Ostreľovači zabíjali policajtov aj demonštrantov!

Na svete je ďalšia tajná správa, podľa ktorej ostreľovači na kyjevskom Námestí nezávislosti a v jeho okolí strieľali 25. februára zo striech na demonštrantov aj na príslušníkov polície.

05.03.2014 18:02 , aktualizované: 19:10
snajper, ostreľovač, kyjev, ukrajina Foto: ,
Zásahy ostreľovačov pripravili o život desiatky ľudí v Kyjeve, počas najkrvavejšieho dňa ukrajinských demonštrácií.
debata (532)

Pôvodne sa tvrdilo, že strelcov najal dnes už radikálmi zvrhnutý prezident Viktor Janukovyč. Moskva ho stále považuje za legitímnu hlavu štátu, aj keď s dodatkom, že nemá žiadnu moc. Janukovyč ich mal najať v čase, keď sa schyľovalo k jeho politickému koncu.

Po zverejnení tajnej nahrávky televíznou stanicou RT, ktorá vysiela v angličtine, sa podľa väčšiny prvých reakcií môže situácia úplne zmeniť. Video, ktoré zachytáva rozhovor estónskeho ministra zahraničia Urmasa Paeta a ministerky zahraničia EÚ Catherine Ashtonovej z 26. februára, prezrádza, že snajperi mali byť najatí lídrami z Majdanu. Celý záznam je dostupný na internete a estónske ministerstvo zahraničia už potvrdilo pravosť nahrávky. Samotný Paet však odmietol tvrdenie, že by vo svojom hodnotení po návrate z Kyjeva hovoril o zapojení opozície.

„Je veľmi poľutovaniahodné, že telefónne hovory sú odpočúvané a nie je náhoda, že ho zverejnili,“ reagoval estónsky diplomat. Celá nahrávka bola vypracovaná ukrajinskou bezpečnostnou službou blízkou prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi, ktorá odpočúvala telefonický rozhovor medzi Paetom a Ashtonovou. Pravdou však zostáva, že okrem iného na zázname Paet konštatoval: „Čoraz viac je jasné, že za snajpermi nebol Janukovyč, ale niekto z novej vládnej koalície.“ Catherine Ashtonová v telefonickom rozhovore reagovala: „Myslím, že to budeme vyšetrovať. Je to znepokojujúce, Pane Bože.“

Rozhovor sa mal uskutočniť po tom, čo estónsky minister zahraničia Urmas Paet navštívil Kyjev 25. februára. Teda v časoch najtvrdších zrážok medzi demonštrantmi a ukrajinskými vládnymi jednotkami. Paet spomína tiež na rozhovor s lekárkou Oľgou, ktorá sa starala o ranených ľudí v kyjevskej nemocnici. Vraj demonštranti aj ukrajinská polícia boli postrelení rovnakými strelami. Paet doslova povedal: „Ďalej, čo je viac zarážajúce, tá istá Oľga povedala, že dôkazy ukazujú, že zabití ľudia ostreľovačmi z obidvoch strán, policajti aj protestujúci, boli zastrelení tými istými ostreľovačmi.“ „Pekne… to je…to je strašné,“ reagovala na videu Ashtonová.

„Lekárka mi ukázala aj zábery, na ktorých ako doktorka môže potvrdiť, že išlo o rovnaký rukopis a rovnaké guľky. Najviac znepokojujúce je to, že nová koalícia nechce vyšetriť, čo sa tam presne stalo,“ potvrdil Paet.

© Autorské práva vyhradené

532 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Janukovyč #ostreľovači #Ukrajina