Demonštrácie vo Venezuele majú už 22 obetí

Venezuelská polícia v pondelok začala akciu namierenú proti opozičným demonštrantom, ktorí už štvrtý týždeň budujú v uliciach veľkých miest barikády a požadujú odstúpenie prezidenta Nicolása Madura. Policajti začali na mnohých miestach tieto barikády rozoberať a stretli sa s protestujúcimi, čo malo za následok niekoľko mŕtvych a zranených.

11.03.2014 07:45
Venezuela, demonštranti, barikády, maskovaní... Foto: ,
Demonštranti z Venezuely, ktorí požadujú odstúpenie prezidenta Nicolása Madura.
debata (4)

Úrady oznámili, že pouličné nepokoje majú ďalšie tri obete. Počet mŕtvych za tri týždne trvania protestov tým podľa agentúry Reuters stúpol najmenej na 22.

Opozíciou ovládané mesto San Cristobal na západe krajiny v blízkosti hraníc s Kolumbiou bolo dejiskom zrejme najťažších stretov, keď vládne sily použili pri rozoberaní barikád proti demonštrantom gumové projektily a slzný plyn. Podľa starostu Daniela Ceballosa zomrel jeden človek a zranení boli najmenej traja ďalší ľudia. Mŕtvym je študent, ktorého podľa starostu zasiahla jedna zo striel vypálených počas stretu.

Ku konfliktom došlo aj v metropole Caracas a ďalších mestách, vážne zranenia však nie sú hlásené. V Caracase armáda zaútočila na podzemné garáže, v ktorých mali demonštranti svoje zázemie, a zabavila ich vybavenie vrátane prílb či zdravotníckeho materiálu. V metropole zatkli 11 ľudí.

Centrom Caracasu v pondelok tiež pochodovali dva sprievody lekárov a zdravotníckeho personálu, jeden na Madurovu podporu a druhý proti nemu.

Masové protesty, ktoré sú najťažšou skúškou Madurovej vlády po 11 mesiacoch od nástupu do funkcie, sa začali druhý februárový týždeň. Protestujúci vytýkajú vláde neschopnosť bojovať s vysokou infláciou alebo rastom kriminality, rovnako ako s korupciou či nedostatkom základného tovaru v obchodoch.

Maduro síce minulý týždeň vyhlásil „mierové rokovania“, vodcovia opozície sa ich však nezúčastnili. Na dialóg s opozíciou nabádali socialistického prezidenta OSN či USA, k žiadnemu posunu však zatiaľ nedošlo. Maduro, naopak, teraz svojim priaznivcom oznámil, že sa mu podarilo protesty potlačiť. Študenti, ktorí tvoria značnú časť demonštrantov, však sľubujú, že v uliciach zostanú.

Venezuelské úrady v pondelok oznámili, že ďalšou z nových obetí násilia je čílska študentka, ktorá sa v meste Merida snažila rozoberať jednu z barikád. Zastrelená Gisela Rubilarová sa stala vôbec prvou cudzinkou, ktorá zahynula pri súčasných nepokojoch v krajine. Tretím mŕtvym je agent tajných služieb, ktorý bol omylom zastrelený policajtom počas odvádzania jedného z demonštrantov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácie #polícia #Venezuela #zranení #mŕtvi #barikády #Nicolas Maduro