Kerry sa nestretol s Putinom, Francúzsko a Nemecko hrozí Rusku sankciami

Šéf francúzskej diplomacie Laurent Fabius pohrozil Rusku novými sankciami, ktoré by mohli byť uvalené už v tomto týždni, ak Moskva neodpovie na západné návrhy určené na upokojenie ukrajinskej krízy. O uvalení nových sankcií hovoril aj nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier. Európska únia podľa neho nechce konfrontáciu, ale v pondelok by predáci únie mali rokovať o "ďalšej fáze opatrenia", ak Rusko nezmení postoj k anexii Krymu.

11.03.2014 07:15 , aktualizované: 10:15
Kerry, Lavrov Foto: ,
John Kerry (vľavo) a Sergej Lavrov.
debata (90)

Návštevu Tallinnu nemecký minister využil aj k tomu, aby ubezpečil Pobaltie, že Severoatlantická aliancia a Európska únia ručí za ich bezpečnosť. „Som tu, aby som povedal, že pobaltské krajiny nebudú opustené. Pre NATO a EÚ je to spoločný problém,“ uviedol Steinmeier.

Ruská okupácia Krymu, odôvodňovaná Moskvou ako ochrana tamojších Rusov, vyvolala obavy aj v pobaltských štátoch, ktoré v minulosti čelili sovietskej anexii a v ktorých žijú početné ruské menšiny.

Fabius na rozhlasovej stanici France Inter uviedol, že nedeľné referendum o pripojení Krymu k Rusku je nelegitímne a že anexia polostrova Ruskom by bola nezákonná. „Jediné legitímne voľby sú tie, v ktorých budú Ukrajinci 25. mája voliť prezidenta. Hlasovanie, naplánované na 16. marca, nemá žiadnu platnosť,“ povedal minister. „Nemôžeme akceptovať čosi, čo je nezákonné a čo bude mať veľmi vážne dôsledky,“ dodal.

Západné návrhy, zamerané na upokojenie situácie, zaslal podľa Fabiusa do Moskvy americký minister zahraničia John Kerry. Stretnutie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom sa neuskutoční, kým Moskva nepristúpi na americké návrhy riešenia krízy na Ukrajine, uviedol Kerry. Ten sa mal s Putinom zísť v pondelok, schôdzku však odložil. Svojmu ruskému kolegovi Sergejovi Lavrovovi povedal, že vojenská intervencia Moskvy extrémne skomplikovala akékoľvek rozhovory.

„Rusi na návrhy ešte neodpovedali. Ak odpovedia kladne, John Kerry pôjde do Moskvy. V takom prípade sankcie nebudú okamžité. Ak neodpovie alebo odpovie záporne, potom nastúpi séria sankcií, ktoré by mohli prísť už tento týždeň,“ zdôraznil Fabius a dodal, že v hre je napríklad zmrazenie bankových kont alebo odmietnutie víz.

V televíznom brífingu s Putinom v pondelok Lavrov povedal, že Kerryho návrhy vyrokovania riešenia na Kryme „nie sú vhodné“, pretože vychádzajú zo situácie vzniknutej „pučom“. Rusko podľa neho preto pripravuje vlastné návrhy riešenia, informuje spravodajská stanica BBC.

Spojené štáty podľa pondelkového vyjadrenia hovorkyne ministerstva zahraničia Jennifer Psakiové trvajú na odchode ruských vojsk z Krymu a zastavení anexia. Washington chce konkrétne dôkazy, že sa Rusko skutočne zaoberá návrhmi na uľahčenie dialógu medzi Kyjevom a Moskvou a na vytvorenie kontaktnej skupiny.

Vodcovia Európskej únie sa minulý týždeň rozhodli pozastaviť rozhovory s Ruskom o vízach a obchodnej dohode a pohrozili Rusku ďalšími sankciami v prípade, že nedôjde k priamym rokovaniam Moskvy s Kyjevom a tieto rokovania nepovedú k výsledku. EÚ tiež podporila rozhodnutie pozastaviť prípravu summitu G8 (sedem najvyspelejších krajín sveta a Rusko) v ruskom Soči.

Moskva tvrdí, že protiruské sankcie kvôli Ukrajine nezostanú bez odpovede a nakoniec postihnú záujmy EÚ a jej členov. To isté sa týka aj USA a NATO.

90 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Vladimir Putin #john kerry #Ukrajina #Laurent Fabius #Frank-Walter Steinmeier