Čierne ovce socialistov nahrávajú Orbánovi

Muž, ktorý bol ešte minulý mesiac podpredsedom Maďarskej socialistickej strany, sedí od pondelka vo vyšetrovacej väzbe. Iný bývalý socialistický poslanec, ktorý si odsedel šesť rokov za korupciu, v rovnaký deň vydal knihu, kde svojich niekdajších spolustranníkov ani trocha nešetrí.

12.03.2014 10:00
Attila Mesterházy Foto:
Líder socialistov Attila Mesterházy tvrdí, že o finančných čachroch svojho bývalého podpredsedu nič nevie.
debata

Socialistami vedený blok, ktorý si svoj neoficiálny názov zo Zomknutia nedávno upravil na Zmenu vlády, postihuje necelý mesiac pred parlamentnými voľbami pohroma za pohromou. Jeho ambície poraziť premiéra Viktora Orbána a jeho Fidesz sa rozplývajú. Ba čo viac, opozícia má dôvod sa obávať, že Orbán si udrží ústavnú väčšinu.

Čiernymi ovcami ľavice sú Gábor Simon, donedávna muž číslo 2 vo vedení socialistov, a niekdajší poslanec János Zuschlag.

Simon sa vo februári vzdal všetkých straníckych funkcií a pozastavil si členstvo u socialistov, keď sa prevalilo, že na tajných kontách v Rakúsku má takmer 800-tisíc eur, ktoré zatajil v majetkových priznaniach. Socialisti sa od neho dištancovali a uspokojili sa s jeho tvrdením, že toto bohatstvo nahonobil pred vstupom do politiky. Začaté trestné stíhanie Simona sa však ukázalo ako príliš tvrdá rana. Prílev nerozhodnutých voličov, ktorí boli pre socialistami vedený tábor poslednou nádejou na zvrat, sa zastavil. Podľa čerstvého prieskumu agentúry Medián Zmene vlády je dnes pripravených odovzdať hlas iba 23 percent voličov, kým Fidesz má stále prinajmenšom 36-percentnú podporu. Sociológovia pritom vyrátali, že ak si Orbánova strana udrží aspoň desaťpercentný náskok pred hlavným opozičným blokom, bude mať v parlamente opäť dvojtretinovú väčšinu.

Prieskum Mediánu ukázal aj to, že podľa takmer 60 percent opýtaných Simonova kauza výrazne zhoršuje volebné šance ľavice. Pochybnosti niektorých politológov o tom, či efekt škandálu do volieb nespľasne, sú od pondelka bezpredmetné. V trezore, ktorý mal Simon skrytý v dome svojho priateľa, totiž vyšetrovatelia objavili ďalšiu vysokú sumu v hotovosti, ako aj pas západoafrického štátu Guinea-Bissau na meno Gabriel Derdák s fotografiou a osobnými údajmi socialistického exposlanca. Podľa provládneho denníka Magyar Nemzet na konto zriadené pomocou Simonovho afrického pasu bolo v jednej budapeštianskej banke minulý mesiac vložených štvrť milióna eur.

Fidesz po nových odhaleniach bombarduje Orbánovho socialistického vyzývateľa Attilu Mesterházyho aj expremiérov Gordona Bajnaiho a Ferenca Gyurcsánya, „dvojku“ a „trojku“ na kandidačnej listine Zmeny vlády, aby prestali kryť Simona a oznámili všetko, čo o jeho finančných aktivitách vedia. Mesterházy, ktorý štyri roky pracoval na očistení strany od skorumpovaných politikov, tvrdí, že vie iba to, čo mu Simon povedal, a to, že peniaze nemajú nič spoločné so stranou. Gyurcsány reagoval ostrejšie. „Ak je čo len polovica z toho, čo sa hovorí, pravda, potom je to jeden gauner,“ povedal podľa portálu Index o Simonovi. „Oproti Orbánovi je iba drobný vreckár, ale aj tak nech ide do frasa,“ pokúsil sa pripomenúť korupčné aféry súčasnej vlády, ktoré Simonova kauza zatlačila do úzadia.

Do kampane provládnych médií dokonale zapadla kniha, ktorú vydal exsocialista Zuschlag. Ten sa iba na jeseň dostal z väzenia, kde si odsedel šesť rokov za to, že zo štátnych fondov neoprávnene odviedol takmer štvrť milióna eur mládežníckej organizácii socialistickej strany. Zuschlag v knihe spomína tajné stranícke trezory i podvojné účtovníctvo socialistov, ktorí vraj z neho spravili obetného baránka. Tvrdí tiež, že pred voľbami v roku 2006, keď sa ho socialisti chceli zbaviť, mu z čiernych fondov ako odstupné vyplatili štedrú odmenu takmer 70-tisíc eur. „Dali mi päťdesiat miliónov forintov zabalených v reklamnej igelitke,“ cituje ho provládny denník Napi Gazdaság.

Stúpenci Fideszu teraz na ľavicových politikov na mítingoch mávajú igelitkami a vykrikujú: „Aj my chceme.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #Fidesz #Attila Mesterházy #Gordon Bajnai #Ferenc Gyurcsány