Zemanov optimistický scenár pre euro v Česku: do dvoch rokov

Česko by podľa Miloša Zemana mohlo prijať euro najskôr za dva roky, za realistický však český prezident považuje horizont piatich rokov. Zeman to povedal na tlačovej konferencii po stredajšom prejave k europoslancom v Štrasburgu.

26.02.2014 14:20
Miloš Zeman Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman
debata (1)

Znovu pre vychýlenie kurzu koruny voči euru kritizoval Českú národnú banku, ktorá sa podľa neho bojí, že by s prijatím eura prišla o kompetencie.

"Už v tomto roku spĺňa Česká republika všetky tri maastrichtské kritériá, ktoré sú potrebné pre prijatie eura. Z toho vyplýva, že ako minimálna vzdialenosť pre prijatie eura sú dva roky, " uviedol Zeman s tým, že počas tohto obdobia musí byť kurz koruny k euru stabilizovaný v pomerne úzkom rozpätí. Pre intervenciu ČNB voči korune sa ale podľa prezidenta kurz nereálne odchýlil od reálneho trhového kurzu.

„Takže Česká národná banka komplikuje naše prijatie eura a ak smiem byť ako obvykle provokatívny, domnievam sa, že to robí preto, lebo sa obáva, že po prijatí eura časť jej kompetencií prejde na Európsku centrálnu banku a žiadna inštitúcia sa dobrovoľne nevzdáva svojich kompetencií,“ nechal sa tiež počuť Zeman.

Na záver podotkol, že za optimistickú odpoveď na otázku týkajúcu sa času prijatia eura považuje dva roky, za realistickú asi päť rokov.

ČNB oslabila korunu voči euru zhruba o sedem percent, aby odvrátila hrozbu poklesu spotrebiteľských cien. Za svoj krok čelila kritike. Guvernér Miroslav Singer v poslednej dobe niekoľkokrát povedal, že najnovšie údaje o vývoji spotrebiteľských cien správnosť intervencií potvrdzujú.

Zemanov európsky sen nezahŕňa žiarovku ako z márnice

Český prezident v prejave pred europoslancami v Štrasburgu kritizoval aj „šialené“ presuny zasadnutí Európskeho parlamentu z Bruselu do Štrasburgu, prehnanú byrokraciu, architektúru úniových inštitúcií alebo chuť steaku v Európskej komisii. Nie sú vraj súčasťou jeho európskeho sna.

"Môj európsky sen nezahŕňa nezmyselnú smernicu, ako napríklad smernicu o úsporných žiarovkách. Jednu z nich mám na svojej chate a vyzerá to tam ako na cintoríne alebo v márnici, takže hovorím z svojej vlastnej skúsenosti, " vyhlásil okrem iného český prezident vo svojej prvom ptejave pred Európskym parlamentom.

"Európsky sen nezahŕňa bruselskú – takzvanú európsku architektúru, " pokračoval Zeman v prejave, ktorý prednášal bez papiera a v angličtine . "Môj európsky sen nezahŕňa steak v ústredí Európskej komisie, ktorý vyzerá a aj chutí ako žuvačka, " podotkol tiež v asi desaťminútovom príhovore. Jeho ďalšiu časť potom venoval predstavám, ako by dvadsaťosmička mala vyzerať.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Zeman #Štrasburg #europoslanci