Krymský parlament odhlasoval deklaráciu o nezávislosti

Ukrajinský parlament v utorok - pod hrozbou rozpustenia - vyzval snem autonómneho Krymu na zrušenie nedeľňajšieho referenda o pripojení polostrova k Rusku. Krymskí poslanci však naopak prijali deklaráciu o nezávislosti.

11.03.2014 11:30 , aktualizované: 21:49
Krym Foto: ,
Krym sa pripravuje na nedeľné referendum o pripojení polostrova k Rusku. Bilbord pri meste Simferopol oznamuje: Spolu s Ruskom.
debata (227)

Krymské úrady tiež uzavreli letecký priestor nad polostrovom pre bežné lety, takže linka z Kyjeva do Simferopola sa musela vrátiť späť. Zákaz letov má platiť až do pondelka, vrátane.

Za nezávislosť autonómnej republiky hlasovalo 78 z 81 krymských zákonodarcov, uviedla agentúra AFP s tým, že prijatie deklarácie je krok predchádzajúci nedeľnému referendu.

Deklarácia, zverejnená agentúrou Interfax, sa odvoláva na rozhodnutie Medzinárodného súdneho dvora OSN o Kosove z 22. júla 2010 „ako na fakt, že jednostranne vyhlásená nezávislosť časti štátu nenarušuje nejaké normy medzinárodného práva“. Pripomína tiež Chartu OSN a ďalšie medzinárodné dokumenty stanovujúce právo na sebaurčenie národov.

Ukrajinský parlament dal v utorok Krymskému snemu čas do stredy, aby odvolal nedeľné referendum. Ale krymskí predáci predpovedajú, že pripojenie k Rusku, ku ktorému Krym patril do roku 1954, v nedeľu schvália viac ako štyri pätiny voličov.

Deklarácia naznačuje, že po nedeľňajšom referende sa autonómna republika stane nezávislým štátom, ktorý následne do Ruska vstúpi na základe medzištátnej zmluvy.

Štátna duma, dolná komora ruského parlamentu, má 21. marca posúdiť návrh zákona umožňujúci pripojiť Krym k Rusku ako 84. región, a to aj bez ukrajinského súhlasu. „Máme dve možné cesty. Buď pripravíme návrh zákona umožňujúceho včleniť do Ruska časť územia cudzieho štátu na základe referenda aj bez bilaterálnej zmluvy, alebo môžeme ísť druhou cestou a prijať rovno federálny ústavný zákon. Nevylučujem, že pôjdeme súčasne oboma cestami,“ vyhlásil poslanec Sergej Mironov, ktorého strana predlohu zákona umožňujúceho pripojenie Krymu predložila.

Kyjev a Západ odmietajú krymské referendum ako nezákonné a odporujúce ústave, a teda neplatné. Kvôli anexii Krymu už USA zaviedli sankcie voči Rusku, Európska únia sa k tomuto kroku chystá.

Ruské ministerstvo zahraničia uvítalo krymskú deklaráciu

Ruské ministerstvo zahraničia privítalo krymskú deklaráciu nezávislosti, ktorú schválili poslanci proruského parlamentu v Simferopole. Podľa ruského vyhlásenia, o ktorom informovala agentúra ITAR-TASS, je krok krymských poslancov „absolútne oprávnený“.

Ruské ministerstvo potvrdilo, že „Krym sa ako zvrchovaný a nezávislý štát obráti na Ruskú federáciu s návrhom prijať krymskú republiku na základe existujúcej medzištátnej zmluvy ako nový subjekt Ruskej federácie,“ uvádza sa v ruskom vyhlásení.

Spojené štáty plánujú v rozpore s vlastnými zákonmi poskytovať finančné prostriedky nelegitímnemu ukrajinskému režimu, uviedlo ruské ministerstvo zahraničia. V ostro formulovanom vyhlásení upozornilo Washington, že „by sa mal zamyslieť nad následkami bezohľadnej podpory ukrajinských radikálnych elementov nacistického zafarbenia a ich financovania“.

Vyhlásenie odkazuje na slová zvrhnutého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča, ktorý v ruskom Rostove hovoril o plánoch USA uvoľniť pre nové ukrajinské vedenie pomoc vo výške jednej miliardy dolárov.

Podľa ruskej diplomacie je táto subvencie v rozpore s americkými zákonmi, „konkrétne s čiastkou 22, oddielom 8422 zbierky zákonov USA“ o neprípustnosti finančnej pomoci krajinám ohrozeným násilnou zmenou vlády.

„Americká vláda bude zrejme ďalej zatvárať oči pred násilnosťami ultranacionalis­tických síl v Kyjeve, ktoré rozpútali po celej krajine hon na inak zmýšľajúce osoby, zosilňujú nátlak na ruskojazyčné obyvateľstvo a vyhrážajú obyvateľom Krymu likvidáciou,“ píše sa vo vyhlásení ruského ministerstva zahraničia.

Janukovyč je nažive a kritizuje novú ukrajinskú vládu

Zosadený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč v utorok v ruskom exile predstúpil pred novinárov, aby osobne dokázal, že napriek fámam žije. Pred kamerou v Rostove na Done však predniesol len krátke vyhlásenie, v ktorom povedal, že na Ukrajine teraz podľa neho vládnu banditi, neonacisti a ultranacionalisti.

Zosadený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč... Foto: Reuters, MAXIM SHEMETOV
Ukrajina, Viktor Janukovyč Zosadený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč sa v utorok ukázal pred kamerami, aby dokázal, že žije.

„Som nažive. Nemôžem však tvrdiť, že sa cítim dobre, pretože mi nedá bez najhlbších obáv sledovať to, čo sa deje na Ukrajine,“ povedal zvrhnutý prezident . Vlády nad Ukrajinou sa podľa neho zmocnili „banditi a neofašisti“ a ultranacionalisti sa pokúšajú „rozpútať občiansku vojnu“.

Tvrdil, že stále zostáva „jediným legitímnym prezidentom Ukrajiny, ale aj vrchným veliteľom ozbrojených síl“, pretože sám neodstúpil a o moc prišiel nie v súlade s ústavou, ale ozbrojeným prevratom. Verí, že armáda neuposlúchne „zločinné rozkazy“.

Predčasné prezidentské voľby, vyhlásené na 25. mája, budú podľa neho „absolútne nezákonné a nelegitímne“ a rovnako tak aj predstavitelia a úrady, ktoré vzídu z týchto volieb.

Janukovyč vyčítal USA, že nemajú žiadne právo udeľovať finančnú pomoc „banditskému režime“ v Kyjeve. Chce sa tiež obrátiť na Kongres a najvyšší súd USA, aby posúdili, nakoľko vláda Baracka Obamu postupuje voči Ukrajine v súlade s americkými zákonmi. Na záver sľúbil, že sa do Kyjeva vráti, akonáhle to umožnia okolnosti – a vraj nebude treba čakať dlho.

Ukrajina mobilizuje dobrovoľníkov, Rusko cvičí výsadkárov

Úradujúci ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov na zasadnutí parlamentu oznámil rozhodnutie vytvoriť národnú gardu a vyhlásiť mobilizáciu dobrovoľníkov.

„Budeme mobilizovať iba dobrovoľníkov, ktorí už absolvovali vojenskú službu,“ povedal Turčynov podľa agentúry ITAR-TASS. Ukrajinská armáda má podľa slov ministra obrany v súčasnosti iba 6-tisíc bojaschopných vojakov pozemných síl.

„Uviedli sme všetky ozbrojené sily do plnej pohotovosti. Ale výsledok je bezútešný,“ povedal poslancom úradujúci minister Ihor Teňuch. Zo 41-tisíc vojakov by podľa neho mala byť skoro polovička v stálej pohotovosti, ale v skutočnosti ide len o 6-tisíc vojakov. Preto považuje za potrebné čo najskôr vytvoriť zoskupenie síl, ktoré by bolo schopné kedykoľvek zasiahnuť „ako v južnom, tak aj vo východnom smere“.

Necelý týždeň pred referendom o pripojení Krymu k Rusku obe strany organizujú vojenské manévre. Ukrajinská armáda podľa ruských médií cvičí s tankmi, obrnenými transportérmi a samohybnými delami neďaleko prístupu ku Krymu.

V Čiernom mori majú v utorok začať spoločné cvičenia bulharského, rumunského a amerického námorníctva, zastúpeného jedným torpédoborcom. Americké stíhačky sa tiež podieľajú na leteckom cvičení v Poľsku.

Na ruskej strane sa zase odohráva cvičenie protivzdušnej obrany, ako aj výsadkových vojsk. Prvýkrát po dvoch desaťročiach sa má odohrať aj hromadný výsadok asi 3500 parašutistov, uviedla agentúra Interfax s odvolaním sa na ministerstvo obrany.

Kyjev sa neúspešne domáha kontaktov s Kremľom

Kontakty medzi premiérmi Ruska a Ukrajiny sa budú udržiavať podľa praktickej potreby a s prihliadnutím na mieru legitimity terajšej ukrajinskej vlády. Ruským novinárom to povedala hovorkyňa predsedu ruskej vlády Dmitrija Medvedeva Natália Timaková.

Schôdzka Medvedeva s bývalým ukrajinským prezidentom Viktorom Janukovyčom podľa nej nie je plánovaná. Obaja politici sa v utorok nachádzali v Rostove na Done.

Medvedev navštívil Rostovský poľnohospodársky strojársky závod Rostselmaš a Janukovyč v Rostove usporiadal už druhú tlačovú konferenciu po svojom úteku z Ukrajiny.

Medvedevova cesta bola podľa Timakovej plánovaná dlho dopredu. „Schôdzka (s Janukovyčom) v pláne nebola,“ povedala hovorkyňa.

Na nedostatok kontaktov s ruským vedením si sťažoval úradujúci predseda ukrajinskej vlády Arsenij Jaceňuk. V ukrajinskom parlamente vyhlásil, že pokusy o telefonický kontakt s ruským premiérom alebo prezidentom boli v posledných piatich dňoch márne. „Sme pripravení na transparentné rokovania s Ruskom a na budovanie vzťahov nového typu. Opakovane žiadam premiéra Medvedeva o rozhovor, ale Rusi majú teraz zrejme iné problémy,“ povedal premiér.

Kremeľ novú vládu v Kyjeve neuznáva a vyjadruje sa o nej s dešpektom.

227 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #parlament #Kyjev #Ukrajina #Krym #vojenské manévre #deklarácia nezávislosti