Krymčania plačú od šťastia, tvrdí žena, ktorej tam žije syn

"Hurá! Ideme domov!" Takéto výkriky sa ozývajú Krymom, ktorého obyvatelia oslavujú víťazstvo. Po tom, čo tamojší parlament schválil pripojenie k Rusku, majú na dosah svoj cieľ.

08.03.2014 07:00
Krym, demonštranti Foto:
Krym je ruský, hlása transparent nad hlavami demonštrantov.
debata (118)

Tí, čo sa chcú odtrhnúť od Ukrajiny a stať sa súčasťou Ruskej federácie, tvrdia, že ich čaká lepší život.

Krymčanka Tatyana, ktorej manžel pochádza zo Sevastopoľa, hovorí, že na polostrove je v súčasnosti veľmi horúco. Podľa nej sa ľudia nevedia dočkať referenda, v ktorom rozhodnú o pričlenení Krymu k Rusku. „V Sevastopoli som žila a dnes tam býva môj syn. Neviete si predstaviť, akí sú všetci šťastní. Hovoria, že na tento deň čakali 23 rokov a ľutujú, že sa toho nedožili aj ich matky a otcovia. Nepreháňam, oni plačú od šťastia a vedia, že tieto dni sa zapíšu do histórie,“ hovorí Tatyana, ktorá dnes žije s manželom v Bratislave.

Táto žena tvrdí, že Krymčania nemajú na výber, musia sa vrátiť domov – do Ruska. „Na Ukrajine ich nič dobré nečaká, ani ekonomicky, ani politicky. A čo viac, majdanovci (pomenovanie podľa dejiska kyjevských demonštrácií) a nacionalistickí radikáli z Pravého sektora by ich zabili. Otvorene to hovoria, Krym bude ukrajinský alebo neobývaný,“ pokračuje s tým, že Krymčania sa vyhrážok neboja. Dodáva, že keď už raz začali bojovať, neprestanú. Podľa Tatyany zistili, čo všetko môžu dosiahnuť vlastnými činmi a teraz už nechcú ustúpiť. „Robia to aj pre svojich rodičov a všetkých, podľa ktorých Krym vždy patril Rusom,“ poznamenáva.

Panika, ktorú vstup ruských vojsk na Krym vo svete vyvolal, je podľa Tatyany nezmyselná. „Západ šíri o Kryme lži. Ľudia sami chcú byť v Rusku. Na Kryme nie sú teraz žiadne výtržnosti, je to hádam najpokojnejšie miesto na Ukrajine,“ hovorí. Jej rodina si myslí, že Rusi vždy chceli Krymčanov chrániť, až teraz však prišiel správny čas. Vojaci vraj nikoho neohrozujú, dôvod na paniku a strach tu nie je. Naopak, v mestách cítiť šťastie a skoro stratenú nádej na lepší život, dodáva Tatyana.

Krymčanov od úplného víťazstva delí referendum, pokračuje. „Aj keď všetci oslavujú, musia urobiť všetko pre to, aby referendum dopadlo dobre. Zväčšila sa totiž hystéria majdanovcov a rôznych ďalších skupín. Hrozia, vyhrážajú sa, snažia sa všetkých vystrašiť. Berú to tak, že Ukrajina stráca svoje územie, lenže ignorujú historické súvislosti. Treba sa na nich vykašľať,“ tvrdí s tým, že v Ukrajine sa Krymčania nikdy nebudú mať dobre. „Vždy sme boli podradnejší. Na Kryme žije väčšina Rusov a malo by sa akceptovať ich rozhodnutie. Veď koho iného? Cítia sa ako Rusi, tak nech Rusmi aj sú,“ uzatvára.

© Autorské práva vyhradené

118 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Krym