Pan Ki-mun chce vyslať do Stredoafrickej republiky ďalšie mierové oddiely

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun požiadal medzinárodné spoločenstvo o vyslanie ďalších 10-tisíc vojakov a 1820 policajtov do Stredoafrickej republiky v rámci mierových oddielov "modrých prilieb". Príslušníci nových jednotiek by mali predovšetkým prispieť k ochrane civilistov v krajine, citovala z vyhlásenia šéfa OSN agentúra AFP.

03.03.2014 22:56
debata

V krajine zmietanej násilím momentálne pôsobí 1600 francúzskych vojakov a zhruba 4-tísíc príslušníkov mierových jednotiek Africkej únie.

Medzinárodné sily by mali do africkej krajiny zamieriť v niekoľkých vlnách, pričom tá prvá má zabezpečiť základnú bezpečnosť civilistov, najprv v metropole Bangui a potom aj v provinciách. V ďalších fázach potom budú mať jednotky za úlohu dohliadnuť na obnovu štandardných politických procesov a návrat volených orgánov k moci.

Stredoafrickú republiku ničí násilie od vlaňajšieho marcového prevratu, za ktorým stálo islamistické hnutie Séléka vedené Michelom Djotodiom. Ten sa stal prvým moslimským prezidentom tejto prevažne kresťanskej krajiny. V polovici januára pod tlakom susedných štátov odstúpil, lebo nedokázal zastaviť násilnosti vyvolané spormi medzi moslimami a kresťanmi.

Jednotlivé krajiny Afriky i Európy sú pripravené početné stavy svojich vojakov v Stredoafrickej republike zvýšiť. Francúzsko už ohlásila zväčšenie svojho oddielu na 2-tisíc vojakov, Európska únia plánuje vyslať tisíc príslušníkov, africké krajiny zatiaľ prisľúbili ďalších 2-tisíc mužov.

debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #mier #Pan Ki-mun #Stredoafrická republika #vojsko