Chodorkovskij podporuje nových ukrajinských lídrov

Niekdajší ruský oligarcha a jeden z najprominentnejších ruských väzňov nedávnej minulosti, 50-ročný Michail Chodorkovskij povedal, že Rusko svojou agresívnou a proseparatistickou politikou na Kryme zničí dlhoročné rusko-ukrajinské priateľstvo.

10.03.2014 15:37
Ukrajina Chodorkovský Rusko Kyjev Foto: ,
Bývalý ruský ropný magnát Michail Chodorkovskij počas zhromaždenia na Námestí nezávislosti v Kyjeve 9. marca 2014.
debata (99)

Chodorkovskij to uviedol počas prednášky pred študentmi na Kyjevskom inštitúte vyššieho vzdelávania.

Ruský prezident Vladimir Putin odmietol akékoľvek rokovania s novými ukrajinskými predstaviteľmi, ktorí zvrhli hľadaného prokremeľského prezidenta Viktora Janukovyčova. Chodorkovskij však vyjadril podporu tým, čo sa dostali k moci vďaka „revolúcii spravodlivosti“.

Michail Chodorkovskij dostal v januári po príchode z Berlína do Baselu trojmesačné schengenské vízum od švajčiarskej vlády. Jeho hovorkyňa odmietla spresniť, kde presne v krajine by sa chcel usadiť. Druhá manželka Chodorkovského Inna žije v Ženeve, kde majú sídlo aj dve jeho spoločnosti, uviedol švajčiarsky denník Le Matin.

Niekedy najbohatší muž Ruska bol uväznený v roku 2003 za daňové podvody. Mnohí ho považovali za politického väzňa, keďže sa postavil proti Vladimirovi Putinovi. Na slobodu sa dostal v decembri na amnestiu prezidenta Vladimira Putina.

99 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza #Rusko #Švajčiarsko #Kyjev #Michail Chodorkovskij #Ukrajina