Na námestí Tchien-an-men v Pekingu sa zapálila žena

Na námestí Tchien-an-men v Pekingu sa zapálila žena, a to v čase, keď sa v hlavnom meste začínalo zasadnutia čínskeho parlamentu. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na svedkyňu, podľa ktorej rýchlo zasiahla bezpečnosť a žena zrejme prežila.

05.03.2014 09:22
debata (1)

„Jeden turista mi povedal, že sa asi štyridsaťročná žena sama zapálila,“ oznámila agentúre telefonicky svedkyňa. Na miesto podľa nej hneď pribehli príslušníci bezpečnosti s hasiacimi prístrojmi. Keď ženu odnášali, vraj žila.

Incident sa odohral o 10:40 miestneho času priamo pod portrétom revolučného vodcu Mao Ce-tunga pri vstupe do bývalého cisárskeho paláca známeho tiež ako Zakázané mesto.

Tchien-an-men, čiže Námestie nebeského pokoja, patrí k nejstráženejším a politicky najcitlivejším miestam v Číne. Západne od neho stojí budova parlamentu a vo vzdialenosti niekoľkých stoviek metrov sídli aj štátne vedenie. V roku 1989 sa na námestí odohrali desaťtisícové demonštrácie za demokratizáciu krajiny. V noci na 4. júla proti ich účastníkom tvrdo zasiahla armáda.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Peking #Tchien-an-men