Krymskí Tatári sú v strehu

Do nedeľňajšieho referenda o pripojení ukrajinského Krymu k Ruskej federácii síce zostávajú štyri dni, ale parlament na polostrove v utorok už schválil pomerom hlasov 78:3 deklaráciu nezávislosti.

12.03.2014 11:00
krymskí Tatári Foto:
Krymskí Tatári protestujú proti ruskej vojenskej prítomnosti na ukrajinskom území.
debata (6)

Poslanci sa pritom odvolávali na príklad Kosova a na právo na sebaurčenie. Rozhodnutie poslancov vzápätí privítalo v oficiálnej reakcii ruské ministerstvo zahraničných vecí. „Je to krok absolútne oprávnený,“ cituje agentúra ITAR-TASS z dokumentu.

„Slovo autonómia sa vypustí a zostane Krymská republika,“ priblížil jeden z bodov schváleného dokumentu pre RIA Novosti šéf krymského parlamentu Vladimir Konstantinov.

Ani Moskva nestráca čas

Blížiaci sa plebiscit núti k ostražitosti krymských Tatárov, ktorí nemajú chuť byť súčasťou Ruskej federácie. A v Moskve nestrácajú čas. V utorok tam odcestoval Mustafa Ďžemiljev, vodca krymských Tatárov a poslanec ukrajinského parlamentu, aby sa o deň neskôr prípadne stretol s prezidentom Vladimirom Putinom.

„Všetko bude záležať na téme, ktorú zvolí hostiteľská strana,“ cituje lídra portál Korrespondent. Ako zdôraznil, jedna vec je, ak Putin bude chcieť poznať názor krymských Tatárov na riešenie zložitej situácie na polostrove a iná, ak má ísť o sľuby krymským Tatárom v prípade odovzdania Krymu Rusku.

„O tejto téme rokovať nebudem,“ tvrdil pred odletom do Moskvy Ďžemiljev. Podľa šéfa parlamentnej frakcie Vlasť Sergeja Soboljeva pozvánka ukrajinského poslanca Ďžemiljeva do ruskej metropoly je pokusom prezidenta Putina pristúpiť k problému „z druhej strany“. „Ide o ďalšiu snahu ruského vedenia nakloniť si akýmkoľvek spôsobom na svoju stranu krymských Tatárov,“ povedal Soboljev v rozhovore pre portál Korrespondent.

Neľahká voľba

Väčšina pozorovateľov sa zhoduje v názore, že Tatári dnes stoja pred neľahkou voľbou: buď budú bojovať, alebo čakať, kým Kyjev vráti autonómii charakter ukrajinskej štátnosti.

„Alebo budú čakať na chvíľu, keď Krym na základe mnohostrannej dohody sprostredkovanej zahraničím podpíše s vládou v Kyjeve dokument o novej federácii obsahujúci rozšírené právomoci autonómie,“ spomína ďalšiu možnosť v komentári pre portál Korrespondent politológ Vadim Karasjov.

Politici rokujú, vojaci cvičia

Zatiaľ čo šéf diplomacie USA John Kerry v utorok napokon predsa len rokoval s ruským partnerom Sergejom Lavrovom a obaja sa dohodli na „pokračovaní kontaktov“, plánovaný plebiscit na Kryme poriadne rozhýbal vládu v Kyjeve. V utorok napríklad úradujúci prezident Oleksandr Turčynov vyhlásil mobilizáciu dobrovoľníkov.

Žalostný stav ukrajinskej armády

„Mobilizácia sa vzťahuje iba na dobrovoľníkov, ktorí absolvovali vojenskú službu,“ povedal pre agentúru UNIAN Turčynov. Minister obrany Ihor Teňuch vyhlásenie mobilizácie odôvodnil tvrdením, že Ukrajina má v súčasnosti iba šesťtisíc plne bojaschopných vojakov. „V stálej pohotovosti by malo byť pritom 41-tisíc vojakov,“ povedal v utorok minister poslancom. Preto potrebuje vytvoriť zoskupenie síl, ktoré by bolo schopné zasiahnuť kedykoľvek „v južnom a vo východnom smere“.

Napriek žalostnému stavu armády Ukrajinci aktívne cvičia. Podľa ruských médií ukrajinské jednotky cvičia s tankami, obrnenými transportérmi pri vstupoch na Krym. V Čiernom mori sa mali v utorok začať spoločné manévre bulharského, rumunského a amerického námorníctva. Pre zlé poveternostné podmienky cvičenie o deň odložili. Stíhačky USA sú súčasťou cvičenia v Poľsku a výzvedné stoje AWACS už kontrolujú pohyb Rusov v oblasti Krymu. Nad polostrovom je už vraj až do pondelka uzavretý letecký priestor pre civilné lietadlá.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #referendum #Krym #Krymskí Tatári