Za atentát nad Lockerbie podľa Al-Džazíry môže Irán, nie Líbya

Katarská televízia Al-Džazíra od utorka tvrdí, že za 270 mŕtvych pri atentáte na americké lietadlo, ktoré sa v roku 1988 zrútilo na škótskou obcou Lockerbie, môže Irán, nie Líbya. Uviedol to web BBC.

12.03.2014 06:53
Lockerbie Foto:
Záchranári pri vraku lietadla smerujúceho do USA, na ktorého palube vybuchla bomba (23. decembra 1988).
debata (14)

Teherán obvinenia z účasti na tomto najkrvavejšom teroristickom útoku v Európe dôrazne odmietol. Al-Džazíra podľa BBC nakrútila reportáž, v ktorej s odvolaním sa na nové dôkazy uisťuje, že bombový atentát nariadil Irán a s pomocou iránskych peňazí ho vykonala istá palestínska ozbrojená skupina. Išlo o odvetu Teheránu za smrť 290 pasažierov lietadla spoločnosti Iran Air, ktoré zostrelila americká armáda v Perzskom zálive päť mesiacov predtým.

Jediným odsúdeným za atentát na americké lietadlo bol Líbyjčan Abdal Basato Alí Muhammad Midžrahí, ktorý zomrel v Líbyi po rokoch väzenia v Británii v máji 2012. Muž odsúdený v roku 2001 k doživotiu trpel rakovinou prostaty a bol pre ňu v roku 2009 prepustený z britského väzenia do Líbye. Až do konca ale trval na svojej nevine. Pre mnoho Líbyjčanov je Midžrahí hrdina a obetný baránok, ktorého Západ zneužil k ovládnutiu Líbye.

V roku 1988 zanechalo lietadlo spoločnosti Pan... Foto: Reuters, SITA/AP
Abdal Midžrahí V roku 1988 zanechalo lietadlo spoločnosti Pan Am v škótskom Lockerbie po sebe obrovský kráter a spúšť (vľavo). Po výbuchu bomby zahynulo na palube stroja 259 ľudí, na zemi ďalších 11. Za tento čin si po návrate do vlasti vyslúžil atentátnik Abdal Midžrahí objatie od dnes už zosadeného a nebohého líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího (vpravo).

Stopy západných vyšetrovateľov viedli krátko po teroristickom útoku do Líbye, ale prípad sa nikdy nepodarilo úplne a presvedčivo objasniť.

Nálož v Boeingu-747 spoločnosti PanAm nad Lockerbie explodovala ani nie hodinu po tom, čo stroj odštartoval z londýnskeho letiska Heathrow a zamieril do New Yorku. Pri explózii zahynulo všetkých 259 cestujúcich z 21 krajín. Na zemi prišlo o život ďalších 11 osôb. Medzi mŕtvymi bolo 180 Američanov. Až do teroristických útokov v USA zo septembra 2001 zomrelo najviac občanov Spojených štátov práve pri tomto útoku.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #USA #atentát #lietadlo #Irán #Lockerbie