V Mexiku zastrelili šéfa mocného drogového gangu

Mexické bezpečnostné sily v nedeľu zastrelili silného šéfa drogového gangu na západe Mexika Nazaria Morena, ktorý bol pritom podľa vlády zabitý už v roku 2010. Potvrdili to vládni predstavitelia.

10.03.2014 10:45
Mexiko, drogy, Nazario Morena Foto: ,
Muž drží v rukách transparent, na ktorom je po španielsky napísané "Nazario bude navždy žiť v našich srdciach," počas demonštrácií po tom, ako vláda oznámila zabitie šéfa drogového gangu.
debata (1)

Hlavný vyšetrovateľ ministerstva spravodlivosti Tomás Zerón vyhlásil, že Morenova totožnosť bola potvrdená na 100 percent podľa odtlačkov prstov.

Mexická vláda však už v roku 2012 oznámila, že Morena zabili vojaci v štáte Michoacán, ktorý bol jeho tradičnou baštou. Vtedy však nebola po prestrelke nájdená jeho mŕtvola.

Moreno v roku 2010 viedol jeden z najväčších drogových gangov v krajine La Familia. Do povedomia verejnosti prenikol predovšetkým v roku 2006, kedy jeho ľudia hodili niekoľko uťatých hláv medzi tancujúcich na jednej diskotéke v meste Uruapan v Michoacáne. Po jeho údajnej smrti v roku 2010 sa kartel La Familia premenil na ešte mocnejší gang Templárski rytieri.

Krátko po jeho údajnom zabití sa však objavovali informácie, že je nažive. „Anonymné tipy naznačovali, že Moreno nielen žije, ale naďalej vedie zločinecký gang, ktorý sa zameriaval na vydieranie, únosy a ďalšie zločiny,“ povedal hovorca mexickej bezpečnosti Alejandro Rubido.

„V nedeľu ráno bol objavený,“ uviedol Rubido s tým, že Morena vojaci našli v dedine Timbuscatio v odľahlej horskej oblasti Michoacánu. „Keď bol vyzvaný, aby sa vzdal, začal paľbu a následne bol zabitý,“ dodal Rubido.

Pre mexickú vládu to v krátkej dobe znamená ďalšie víťazstvo v jej boji s narkomafiou. Koncom februára sa mexickým a americkým jednotkám podarilo zadržať najhľadanejšieho drogového bossa na svete Joaquína Guzmána, prezývaného El Chapo.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #drogový gang #narkomafia #šéf drogového gangu #zastrelený