Rusko začalo vojenské cvičenie v Baltskom mori

Cvičnými raketovými a delostreleckými streľbami v pondelok spustilo mohutné vojenské manévre vojnové loďstvo ruskej baltskej flotily. Oznámila to agentúra Interfax s odvolaním sa na hovorcu flotily Vladimira Matvejeva. Scenár cvičenia podľa oficiálnej správy predpokladá útok nepriateľských lodí a ponoriek.

03.03.2014 16:41 , aktualizované: 18:54
debata (17)

Súbežne s námorným cvičením začali na pevnine aj manévre ruských motostreleckých jednotiek. Cvičenie v Kaliningradskej oblasti susediacej s Poľskom a Litvou je podľa ruských médií súčasťou bleskovej previerky bojaschopnosti útvarov ruského západného a centrálneho vojenského okruhu, ktorú v posledný februárový deň nariadil prezident Vladimir Putin. Hneď nasledujúci deň potom požiadal hornú komoru ruského parlamentu o súhlas s inváziou na ukrajinský Krym.

Do výcvikového areálu Kirillovskij pricestoval v pondelok Putin, aby osobne dohliadol na cvičenie parašutistov, ktoré však pre zlé počasie zrušili.

Manévre zahŕňajú námorníctvo, letectvo, delostrelectvo aj pobrežnú stráž. Jednotky reagujú na simulovaný útok nepriateľských tankov, lodí a ponoriek. Na manévroch, ktoré budú trvať 24 hodín, sa podieľa vyše 150-tisíc vojakov.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu novinárom povedal, že previerka bojaschopnosti jednotiek so „vstupom vojsk“ na Krym nijako nesúvisí.

Ukrajinské ministerstvo obrany v pondelok obvinilo ruské ozbrojené sily z porušenia ukrajinského vzdušného priestoru. V noci na pondelok podľa správy ministerstva prenikli nad ukrajinský sektor Čierneho mora ruské stíhačky, proti ktorým vzlietlo ukrajinský bojové lietadlo Su-27 a „zabránilo ruskej provokácii“. Bližšie podrobnosti o incidente ukrajinskej ministerstvo neoznámilo.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza #Rusko #Baltské more #Ukrajina #flotila