Účtovníčka Valentína ľutuje, že Chruščov dal Krym Ukrajine

Keď konvoj ruských vojenských vozidiel v sobotu vyložil desiatky ozbrojených vojakov v ospalom krymskom prístave Balaklava, obyvatelia prechádzajúci okolo nich v autách trúbili klaksónmi, fotografovali ich a mávali ruskými vlajkami, napísala v nedeľu agentúra Reuters.

02.03.2014 18:12
Krym Foto: ,
Konvoj vojenských vozidiel v Balaklave na predmestí Sevastopolu. Autá majú identifikačné znaky ruskej armády.
debata (35)

Aj keď rusky hovoriaci vojaci nemali žiadne armádne identifikačné znaky, ich vozidlá mali ruské vojenské značky a obyvatelia nepochybovali o tom, že sem boli presunutí z neďalekej ruskej základne, aby zaujali pozície za stanovišťom ukrajinskej pohraničnej stráže.

Učiteľka Ľudmila: Po šoku to vnímame ako oslobodenie

Ľudmila Marčenkovová, učiteľka na penzii, jednoducho začala tlieskať v reakcii na otázku, čo si myslí o maskovaných vojakoch so samopalmi stojacich na stráži. „Najskôr sme boli v šoku, ale teraz to vnímame ako oslobodenie,“ povedala šesťdesiatšes­ťročná žena.

Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu požiadal parlament a získal súhlas s vojenskou akciou na Ukrajine s cieľom chrániť ruských obyvateľov. Moskva uvádza, že sa ešte nerozhodla, či pošle vojakov. Ale na mieste je jasné, že už začala konať.

Baník Dmitrij: Zmätok a invázia

Tí obyvatelia, ktorí pri pohľade na obrnené vozidlá prechádzajúce mestom majú zlú predtuchu, sa väčšinou držia v zadných radoch prihliadajúceho davu. „Toto je zmätok. Je to invázia. Myslím, že je to zo strany Ruska agresia,“ povedal Dmitrij Besonov, päťdesiatpäťročný baník na dôchodku z mesta Doneck.

Podobné hlasy sú ale v menšine. Etnických Rusov, ktorých je na Krymskom polostrove väčšina, rozčúlila nacionalistická rétorika protestujúcich, ktorí zvrhli proruského prezidenta Viktora Janukovyča po mesiacoch demonštrácií na hlavnom námestí v Kyjeve známom ako Majdan.

Námorník Vitalij: Urobili chybu, keď chceli zakázať ruštinu

„Urobili veľkú chybu, keď stáli na Majdane a hovorili, že chcú zakázať ruštinu. My nechceme byť občania druhej kategórie,“ povedal brat Marčenkovovej Vitalij, ktorý je námorník. „Nie som proti jednotnej Ukrajine. Áno, náš prezident nebol vôbec skvelý. Áno , bola tu korupcia a krádeže, ale za týchto podmienok tú žiť nechceme. Máme dosť rečí tých fašistov a neofašistov,“ do­dal.

Pohľad na ruské čižmy v prístave ležiacom neďaleko Sevastopolu – domova čiernomorskej flotily – nie je pre obyvateľov nijako neobvyklý. Rýchlo si zvykli na prítomnosť viac než stovky ozbrojených mužov v blízkosti hlavného pásu okolo zátoky obľúbenej medzi turistami.

Ortodoxný duchovný sa modlí vedľa vojaka pri... Foto: Reuters, BAZ RATNER
Ukrajina, kríza, protesty, Krym Ortodoxný duchovný sa modlí vedľa vojaka pri ruských bojových vozidlách, Balaklava.

Na novinárov maskovaní vojaci štekali, nech „ustúpia“, a odmietali sa identifikovať. Ale s miestnymi obyvateľmi ochotne pózovali pred fotoaparátom bok po boku, rovnako ako od nich s radosťou prijímali ponúknuté cigarety.

Účtovníčka Valentína: Chruščov nemal dať Krym Ukrajine

Podľa účtovníčky Valentíny Magomedovovej ľudia vždy ľutovali rozhodnutie niekdajšieho sovietskeho vodcu Nikitu Chruščova, ktorý bol napoly Ukrajinec, odovzdať v roku 1954 Krym z ruských rúk sovietskej Ukrajine. „Nové úrady v Kyjeve nie sú legitímne. Veríme Putinovi, milujeme Rusko,“ povedala. " Boli sme súčasťou Ruska a je nám stále ľúto, že nás Chruščov dal preč."

Aj keď väčšina obyvateľov nijako nemiluje nové vedenie v Kyjeve niektorí majú strach z nebezpečenstva vyplývajúceho zo situácie a vyjadrujú obavy z ruských plánov. Jeden z miestnych obyvateľov si vybil frustráciu na mlčiacom vojakovi, keď na neho začal kričať: " Čo tu robíte? Vypadnite!"

Ruský vojak v meste Balaklava, ktoré sa... Foto: Reuters, BAZ RATNER
Krym Ruský vojak v meste Balaklava, ktoré sa nachádza pri krymskom prístave Sevastopol.

„Podnikám tu, začína sa turistická sezóna, nemôžeme si dovoliť vojnu,“ dodal už pokojnejším tónom, potriasol hlavou a otočil sa chrbtom k desiatim nákladným automobilom a piatim obrneným vozidlám.

Servírka Natália: Prídem o výplatu, keď to ďalej potrvá

Neďaleká reštaurácia sa rozhodla zatvoriť prevádzku a nechať to tak aspoň niekoľko dní. „Prídem o výplatu, ak to ďalej potrvá,“ posťažovala si tridsaťpäťročná plavovlasá servírka Natália Fomičovová. „Nikto sa nás na nič nepýtal. Sme pre nich ako bábky. Máme jedného cára a jedného boha – Putina,“ zažartovala trpko.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Krym #Sevastopoľ #Balaklava