Europoslanci posilnili ochranu osobných údajov

Osobné údaje občanov Európskej únie budú v budúcnosti lepšie chránené. Európsky parlament v Štrasburgu schválil súbor pravidiel, ktoré majú zabezpečiť obyvateľom únie väčšiu kontrolu nad dátami, ktoré o nich firmy zhromažďujú.

12.03.2014 14:20 , aktualizované: 14:39
Európsky parlament, Štrasburg, Francúzsko Foto: ,
Európsky parlament schválil súbor pravidiel, ktoré majú zabezpečiť obyvateľom únie väčšiu kontrolu nad údajmi, ktoré o nich firmy zhromažďujú.
debata (3)

Pre spoločnosti bude naopak presun týchto údajov v rámci EÚ ľahší, za prehrešky im však hrozia pokuty až sto miliónov eur, prípadne vo výške päť percent ich celosvetového ročného obratu.

Nové pravidlá majú nahradiť takmer dve desaťročia staré únijné zákony o ochrane údajov. Tie sú totiž vzhľadom na prudký rozvoj informačných technológií, globalizáciu a rozsah používania údajov pre právne a bezpečnostné účely zastarané.

Úprava má tiež poskytnúť občanom lepšiu ochranu pred možným sledovaním. Všetky spoločnosti tak napríklad budú musieť pred poskytnutím údajov o akomkoľvek občanovi EÚ krajine mimo EÚ požiadať o súhlas príslušný národný úrad, ktorý má dohľad nad ochranou údajov na starosti. To sa bude týkať aj vyhľadávacích portálov, sociálnych sietí či poskytovateľov takzvaných cloudových služieb, teda prevádzkovateľov internetových úložísk a programov.

Nelegálny zber osobných údajov nemôže podľa EP obhajovať boj proti terorizmu

Boj proti terorizmu nemôže obhájiť rozsiahle a nelegálne zhromažďovanie osobných údajov, Spojené štáty i únijné krajiny preto s touto praxou musia prestať. Európsky parlament v správe varuje, že ďalšie hromadné sledovanie vykonávané americkou Národnou agentúrou pre bezpečnosť (NSA môže ohroziť budúcnosť chystanej obchodnej dohody medzi EÚ a USA. Európski zákonodarcovia tiež chcú, aby EÚ pozastavila program na výmenu údajov s USA známy ako „bezpečný prístav“.

„Existujú rozsiahle, zložité a technologicky veľmi vyspelé systémy, ktoré vytvorili spravodajské služby USA a niektorých členských štátov s cieľom v nebývalej miere zhromažďovať, ukladať a analyzovať údaje o komunikáciách a lokalizačné údaje a metadáta všetkých občanov sveta bez rozdielu a bez toho, aby vychádzali z akéhokoľvek podozrenia,“ uvádza správa. Tá je výsledkom šesťmesačného parlamentného vyšetrovania praktík amerických výzvedných služieb.

Parlamentný výbor pre občianske slobody, ktorý sa vyšetrovaním zaoberal, upozornil predovšetkým na činnosť NSA. Programy tejto agentúry „umožňujú hromadné sledovanie občanov EÚ“. Poslanci spomenuli napríklad projekt Dishfire, v rámci ktorého sa zhromažďuje a uchováva 200 miliónov textových správ denne.

Poslanci chcú, aby EÚ rokovala s USA, ktoré zastrešuje dohodu, ktorá by zabezpečila únijným občanom rovnaké práva ako obyvateľom USA. Tiež žiadajú pozastaviť program „bezpečný prístav“, kým nebude preverený a nedostatky odstránené. Touto dohodou z roku 2000 únia umožnila Američanom prístup k osobným údajom z EÚ a Spojené štáty ich na oplátku sľúbili chrániť rovnako, ako je to v európskom spoločenstve. V USA totiž platia oveľa nižšie štandardy ochrany údajov.

Europarlament zároveň vyzval USA, aby prehodnotili svoje právne predpisy tak, aby sa zabezpečil ich súlad s medzinárodným právom a aby uznali právo na súkromie občanov EÚ. Tiež privítal krok prezidenta Baracka Obamu, ktorý v januári oznámil zámer obmedziť a zreformovať špionážne aktivity.

Rozsiahlu aféru odposluchov vlani odštartoval niekdajší spolupracovník NSA Edward Snowden, keď poskytol médiám informácie o amerických špionážnych praktikách. Snowden sa teraz pred americkou justíciou ukrýva v Rusku.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #ochrana osobných údajov