Janukovyč vraj leží na klinike s podozrením na infarkt

V ruských médiách sa v piatok opäť objavili špekulácie o vážnych zdravotných problémoch zvrhnutého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča. Zdroje denníks Moskovskij komsomolec tvrdia, že Janukovyč bol hospitalizovaný na jednej z moskovských kliník s podozrením na infarkt.

07.03.2014 09:24 , aktualizované: 13:43
Viktor Janukovyč Foto: ,
Zvyrhnutý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč na tlačovej konferencii v Rostove na Done na juhu Ruska.
debata

Ruský bulvár už pred niekoľkými dňami ukrajinského exprezidenta „pochoval“, správy o jeho smrti začiatkom týždňa dementoval sám prezident Vladimir Putin. V utorok na tlačovej konferencii vyhlásil, že s bývalým prezidentom cez víkend hovoril a že je „živý a zdravý“.

Janukovyčov stav je podľa moskovského denníka ťažký, ale vedenie kliniky sa k informáciám o jeho zdraví odmieta vysloviť. Zdroje ukrajinskej agentúry Unian vraj hovoria o tom, že bývalý prezident už nie je medzi živými.

Janukovyč po krvavých udalostiach na kyjevskom námestí Nezávislosti ušiel na Krym a odtiaľ do ruského Rostova na Done. Na verejnosti sa Janukovyč naposledy objavil posledný februárový deň pri tlačovej konferencii v Rostove. O jeho ďalšom osude vraj nič nevedia ani ľudia z jeho najbližšieho okolia. Údajná smrť či vážna choroba exprezidenta je horúcou témou na ukrajinských i ruských sociálnych sieťach.

Ukrajina žiada Interpol o upozornenie na stíhanie Janukovyča

Interpol vo štvrtok oznámil, že dostal žiadosť od ukrajinskej vlády, aby vydal takzvané červené upozornenie (Red Notice) alebo upozornenie na medzinárodne hľadanú osobu v prípade Janukovyča. “Žiadosť, ktorú sme dostali 5. marca 2014, preveruje oddelenie Interpolu pre právne záležitosti s cieľom stanoviť, či je v súlade s pravidlami organizácie," uvádza sa v stanovisku.

Janukovyč utiekol do Ruska po tom, čo ho doma zvrhol parlament. Ukrajina ho stíha pre obvinenia zahŕňajúce zneužitie moci a podiel na zabíjaní demonštrantov. Červené upozornenie Interpolu informuje členské krajiny o vydaní zatykača na jednotlivca národným súdnym orgánom. Nie je ekvivalentné medzinárodnému zatykaču a Interpol nemôže takúto osobu zatknúť alebo prinútiť členský štát, aby tak spravil. Zatknutie majú právo vykonať len úrady členskej krajiny Interpolu, kde sa hľadaná osoba nachádza. Informácie priniesla tlačová agentúra RIA Novosti.

debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #nemocnica #Viktor Janukovyč #Ukrajina #srdcový infarkt