Ako Janukovyč mladší vyšiel z tieňa otca na výslnie zbohatlíkov

Na jednom z posledných stretnutí s novinármi dnes už zvrhnutý prezident Viktor Janukovyč dostal opäť v poslednom čase toľko ráz položenú otázku: "Ako dokázal váš starší syn Alexandr tak veľmi a zakrátko zbohatnúť." Otec sa aj tentoraz o synovi vyjadril rovnako.

08.03.2014 10:00
Alexandr Janukovyč Foto: ,
Alexandr Janukovyč ako úspešný podnikateľa a syn prezidenta nechýbal na žiadnom väčšom spoločenskom podujatí.
debata (43)

„Má vo zvyku veľa pracovať. Napokon opýtajte sa priamo Alexandra. Určite má viac času na novinárov, ako ho má hlava štátu,“ znela vyhýbavá reakcia Janukovyča staršieho. Vedel pritom, že syn je známy mlčaním pred novinármi a vyhýba sa ich spoločnosti. Napriek tomu ho väčšina nielen médií považovala vždy, až do prevratu, za ústrednú postavu v politickom a podnikateľskom klane okolo hlavy štátu známeho ako Rodina. Na jeho miesto sa už tlačia iné klany.

Väčšina Ukrajincov síce presne nevie, ako zbohatol Alexander, ale zato vie, že len za jediný rok prvorodený syn ukrajinského prezidenta dokázal takmer zdvojnásobiť svoj majetok na viac ako 500 miliónov dolárov.

V čase, keď Alexandr študoval medicínu a pripravoval sa na cestu úspešného zubného lekára, nikto, ani on sám, asi netušil, že sa z neho napokon stane o. i. nevyhlásený „uhoľný kráľ“, ako ho pred časom charakterizoval švajčiarsky časopis Le Matin. Zároveň tvrdil, že každý mesiac Alexandr zarábal milióny dolárov len prostredníctvom podniku so sídlom v Ženeve. Dnes, rovnako ako v prípade otca a ďalších šestnástich ukrajinských bývalých prominentov, má účty pod Alpami zablokované.

Ešte predtým, ako sa stal Janukovyč mladší „uhoľným kráľom“, založil finančnú skupinu MAKO. Výsledkom bolo podľa informácie novín The Kiev Times zo začiatku novembra 2013, odvolávajúcich sa na časopis Forbes, zdvojnásobenie majetku za jediný rok zo 196 miliónov dolárov (viac ako 142 miliónov eur) na 510 miliónov (viac ako 370 miliónov eur). Nakoniec Alexandrovi patrilo druhé miesto na zozname stovky najbohatších Ukrajincov. Prvé síce stále patrí Rinatovi Achmetovovi (14,5 miliardy dolárov), ale na rozdiel od mladého Janukovyča za posledných šesť mesiacov minulého roka sa jeho bohatstvo zmenšilo o 500 miliónov. Tretiu priečku ukrajinských boháčov obsadil Igor Gumeňuk s kapitálom 450 miliónov dolárov.

Janukovyč mladší bol dlho v tieni otca a pre verejnosť bol neznámou. Všetko sa zmenilo v roku 2010, keď sa hlava rodiny stala aj hlavou štátu. Väčšina odborníkov najmä tomu pripisuje úspechy Alexandra v podnikaní. Nie je tajomstvom, že jeho holding MAKO získaval protekčne štátne zákazky a otec držal nad synom ochrannú ruku pred kontrolnými orgánmi.

Častý návštevník luxusnej reštaurácie Piu Gusto v Donecku nebol však nijaký držgroš. Mesto ešte donedávna križovali mikrobusy s nápismi Charitatívny fond Alexandra Janukovyča sprevádzané vozidlami milície. Peniaze neraz venoval deťom, veteránom, ale aj džudistom. V lete 2012 dokonca sponzoroval Mariane Jacevjukovej účasť na medzinárodnej súťaži krásy dievčat sluchovo postihnutých.

V chvíľach voľna sa podľa svedkov najstarší Janukovyčov potomok preháňal po mori. Je totiž milovníkom jachtingu a majiteľom na Ukrajine vyrobenej jachty Centurion, plachetnice Irida, ako aj plavidla Bandido so štyrmi palubami. Nebolo to tak dávno, čo poškuľoval dokonca po ovládnutí aj jachtárskeho klubu Zlatý štandard v balaklavskom prístave, ktorý patril Senčenkovi, poslancovi vtedy ešte opozičnej strany Vlasť.

Zle jazyky o staršom synovi exprezidenta nezabudnú neraz pripomenúť, odvolávajúc sa na „dobre informované policajné zdroje v Kyjeve“, že Alexandr mal blízko aj k drogám. Vraj ešte v roku 2005 sa „spriatelil“ s injekčnými striekačkami. Podľa rovnakých prameňov to otec Viktor Fjodorovič zdôvodňoval „tlakom neprajnej verejnosti“ a synovým „pracovným nasadením“. Zároveň ubezpečil, že drogová závislosť syna je už dávno minulosťou.

Alexandr Janukovyč

Rodisko: Donecká oblasť
Vek: 40
Vzdelanie: zubný lekár
Majetok: 196 miliónov dolárov (podľa časopisu Focus)
Sféra záujmov: financie, nehnuteľnosti
Rodinný stav: ženatý, má dvoch synov
Záľuby: náruživý jachtár

Niektorí ukrajinskí boháči odchádzajú a iní prichádzajú do politiky

Odstavení od moci
Viktor Janukovyč – bývalý prezident, odhadovaný majetok – 200 miliónov dolárov. Jeho sídlo v Mežigorí má hodnotu desiatok miliónov. Nechýbal tam ani bohatý park osobných vozidiel a malá zoologická záhrada.

Viktor Pšonka – bývalý generálny prokurátor, milionár, ktorý mal len vo svojej vile neďaleko Kyjeva zlatý nábytok a dekorácie, množstvo sôch, kozubov, relaxačnú zónu pri jaskynnom akváriu a veľký bazén. Milovník rýchlych kolies vlastnil o. i. dve vozidlá Audi A8 a Mercedes S550 v odhadovanej sume 150-tisíc dolárov.

Vitalij Zacharčenko – bývalý minister vnútra, žil v dedinke Podgorci asi 27 kilometrov od Kyjeva. Viac ako 300 metrov dlhý plot zo strany ulice skrýval veľkú vilu, ale aj garáž a príbytok pre ochranku, tenisový kurt a umelé jazierko. V tesnej blízkosti sídla exministra je heliport a hangár pre vrtuľníky.

V kreslách súčasnej moci
Julia Tymošenková – ešte v roku 1996 jej majetok a podnikateľské aktivity, podľa novín The Wall Street Journal Europe, mal hodnotu 11 miliárd dolárov. Zbigniew Brzezinski dokonca napísal knihu pod titulkom Žena v hodnote 11 miliárd dolárov. Len spolupráca s expremiérom Lazarenkom jej vyniesla čistý zisk 5 miliárd. Lenže zatiaľ čo Tymošenková je dnes na slobode a chce byť prezidentkou, Lazarenko sedí v americkom väzení.

Pjotr Porošenko – oligarcha s majetkom asi 2 miliardy dolárov, tzv. chodiaci trezor exprezidenta Viktora Janukovyča a dnes mieriaci na post prezidenta. Zbohatol najmä na obchodovaní s Ruskom.

Igor Kolomojski – nový šéf Dnepropetrovskej oblastnej štátnej administratívy, predseda Európskej občianskej rady s izraelským pasom. Patrí mu 2. miesto v ratingu najbohatších ľudí na Ukrajine (2013) s majetkom 3,645 miliardy dolárov. Spolumajiteľ súkromnej banky, ropného závodu Neftechimik Prikarpatija a ropnej spoločnosti Ukrnafty, viceprezident ukrajinskej futbalovej federácie a podľa názoru politológov. Vždy sponzoroval politický projekt Tymošenkovej. Trvalé bydlisko Švajčiarsko.

Sergej Taruta – šéf Doneckej oblasti, spolumajiteľ korporácie Industriaľnyj sojuz Donbassa, prezident futbalovej spoločnosti Metallurg (Doneck). Vo februári 2008 mal majetok vo výške 2,65 miliardy a patrilo mu 8. miesto v TOP-130 najbohatších Ukrajincov.

Vadim Novinskij – podľa denníka New York Times majiteľ Smart Holding Company s odhadovaným majetkom 1,9 miliardy dolárov, chystá sa zasadnúť do kresla kyjevského zástupcu v Autonómnej republike Krym.

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Janukovyč #Alexandr Janukovyč