V tejto súvislosti sa v ostatnom čase spomína najmä Maďarsko a opatrenia vlády Viktora Orbána, ale aj Rumunsko a konflikt premiéra Viktora Pontu a prezidenta Traiana Basesca.

"Sme skutočne unavení a frustrovaní z našej neschopnosti zasiahnuť vtedy, ak vidíme jasnú krízu týkajúcu sa právneho štátu. Potrebujeme viac nástrojov na to, aby sme chránili základné pravidlá,“ povedal pre denník Financial Times predstaviteľ Európskej komisie, ktorý si neželal byť menovaný.

Agentúra Reuters v uplynulých týždňoch robila rozhovory s mnohými predstaviteľmi maďarských médií. Podľa nich Orbánov Fidesz rozšíril vplyv do štátom financovaných médií. Šéf tlačového oddelenia premiéra podľa viacerých novinárov rozhoduje o tom, aké otázky možno položiť počas rozhovoru s predsedom vlády. Komu sa to nepáčilo, nedostal už viac priestor. "Verejnoprávne médiá sú nezávislé od vlády,“ reagoval na zistenia Reuters Ferenc Kumin, predstaviteľ maďarskej vlády pre medzinárodnú komunikáciu.

"Rešpektovanie slobody médií a pluralizmu ako spoločných hodnôt demokratických spoločností je mimoriadne dôležité najmä pred voľbami, ktoré sa budú konať v Maďarsku,“ uviedla pre Reuters Neelie Kroesová, eurokomisárka pre digitálnu agendu.

Podľa článku sedem Lisabonskej zmluvy je možné zrušiť krajine hlasovacie práva, ak vážne poruší pravidlá EÚ. Politici v Bruseli však priznávajú, že je prakticky nemožné, aby k tomu došlo. Nová iniciatíva by mala byť akousi alternatívou tejto "atómovej možnosti“, ako hovorí aj podpredsedníčka Európskej komisie Viviane Redingová. Tá sa nazdáva, že na stole by mohla byť možnosť formálne upozorniť členské štáty na nedostatky v prípade, že komisia vidí porušenie pravidiel právneho štátu.

"Iniciatíva však jasne poukazuje na to, akú silu má EÚ zmeniť krajiny. Ak sa už stanete členským štátom, únie môže urobiť len veľmi málo, aby zabránila tomu, že nedodržujete záväzky. Preto sa začalo hovoriť o novom kontrolnom mechanizme,“ povedal pre Pravdu Simon Usherwood, expert na európsku politiku z univerzity v Surrey.

"Sú prípady, keď členské štáty ignorovali nezávislé súdnictvo, ako Taliansko či Maďarsko, alebo sa nestarali o práva národnostných menšín,“ pripomína Christian Schweiger, odborník na EÚ z univerzity v Durhame. "Problém je, samozrejme, ako môže spomenutá iniciatíva fungovať. Kým však neexistujú skutočné sankcie proti členským štátom, nečakám, že sa niečo zmení,“ povedal Schweiger pre Pravdu.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Viviane Redingová