Kerry priletel do Kyjeva, priviezol so sebou miliardovú pomoc

Americký minister zahraničia John Kerry v utorok prišiel do Kyjeva, kde chce vyjadriť podporu terajším predstaviteľom Ukrajiny. Kerry zároveň podľa agentúry Reuters oznámil pomoc Washingtonu Ukrajine vo forme záruky na pôžičku vo výške najmenej jednej miliardy dolárov (vyše 700 miliónov eur).

04.03.2014 15:36 , aktualizované: 21:43
Kerry Foto: ,
John Kerry prišiel na Ukrajinu v čase, keď USA a ich západní spojenci zvyšujú tlak na Moskvu, aby stiahla svojich vojakov z Krymu.
debata (139)

Kerry prišiel na Ukrajinu v čase, keď Spojené štáty a ich západní spojenci zvyšujú tlak na Moskvu, aby stiahla svojich vojakov z Krymu, ak nechce čeliť hospodárskym sankciám a diplomatickej izolácii.

Pomoc Washingtonu v rámci medzinárodnej pôžičky má Ukrajine okrem iného pomôcť prekonať dopady vyplývajúce z chystaného zrušenia zľavy na dodávky ruského zemného plynu.

Pre zadlženú ukrajinskú ekonomiku by pomoc mala znamenať vítané posilnenie. Spomínaný balík by tiež umožnil technickú pomoc s reformami v oblasti energetiky, s posilnením občianskej spoločnosti, bojom proti korupcii a so získaním rozkradnutého majetku.

Podľa Kerryho hľadá Rusko zámienku pre inváziu na Ukrajinu

Šéf americkej diplomacie John Kerry odsúdil ruský postup voči Ukrajine ako „akt agresie“. USA sa podľa neho opätovne zasadzujú za ukrajinskú zvrchovanosť a územnú celistvosť podľa medzinárodného práva. Rusko sa tvrdo usiluje o vytvorenie zámienky pre inváziu na Ukrajinu, myslí si Kerry. Ak Moskva bude v tejto politike, riskuje, že skončí v izolácii.

Kerry na bleskovej návšteve Ukrajiny ubezpečil, že USA nemajú záujem o konfrontáciu s Ruskom. Vyjadril nádej, že Putin nakoniec ustúpi a bude „pozorne načúvať“. Podľa Kerryho je ruská aktivita neprimeraná. „Nie je primerané vykonať inváziu do nejakej krajiny a s namierenou pištoľou diktovať, čo chcete,“ dodal.

OBSE a USA vysielajú vojenskú pozorovateľskú misiu na Ukrajinu

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) sa spoločne so Spojenými štátmi rozhodla poslať na Ukrajinu kvôli napätiu s Ruskom vojenskú pozorovateľskú misiu. S odvolaním sa na diplomatické zdroje o tom informovala agentúra DPA.

Podľa agentúry Reuters monitorovacia skupina zamieri na pozvanie ukrajinskej strany na Krym, kde sa pohybujú ruské ozbrojené sily, informoval šéf ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Andrij Parubij.

Najviac po dvoch pozorovateľoch má poslať na Krym niekoľko členských krajín OBSE a dvoch expertov v rámci misie, ktorá má pre začiatok trvať týždeň, vysielajú aj Spojené štáty. Podľa diplomatických zdrojov OBSE vo Viedni sa na misiu dobrovoľne prihlásilo zhruba 15 špecialistov.

Londýn je otvorený sankciám voči Rusku, vraví Hague

Britský šéf diplomacie William Hague v utorok povedal, že Británia je „otvorená“ prísnejším opatreniam proti Rusku pre zásah Moskvy na Ukrajine, napriek uniknutým dokumentom, ktoré hovoria, že Spojené kráľovstvo zavedenie ekonomických sankcií vylučuje.

Londýn je kľúčové centrum ruských investícií, čo môže spôsobiť váhanie jeho predstaviteľov uvaliť na Rusko sankcie, ktoré na polovicu znížia prílev peňazí do hlavného mesta Británie.

V uniknutých dokumentoch, ktoré niesol vládny poradca v pondelok na Downing Street, sa hovorí, že Británia by „nateraz nemala podporiť obchodné sankcie… alebo uzavrieť londýnske finančné centrum pre Rusov“, no mala by podporiť obmedzenie víz a zákaz cestovania.

Moskva varuje, že odpovie na prípadné americké sankcie

Moskva dnes pohrozila, že odpovie v prípade, že Spojené štáty vyhlásia sankcie proti Rusku kvôli jeho počínaniu na Ukrajine, kde ruskí vojaci okupujú Krym.

„Mnohokrát – s faktami v rukách a s právnym výkladom – sme Američanom vysvetľovali, prečo ich jednostranné sankčné opatrenia nezapadajú do noriem civilizovaných medzištátnych vzťahov. Žiaduci výsledok to však nemá. Znamená to, že budeme musieť odpovedať, a to nie nevyhnutne zrkadlovo,“ uviedol hovorca ruskej diplomacie Alexander Lukaševič vo vyhlásení.

„Ako vždy v podobných situáciách, vyprovokovaných nepremysleným a nezodpovedným počínaním Washingtonu, zdôrazňujem, že to nie je naša voľba,“ dodal.

Hovorca sa zdržal podrobností, akými konkrétnymi opatreniami by Moskva mohla na americké sankcie reagovať.

Podľa šéfa zahraničného výboru amerického Senátu Robert Menendez americkí zákonodarcovia rokujú s administratívou prezidenta Baracka Obamu o podobe sankcií voči Rusku , napríklad o nevydávaní víz určitým predstaviteľom, o ekonomických obmedzeniach či o zmrazení majetku ruských inštitúcií.

Európska únia navrhuje pozastaviť rokovania s Ruskom o liberalizácii vízového režimu, pokiaľ Moskva neprispeje k uvoľneniu vyhrotenej situácie. Rozhodovať sa má na štvrtkovom mimoriadnom summite EÚ.

139 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #kríza #USA #john kerry #Ukrajina