Asociačnú dohodu s Gruzínskom podpíše EÚ v lete

Gruzínsko by mohlo asociačnú dohodu s Európskou úniou podpísať už o niekoľko mesiacov, pravdepodobne v lete. V utorok to potvrdil člen Európskej komisie (EK) pre rozširovanie Štefan Füle.

04.03.2014 17:58
Belgicko Brusel EÚ Gruzínsko premiér EK návšteva Foto: ,
Gruzínsky premiér Irakli Garibašvili (vľavo) a predseda Európskej komisie José Manuel Barroso počas tlačovej konferencie v Bruseli v pondelok 3. februára 2014.
debata (11)

„V súčasnosti pokračujeme plnou rýchlosťou v dokončovacích prácach tak, aby sme mohli dohodu podpísať už v lete a začať práce na jej implementovaní,“ vyhlásil.

Dohoda podľa neho Gruzínsku neposkytne „skratky“ pri zlepšovaní stavu ekonomiky. „Verím, že prispeje k oveľa prosperujúcejšiemu Gruzínsku, avšak neudeje sa tak cez noc a každý, kto to očakáva, bude sklamaný,“ dodal Füle.

Asociačná dohoda však Gruzínsku pomôže k tomu, aby „pripomínala člena Európskej únie – ekonomicky, sociálne a politicky“.

Gruzínsko už dávnejšie vyjadrilo vôľu podpísať asociačnú dohodu aj napriek nátlaku z Ruska. „Nič nás nezastaví… Našu budúcnosť vidíme v EÚ,“ vyhlásil začiatkom februára premiér kaukazskej krajiny Irakli Garibašvili.

Nezachová sa tak podobne, ako Ukrajina, ktorá pre tlak z Moskvy od podpisu dohody ustúpila. Gruzínsko sa na podpise dokumentu dohodlo s lídrami EÚ ešte v novembri 2013 na summite v litovskom Vilniuse.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Gruzínsko #asociačná dohoda