Západ sa pre Ukrajinu zrejme nezúčastní na summite G8

Kanada odvolala svojho veľvyslanca v Rusku. Spolu s Francúzskom, Britániou a USA pozastavila prípravy na summit skupiny G8 plánovaný na jún v ruskom Soči.

02.03.2014 07:16 , aktualizované: 15:45
debata (49)

Francúzsko aj Británia sa v nedeľu v reakcii na ruské kroky voči Ukrajine rozhodli pozastaviť svoje zapojenie do príprav summitu skupiny krajín G8, ktorý je plánovaný na jún v ruskom Soči.

Oznámil to britský minister zahraničia William Hague a v Paríži sa na tom podľa tlačových agentúr na krízovom ​​stretnutí v Elyzejskom paláci zhodli s prezidentom Françoisom Hollandom a ministrom zahraničia Laurentom Fabiusom.

Fabius v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Europe 1 odsúdil sobotňajšie rozhodnutie Moskvy nasadiť na Ukrajine ruských vojakov.

Podobné reakcie prichádzajú aj od ďalších západných predstaviteľov. „Ide pravdepodobne o najnebezpečnejšiu situáciu v Európe od sovietskeho vpádu do Československa v roku 1968,“ citovala agentúra Reuters jedného z nemenovaných diplomatov.

„Musíme prijať, že Krym je v ruských rukách. Teraz je dôležité odradiť Rusko od obsadenia ruskojazyčného východu Ukrajiny,“ dodal tento zdroj.

Aj podľa nemeckého ministra zahraničia Franka-Waltera Steinmeiera je terajšia situácia „extrémne nebezpečná.“ Zdôraznil, že Rusko nemá právo vyslať svojich vojakov na ukrajinské územie.

Spojené štáty a Kanada už skôr informovali, že kvôli ruskému postupu pozastavili svoje zapojenie do príprav na summit v Soči. Prípravy na rokovania tak blokujú už štyri krajiny skupiny najvyspelejších štátov sveta G8. Združenie ďalej tvorí Taliansko, Japonsko, Nemecko a Rusko.

Kanada odvolala svojho veľvyslanca z Ruska

Kanada odvolala svojho veľvyslanca v Rusku kvôli kríze na Ukrajine. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na kanadského premiéra Stephena Harpera.

Harper, ktorý o situácii na Ukrajine rokoval v sobotu telefonicky s americkým prezidentom Barackom Obamom, uviedol, že Kanada rezolútne odsudzuje ruskú intervenciu na Ukrajine a žiada ruského prezidenta Vladimira Putina o stiahnutie vojsk.

„Kanada pozastavila svoje zapojenie do príprav na summit G8, ktorý sa podľa plánov má konať v ruskom Soči, a kanadský veľvyslanec v Moskve bol odvolaný na konzultácie,“ povedal Harper vo vyhlásení vydanom po mimoriadnej schôdzke vlády.

Obama v sobotu o Ukrajine hovoril hodinu a pol telefonicky s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Záležitosť riešil po telefóne aj s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom. Obama, Hollande a Harper vyjadrili svoje „hlboké znepokojenie“ nad ruským zásahom na Ukrajine. Všetci traja štátnici sa podľa agentúry Reuters tiež dohodli, že budú koordinovať svoje kroky, a „zdôraznili význam jednoty medzinárodného spoločenstva pri podpore medzinárodného práva a demokratickej budúcnosti Ukrajiny“, povedal Biely dom.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza #Francúzsko #USA #Barack Obama #Kanada #Francois Hollande #Ukrajina