Podľa Číny si situácia na Ukrajine vyžaduje zdržanlivosť

Čínsky prezident Si Ťin-pching hovoril telefonicky so svojím americkým náprotivkom Barackom Obamom o kríze na Ukrajine a zdôraznil, že všetky zainteresované strany by mali zachovať zdržanlivosť a vyhnúť sa eskalácii napätia. Uviedlo to čínske ministerstvo zahraničia.

10.03.2014 07:33
Si Ťin-pching Foto:
Čínsky prezident Si Ťin-pching zdôraznil, že na vyriešenie ukrajinskej krízy musia byť použité diplomatické prostriedky.
debata

„Situácia na Ukrajine je krajne zložitá,“ povedal podľa čínskeho ministerstva Si Ťin-pching Obamovi. „Na vyriešenie krízy musia byť použité politické a diplomatické prostriedky,“ dodal čínsky prezident.

Čína si podľa neho zachováva „otvorený postoj“ k návrhom, ktoré by mohli zlepšiť situáciu, a je ochotná zostať v kontakte so všetkými stranami, vrátane USA, vyhlásil čínsky prezident, ktorý v nedeľu taktiež telefonicky hovoril o Ukrajine s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.

Čína zatiaľ nedala verejne najavo záujem podieľať sa na finančnej pomoci Ukrajine alebo sa angažovať diplomaticky. Podľa agentúry Reuters to zodpovedá zdržanlivému prístupu Číny počas väčšiny medzinárodných kríz.

Minulý týždeň Čína uviedla, že sankcie nie sú najlepšou cestou, ako krízu vyriešiť. Súčasne ale dala najavo, že chce s Ukrajinou pokračovať v „priateľskej spolupráci“ a že rešpektuje územnú integritu Ukrajiny.

debata chyba
Viac na túto tému: #kríza #Čína #USA #Barack Obama #Ukrajina