Do Poľska dorazili Američania na spoločné manévre

Do Poľska dorazila skupina amerického vojenského letectva, ktorá sa zúčastní na spoločných cvičeniach s poľskou armádou. USA k nemu prispejú dvanástich stíhacími lietadlami F-16, ktoré majú ešte v pondelok doraziť na základňu v meste Lask. Spolu s lietadlami sa manévrov zúčastní aj 300 amerických vojakov. Ako oznámila poľská agentúra PAP, spoločné cvičenie sa bude konať v Poľsku do štvrtka.

10.03.2014 13:19
debata (58)

Zmyslom je oficiálne stmeliť spolupráci oboch armád, neoficiálne symbolicky posilniť poľský dôraz kvôli dianiu na Ukrajine, ako uviedol denník Gazeta Wyborcza.

Agentúra PAP informovala tiež o nedeľňajšom telefonickom rozhovore ministrov obrany USA a Poľska Chucka Hagela a Tomasza Siemoniaka. „Ministri sa dohodli, že jednotky amerického letectva budú v Poľsku od nedele do štvrtka. Ich súčasťou budú viacúčelová lietadlá F-16, nákladné lietadlo a personál. Prípravná skupina je už na poľskom území,“ oznámilo vo vyhlásení poľské ministerstvo obrany.

Okrem toho ministri hovorili aj o Ukrajine a význame spolupráce členov NATO v čase tamojšej krízy. Hagel minulý týždeň povedal, že USA v súvislosti s dianím na Ukrajine posilní vojenskú podporu svojich spojencov z NATO. Okrem Poľska sa to týka aj pobaltských štátov. Pentagon už poslal šesť strojov F-15, aby sa rozšírili na hliadkovacie misie NATO do oblasti Baltického mora a do Čierneho mora v rámci pravidelných cvičení raketový torpédoborec.

58 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #USA #armáda #Amerika #vojenské manévre