Počet Rusov na Kryme sa zdvojnásobil, tím OBSE blokujú ozbrojenci

Vojenskej misii Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) sa ani v piatok nepodarilo preniknúť na okupovaný Krym. Podľa oznámenia ukrajinského ministerstva zahraničia na jednej z prístupových ciest pozorovateľa zastavila hliadka neoznačených ozbrojencov. Ukrajinská pohraničná služba medzitým oznámila, že ruská armáda má teraz na polostrove okolo 30 000 mužov.

07.03.2014 09:05 , aktualizované: 22:32
Ukrajina Krym Rusko Sevastopol armáda manévre Foto: ,
Ruský vojak hliadkuje pri protivzdušnej obrane na ukrajinskej vojenskej základni v čiernomorskom prístave v krymskom Sevastopole.
debata (212)

Asi štyridsaťčlenná misia OBSE sa o začatie kontroly krymských armádnych objektov pokúsila už vo štvrtok, ale čoskoro narazila na hliadku neznámych ozbrojencov. Tím pozorovateľov hliadka zastavila a prinútila ho k návratu späť do ukrajinského vnútrozemia. Pozorovatelia podľa ukrajinských médií prenocovali v Chersone asi 100 kilometrov severozápadne od Krymu a v piatok sa o vstup na Krym pokúsili znova.

Rusko medzitým na polostrove posilňuje svoje invázne sily. Hovorca ukrajinských pohraničníkov Serhij Astachov novinárom povedal, že odhadované množstvo ruských vojakov už dosiahlo 30 000. Ukrajinský odhad zahŕňa ako okupačné jednotky, tak príslušníkov ruských jednotiek trvalo dislokovaných na Sevastopolskej základni podľa platných ukrajinsko-ruských dohôd. Zmluva o prenájme Sevastopolskej základne, platná do roku 2042, predpokladá prítomnosť 11 000 ruských vojakov.

V prvých dňoch invázie vyslala Moskva na Krym podľa ukrajinských odhadov 16 000 ozbrojencov, ktorí sa na polostrove pohybujú s plnou výzbrojou, ale bez označenia. Ruskí vojaci obsadili niekoľko ukrajinských posádok, základne, ktoré odmietajú zložiť zbrane. K vážnejším ozbrojeným incidentom na Kryme zatiaľ nedošlo.

Vojaci zrejme ovládli další ukrajinské stanovište

Ruskí vojaci v Sevastopole na polostrove Krym v piatok napadli jednu z menších ukrajinských posádok. Podľa agentúry Unian sa Rusi snažia ovládnuť záložné stanovište veliteľstva protivzdušnej obrany, ale ukrajinská posádka sa zabarikádovala v bunkri a jej veliteľ sa snaží konflikt urovnať. K boju podľa agentúry Reuters nedošlo.

Rusi podľa spravodajcu Reuters ukrajinské stanovište ovládli, bez toho, aby padol jediný výstrel, alebo bol niekto zranený. Teraz sa podľa nemenovaného ukrajinského dôstojníka vedú rokovania medzi oboma stranami.

Rusi armádnym kamiónom vyrazili vráta, obsadili strážnicu a pokúšajú sa zmocniť veliteľstva. Na mieste je asi stovka ukrajinských vojakov, uviedol Interfax s odvolaním sa na dozorcu ukrajinskej jednotky. Počet útočníkov nedokázal dozorca odhadnúť.

Spravodajca Reuters poznamenal, že vráta nejavili žiadne známky poškodenia. Podľa ukrajinského ministerstva obrany sú medzi útočníkmi tiež kozáci a miestni radikáli, odpalující ohlušujúce granáty. Ukrajinská posádka sa zabarikádovala v jednej z budov kasární. Unian tvrdí, že na mieste je ukrajinský generál, ktorý sa pokúša incident urovnať. Rusi podľa agentúry na Kryme obkľúčili päť stanovíšť ukrajinskej protivzdušnej obrany.

Rusom prišli na pomoc srbskí extrémisti

Na Krym v uplynulých dňoch pricestovali srbskí extrémisti združení v takzvanom četníckom hnutí. V piatok o tom informuje spravodajský portál Balkan Insight. „Naším cieľom je podporiť ruský ľud v mene srbského ľudu,“ cituje portál jedného z „četníkov“ Milutina Mališiča. Srbskí nacionalisti sa na Kryme spájajú s ruskými kozákmi, s ktorými majú podľa vlastných viacero „podobností“. „Počas vojny v Juhoslávii bojovalo na srbskej strane množstvo dobrovoľníkov, takže ako ich bratia sme sa rozhodli pomôcť im. Preto sme tu,“ dodáva Mališič.

Srbi zverejnili na portáli YouTube aj vlastné video, na ktorom „četník“ s dlhou bradou oblečený do tradičného kožuchu prednáša na Kryme prejav aj s pomocou ruského tlmočníka. Hovorí pritom o „spoločnej slovanskej krvi“ ale aj príslušnosti k pravoslávnej cirkvi.

Rusko je tradičným zahraničnopoli­tickým spojencom Srbska, čo sa prejavuje napríklad v neuznávaní nezávislosti Kosova zo strany Moskvy. Asi 60 percent obyvateľstva Krymu tvoria etnickí Rusi, zvyšok sa hlási k ukrajinskej národnosti, resp. k Tatárom. Západné krajiny považujú ruskú prítomnosť na Kryme za „akt agresie“.

212 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza #Rusko #OBSE #Ukrajina #Krym #vojsko