Vo Venezuele pokračujú protivládne protesty

Najmenej 17 ľudí utrpelo zranenia pri ďalších stretoch medzi demonštrantami a políciou v Caracase, uviedli miestne venezuelské úrady.

03.03.2014 16:46
Venezuela Foto: ,
Demonštrant vykrikuje protivládne hesla počas protestu v Caracase
debata (6)

Približne 20-tisíc ľudí v nedeľu opäť protestovalo proti životným podmienkam v krajine a politike socialistického prezidenta Nicolasa Madura. Od vypuknutia demonštrácií na začiatku februára už zahynulo najmenej 18 ľudí a ďalších takmer 300 utrpelo zranenia.

"Kríza v krajine je taká vážna, že opäť demonštrujeme, aby sme ukázali, že Venezuelčania chcú žiť lepšie, " povedala podľa agentúry AFP dvadsaťšesťročná učiteľka Carolina Rodriguezová. Bola v jednom zo štyroch protestných sprievodov, ktoré prechádzali ulicami metropoly a zišli sa na námestí Brion vo východnej štvrti, ktorá sa stala baštou opozície.

Protestujúci vytýkajú vláde neschopnosť bojovať s vysokou infláciou či s rastom kriminality, rovnako ako s korupciou či nedostatkom základného tovar v obchodoch.

Maduro a jeho spolupracovníci v snahe zmierniť krízu rokovali s predstaviteľmi veľkých firiem a niektorými opozičnými politikmi.

Podľa venezuelských úradov bolo od začiatku protestov 4. februára zatknutých okolo 500 ľudí. Americký minister zahraničia John Kerry v piatok vyzval venezuelské úrady, aby zastavili zatýkanie a viedli s protestujúcimi dialóg .

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Venezuela #protivládne protesty