Putinovi by stačil Krym, ale možno zájde ďalej

Nedá sa vylúčiť, že po ruskom obsadení Krymu sa časť tamojších Tatárov rozhodne viesť partizánsku vojnu, upozornil v rozhovore pre Pravdu kanadský politický analytik Jeff Sahadeo z Carletonskej univerzity, ktorý sa zaoberá územiami niekdajšieho Sovietskeho zväzu.

04.03.2014 08:15
debata (23)

Hoci sa vývoj ťažko predvída, existuje riziko, že ruskí vojaci prekročia Krymský polostrov, a teda zasiahnu aj v ukrajinskom vnútrozemí?
Na jednej strane nepredpokladám, že by ruský prezident Vladimir Putin plánoval takú operáciu, ale na opačnej súhlasím s názorom, že vzniká nebezpečenstvo ruskej intervencie mimo krymského územia. Putin by bol šťastný, keby sa zmocnil samotného Krymu, aby rozbil ukrajinskú územnú celistvosť. Fakticky sme už svedkami, že sa mu to podarí. Takže toto by mu malo stačiť. Lenže ak vypuknú násilnosti medzi proruskými a ukrajinskými národoveckými silami, Putin bude doma čeliť tlaku ruskej nacionalistickej vlny. V takom prípade by mohol uskutočniť zásah vo východne položených mestách na Ukrajine.

Ako sa odzrkadlí ruská invázia na vzťahoch Moskvy so Západom?
Nepochybne sa teraz stráca myšlienka resetu vzťahov s Ruskom. Dobrá vôľa z olympijských hier v Soči sa takpovediac vyparila. Nastáva návrat k rétorike z obdobia studenej vojny. Predpokladám, že osud Krymu sa stane témou kampane pred americkými prezidentskými voľbami v roku 2016. Pokiaľ ide o Európsku úniu, myslím si, že musí konať ako mediátor.

O Tatároch, ktorí sú na Kryme národnostnou menšinou, niektorí analytici hovoria, že by mohli emigrovať v prípade, že by sa cítili ohrození.
V blízkej dobe neočakávam odchod veľkého počtu Tatárov. V dejinách sa už raz museli pobrať do exilu počas stalinského presídlenia a podľa mňa nechcú znovu opustiť svoju domovinu. Dokonca by som sa priklonil k tomu, že časť z nich by si vybrala cestu boja za ich územie. Nevylučujem preto, že by viedli partizánsku vojnu.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Ukrajina #Krym