Vláda v Kyjeve má vykradnutú štátnu pokladnicu, Moskva ochráni Janukovyča

Ukrajinský parlament schválil novú koaličnú vládu, na ktorej sa dohodli zástupcovia doterajších opozičných síl. Vládu tak povedie premiér Arsenij Jaceňuk, jeden z hlavných vodcov doterajšej opozície voči režimu prezidenta Viktora Janukovyča.

27.02.2014 13:47 , aktualizované: 17:10
Arsenij Jaceňuk Foto: ,
Nový ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk.
debata (202)

Navrhnutie proeurópskeho Jaceňuka ako šéfa prechodnej vlády a niekoľkých kandidátov na ministrov oznámila už v stredu večer na kyjevskom námestí Nezávislosti desaťtisícom účastníkov protestov takzvaná rada Euromajdanu.

Koalícia „európskej voľby“ bola schválená, oznámil vo štvrtok v parlamente dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov po tom, čo za koalíciu hlasovalo 250 poslancov v 450-člennom parlamente.

Krajina na pokraji kolapsu, pokladnica prázdna

„Naša krajina je na pokraji hospodárskeho a politického kolapsu, " konštatoval po získaní parlamentnej podpory v prejave Jaceňuk, ktorý už predtým zastával post ministra hospodárstva. "Nemáme inú možnosť, než prijať nesmierne nepopulárne rozhodnutia,“ povedal Jaceňuk, ktorý za svoje slová zožal hlasný potlesk.

Jaceňuk obvinil režim zosadeného Janukovyča, že vykradol štátnu pokladnicu a že zmizlo neznámo kam 37 miliárd dolárov, ktoré Ukrajina dostala v podobe úverov.

Nový premiér vyhlásil, že v posledných troch rokoch bola z ukrajinského finančného systému na zahraničné účty prevedená celková suma 70 miliárd dolárov. „Chcem vám oznámiť, že štátna pokladnica bola vykradnutá a je prázdna,“ vyhlásil Jaceňuk. Životne dôležité bude pre krajinu a stabilizáciu hrivny dohodnúť sa s Medzinárodným menovým fondom (MMF) o novej pôžičke.

Premiér sa prihlásil k európskej integrácii

Jaceňuk tiež varoval pred hrozbami voči ukrajinskej územnej celistvosti a sľúbil, že sa bude usilovať o európsku integráciu krajiny.

Hlavnú časť novej koalície tvoria doterajšie významné opozičné strany, ako sú Vlasť expremiérky Julie Tymošenkovej, Udar niekdajšieho boxera Vitalija Klička a nacionalistická strana Sloboda populistov Oleha Ťahnyboka.

Ukrajinský parlament schválil aj jednotlivých ministrov vlády. Novým ministrom financií sa stal niekdajší minister hospodárstva Oleksandr Šlapak, ministrom zahraničia Andrij Deščycja a ministrom obrany Ihor Teňuch. Jaceňukovv kabinet by mal krajinu spravovať do predčasných parlamentných volieb. Ich termín zatiaľ stanovený nebol, ale podľa médií pripadá do úvahy jún alebo oktober. Predčasné prezidentské voľby sa z rozhodnutia parlamentu uskutočnia 25. mája.

Janukovyč žiada Rusko o ochranu

Zosadený prezident Viktor Janukovyč usporiada v piatok tlačovú konferenciu v juhoruskom Rostove. Oznámili to ruské médiá. Agentúra RIA Novosti sa pritom odvolala na blízkych spolupracovníkov Janukovyča, ktorý sa stále považuje za právoplatného prezidenta Ukrajiny. Zároveň žiada Rusko, aby zaručilo jeho bezpečnosť pred „extrémistami“. Janukovyč, ktorého ukrajinský parlament v sobotu formálne zbavil úradu, to podľa svetových agentúr uviedol vo vyhlásení pre ruskú tlačovú agentúru. Moskva vzápätí podľa agentúry Reuters súhlasila s tým, že Janukovyčovi osobnú bezpečnosť zaistí.

Podľa agentúry AFP Janukovyč vo štvrtok tiež vyhlásil, že rozhodnutie ukrajinského parlamentu považuje za nelegitímne.

Proruský politik sa od soboty neukázal na verejnosti. Teraz sa podľa viacerých zdrojov nachádza v Moskve alebo v blízkosti Moskvy. „V súvislosti so žiadosťou prezidenta Janukovyča o zaistenie jeho osobnej bezpečnosti oznamujem, že žiadosti bolo vyhovené na území Ruskej federácie,“ cituje agentúra Interfax ruský oficiálny zdroj. Z vyjadrenia ale zatiaľ jednoznačne nevyplýva, či sa Janukovyč na území Ruska nachádza.

202 debata chyba
Viac na túto tému: #Arsenij Jaceňuk #Ukrajina