Krym je stratený. Bude to červená čiara?

Krym patril, patrí a bude patriť Ukrajine. Vyhlásil to minulý týždeň na Európskej rade v Bruseli ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. Lenže viacerí odborníci z EÚ za kulisami pre Pravdu priznali, že Kyjev to tvrdiť musí, ale realita je iná. A tej je potrebné sa prispôsobiť a snažiť sa, aby po strate Krymu neprišli ďalšie.

12.03.2014 09:31
Krym Foto: ,
Ukrajinský Krym takmer úplne kontrolujú ruskí vojaci a proruské ozbrojené sily.
debata (91)

Ako informoval denník New York Times, ruská kontrola Krymu je taká, že už aj lety zo Simferopoľa do Kyjeva odbavuje medzinárodný terminál. A podľa agentúry AFP včera Krym pozastavil prevádzku všetkých liniek. Okrem letov do Moskvy.

"Nevidím žiadny scenár, na základe ktorého by sa situácia na Kryme vrátila do stavu pred konfliktom,“ povedal pre Pravdu aj Stephen Bittner, expert na ukrajinskú a ruskú históriu zo Sonomskej štátnej univerzity v Kalifornii. Podľa neho to vyzerá len na dve možnosti. "Krym buď bude samostatný, alebo, čo momentálne vyzerá pravdepodobnejšie, stane sa súčasťou Ruska,“ myslí si Bittner.

Západ v súvislosti s dianím na Kryme pripravuje proti Rusku sériu sankcií. Ako by to malo vyzerať, už oznámil minulý týždeň šéf Európskej rady Herman Van Rompuy. Najprv pozastavenie rozhovorov o vízach a novej dohode s Ruskom. Potom majú prísť na rad ďalšie opatrenia ako zákaz cestovania, zmrazenie finančných aktív a zrušenie summitu s Moskvou. Tretím krokom by malo byť prerušenie ekonomickej spolupráce s Ruskom vo viacerých oblastiach.

Niektoré členské štáty únie však stále veria, že situácia sa môže akosi obrátiť. Nemecký minister Frank-Walter Steinmeier včera na jednej strane priznal, že čas na primeranú odpoveď Rusku sa kráti. Na druhej strane sa tiež až tak veľmi neponáhľa.

"Keď prejde víkend bez viditeľnej zmeny v ruskom správaní, stretnutie európskych ministrov zahraničných vec bude musieť v pondelok diskutovať o ďalšej fáze opatrení,“ citovala agentúra Reuters z vystúpenia Steinmeiera v estónskom Tallinne.

V nedeľu sa na Kryme koná referendum o pripojení k Rusku. Kyjev a západ ho označili za nelegálne. Francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius pre rádio Inter France vyhlásil, že sankcie proti Rusku by mohli by na stole už tento týždeň. Podľa denníka Guardian by mali zahŕňať zmrazenie účtov a zákaz cestovania. Na koho by sa to však vzťahovalo, nie je ešte jasné. Akýkoľvek zásah do ekonomických vzťahov s Ruskom by totiž podľa viacerých európskych krajín znamenal aj hospodárske straty pre ne.

"Kľúčovou otázkou však je použiť vhodné prostriedky na to, aby sme odradili Putina od ďalších krokov na východnej Ukrajine,“ reaguje pre Pravdu Sean Kay, odborník na medzinárodné vzťahy z ohijskej Wesleyanovej univerzity.

"Hoci nie je možné v tomto okamihu zvrátiť situáciu na Kryme, je potrebné zamerať sa na kroky, ktoré by to mohli neskôr umožniť. Pokiaľ to bude Západ akceptovať a príde len so symbolickými sankciami, už nikde nebude môcť vyznačiť hranice toho, kam sa dá zájsť,“ myslí si Daniel Treisman, odborník na Rusko z Kalifornskej univerzity v Los Angeles. "Západ musí definovať postupné sankcie proti vrcholným predstaviteľom režimu Vladimira Putina. Tie by sa mali zavádzať, ak sa situácia nezmení,“ povedal pre Pravdu Treisman.

Podľa Kaya by sme sa však mali vyhnúť zapojeniu NATO do procesu, hoci aliancia už spustila cvičenia v Poľsku, Bulharsku a Rumunsku. "Využitie NATO by pomohlo Putinovi. USA by mali podkopať jeho postavenie. Pokúsiť sa využiť čínsku kartu. Zasiahnuť ho odtiaľ, odkiaľ na neho existujú páky,“ povedal pre Pravdu Kay.

© Autorské práva vyhradené

91 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #sankcie #Arsenij Jaceňuk #Ukrajina #Krym