Putin vyhlásil poplach vojenským jednotkám na strede a západe Ruska

Ruský prezident Vladimir Putin nariadil vykonať náhlu komplexnú previerku bojovej pohotovosti vojsk v západnom a centrálnom Rusku.

26.02.2014 13:12 , aktualizované: 13:56
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (150)

Oznámila to agentúra ITAR-TASS s odvolaním sa na ministra obrany. Nečakaný poplach v jednotkách nasledoval po tom, čo Moskva opakovane vyjadrila nevôľu nad pádom režimu v Kyjeve, kde sa k moci dostali stúpenci zblíženia krajiny s Európskou úniou.

V súlade s prezidentovým rozkazom v stredu o 14:00 (11:00 SEČ) bol nečakane vyhlásený poplach vojskám Západného vojenského okruhu, ako aj 2. armáde Centrálneho vojenského okruhu, veleniu protivzdušnej a kozmickej obrany, výsadkových vojskám, bombardovaciemu a dopravnému letectvu," uviedol minister obrany Sergej Šojgu. Cvičenie podľa neho potrvá do 3. marca. Putin sa verejne k situácii v „bratskej republike“, ako o Ukrajine hovorí, nevyjadril od pádu režimu Viktora Janukovyča. Ruský premiér Dmitrij Medvedev zasa vyjadroval obavy o osud Rusov na Ukrajine jazykom podobným rétorike počas rusko-gruzínskej vojny v auguste 2008.

Agentúra AP pripomenula obavy z prípadného ruského vojenského zásahu na Kryme, kde sa tamojší Rusi búria proti novému ukrajinskému vedeniu v Kyjeve. Šéfka hornej komory ruského parlamentu Valentina Matvijenková ale takýto scenár označila za nemožný.

Severoatlantická aliancia medzitým prostredníctvom svojho politického šéfa vyjadrila očakávanie, že všetci hráči na scéne budú plne rešpektovať územnú celistvosť Ukrajiny. Šéf NATO Anders Fogh Rasmussen podľa agentúry ITAR – TASS súčasne ubezpečil, že „dnešná Ukrajina má naliehavejšie problémy“ ako vstup do NATO, aj keď dvere do aliancie zostávajú otvorené.

150 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojská #Vladimir Putin #Ukrajina